Vem kan slå Engelholm?

Ja, för en vecka sedan hade jag sagt ingen, men nu kan man rättare sagt säga ”ingen i Elitserien i varje fall”. 18 spelade grundseriematcher och två Grand Prix-matcher ger totalt 20 raka vinster. Men förra helgen tog det stopp när årets stormakt Engelholm fick se sig överkörda, i tre raka set, i finalen av nordiska klubbmästerskapen.

Linde har hittills mött Engelholm två gånger, en gång i serien och en gång i GP-final. Men endast ett set har Linde lyckats skrapa ihop mot serieledarna. Full poängpott har Engelholm dock inte lyckats få ihop. Två gånger i slutet av november blev tvingade till fem set, en gång mot Hylte/Halmstad och en gång mot Svedala.

Man måste erkänna att Engelholm just nu är överlägsna och det ser ut som om de går mot en säker mästerskapstitel. Vad denna överlägsenhet kan bero på går självfallet att diskutera. Det är en klubb som har en stark tradition och som har legat i toppen av volleybollsverige i många år, de har en välfungerade ungdomsverksamhet och kan plocka upp många spelare från egna led och de har även värvat en tränare och spelare som håller högsta möjliga nivå i Sverige. Men traditionen, ungdomsverksamheten och värvningarna finns det flera klubbar som har. Klubbar som Katrineholm, Örebro och Sollentuna har även de varit i Elitseriens finrum i många år, Svedala och Sollentuna hittar vi nästan alltid högt upp på svenska junior- och ungdomsmästerskapen och flera klubbar, som exempelvis Linde och Hylte/Halmstad, som lagt mycket pengar på att värva spelare och tränare, men de kan fortfarande inte rå på Engelholm.

Allt handlar om att de två centrala pusselbitarna faller på plats. För att ett lag ska kunna vara i toppen av Elitserien krävs kapital. Klubben behöver ha pengar nog för att kunna fylla kvoten av utländska spelare samt för att köpa till sig en tränare som håller måttet. Tittar vi på toppklubbarna i Elitserien idag så har de alla gjort detta. Alla har en meriterad tränare och alla har fyllt sin kvot av utländska spelare, i och med Katrineholms värvning av Taru Alho. Vissa utländska proffs kan hålla en högre nivå men i slutändan går det ofta ganska jämnt upp, sedan handlar det bara om vilka som har de bästa svenska spelarna. Vi har en brist på svenska volleybollspelare och det är sällan som elitserieklubbarna går och drar i varandras. Klubbarna får tampas om de unga spelare som kommer från lag som ligger utanför Elitserien eller plocka upp spelare från den egna ungdomsverksamheten. Engelholm har i år gjort just detta och därmed leder de serien. De har två Haak-systrar som håller ett mått som endast Katrineholms svenskor borde kunna mäta sig med, men än så länge har inte ens de hängt med.

Hur kommer det sig då att Engelholm kunde se sig så överkörda i finalen av nordiska klubbmästerskapen? Ja, först och främst så måste man minnas att nordiska klubbmästerskapen inte innehåller lag från hela norden. Finland har en mycket starkare volleybollkultur än vi andra nordbor och om de skulle bestämma sig för att vara med så skulle vi endast ha finska lag på pallen. Därför ställer Finland inte upp i turneringen sedan några år tillbaka. Norska Stod Volley är därmed nordens främsta klubblag och detta utan tveksamheter. Laget spelar europeiska klubbturneringen Challenge Cup och har en spelarbas med nästan endast professionella spelare från världens alla hörn. En tydlig skillnad mellan Engelholm och Stod är även medelåldern på lagen. Engelholm har endast en spelare som inte är född på 90-talet, hon är född 1989, medan Stod Volley har en majoritet av spelare som är över 25. Rutin är en otroligt viktig faktor när det kommer till idrott och här har svensk volleyboll fortfarande mycket att jobba på. Tappar man alla spelare då de fyller 25 så kommer man aldrig nå riktiga framgångar.

Publicerad 6 februari 2015 klockan 13:02

Michael Jestin , 073-903 68 24

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Lindesberg Volley. Arkivbild.

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en stämningsansökan på Linde Volley i samband med uppsägelsen 2018. Tingsrätten har nu lagt sin dom, där Linde Volley ska betala tillbaka cirka 160 000:- till den tidigare tränaren.

3 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Zeinab Kamara är nominerad till "Säsongens Rookie" Arkivfoto: Hasse Persson

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmärkelser”, ett rikstäckande pris med tre olika kategorier. Två Lindespelare hittas bland de nominerade, Martina Konecna och Zeinab Kamara.
– Det är såklart jättestort att jag får vara nominerad, säjer Zeinab Kamara.

24 mars 2021 klockan 21:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande
En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i ...
21 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats
Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den ...
19 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Efter söndagens match mot Surahammar kom Max Lalander med beskedet att karriären är över Foto: Hasse Persson

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare Max Lalander med beslutet, att vänsterforwardens hockeykarriär har nått sitt slut.
– Jag har tagit beslutet att dagens match mot Surahammar var den sista i min hockeykarriär, säjer Max Lalander.

14 mars 2021 klockan 21:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget till ett målkalas. Linden tar däremot Play In-platsen, vilket gör att Lindlöven således avslutar säsongen med tre raka vinster.

14 mars 2021 klockan 18:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. ...

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans...

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i åttondelsfinalen, lyckades laget från Jönköping att segra i returmötet när Linde stod som gäster. Säsongen har därmed satt sin punkt för Linde Volley, som har en minst sagt udda säsong att se tillbaka på.

6 mars 2021 klockan 21:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Kollagebild Foto: Lindlöven och Hasse Persson

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, för fjärde året i rad, väljer att hylla sin stora eldsjäl Ernst Röös.
– Han har på ett eller annat sätt, hjälpt till med allt som han kan bidra med, berättar Henry Nordlund.

1 mars 2021 klockan 10:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg...
28 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En förlust avrundade grundspelet
Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde ...
27 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-05-08 05:33