I juni öppnade Frövis före detta hotell upp för ensamkommande flyktingbarn. Just nu bor där åtta flickor och sex pojkar. De har flytt från sitt hemland, vissa med föräldrarnas stöd och välsignelse, andra utan att någon vet om det. De kommer hit för att få en chans att leva, och nu vill personalen på boendet rikta ett tack till alla som på olika vis hjälpt dessa ungdomar att få en nystart.
Till en början var de några få ensamkommande flyktingbarn som flyttade in i Frövis hotell, i dagsläget är det 14 ungdomar som bor här, den äldsta är 17 år, och den yngsta 14. Framöver kommer man kunna ta emot 17 stycken, men man har redan tvingats säga nej till omkring 60 barn och ungdomar.
– Det är väldigt varierat mående, för en del är det värre än andra, om man kan säga så. En del kommer från en bakgrund med krig eller stark diktatur. Andra har upplevt traumatiska upplevelser på vägen hit. Ungdomarna som kommer hit har ensam tagit sig hit, de är väldigt resursstarka samtidigt som de har med sig trauman, berättar Anna-Karin Englin, VD för Resiliens AB.
En del har tagit sig hit utan att meddela sina föräldrar, och andra har skickats iväg av de närmsta. Vissa har valt att fly för att komma undan en utgång som barnsoldater, vilka man värvar både flickor och pojkar.
– De flesta ungdomar kommer hit i de kläder som de stått i, och kanske har de med sig en liten plastpåse. Tunna shorts och T-shirt och badtofflor, säger samordnare Suzanne Sillren.
De är 12 stycken som jobbar på hemmet med ungdomarna, och det finns personal på plats dygnet runt. Några av de yngre boende har börjat på Fröviskolan, och någon enstaka på gymnasiet i Lindesberg. Resten går bara och väntar på deras tur. Anna-Karin och Suzanne beskriver hur gärna de här ungdomarna vill, många har planer på att i framtiden utbilda sig till ingenjör, läkare och pilot, och någonstans känner de en oro att de här ungdomarna ska förlora sin dröm när väntan blir för lång.
– De har ett sådant driv och vill så mycket, det vore förödande om de tappar det, säger Anna-Karin och Suzanne fortsätter:
– I somras hade vi sommarskola i två veckor, sex timmar om dagen. Vi har haft specialpedagog här också som försöker bygga upp deras individuella skolmål. Och så har de fått lära sig cykla och simma, Positiva Frövi gjorde en simklass för våra ungdomar.
Suzanne och Anna-Karin är eniga om att de blivit väldigt välkomnade här i Frövi. Människor hälsar, pratar och intresserar sig för deras verksamhet, det har även hänt att man knackat på för att höra om de kan tänkas behöva något särskilt. Det har till dem skänkts möbler, musikinstrument, kläder och fiskeredskap. Även ett företag i centrala Lindesberg har ställt upp extra mycket.
– Lindegym fick vi otroligt mycket fina träningskläder ifrån. Vi är helt fascinerade över givmildheten och vill verkligen rikta ett stort tack!, säger Anna-Karin.
Men verksamheten är fortsatt intresserade att ta emot om någon vill skänka, högst på önskelistan står pojkkläder, byråer, cyklar, en och annan fotboll, badshorts till killar, varma och regntäta kläder samt ryggsäckar. Det är också uppskattat om någon familj skulle vilja bjuda hem någon av ungdomarna en stund, eller komma förbi för lite samvaro, vilket framförallt gynnar integrationen.
– Varje dag händer det roliga saker och saker som gör oss berörda. Samtidigt visar de en oerhörd omtanke om varandra och om oss i personalen. De har så mycket empati och stark känsla för att hjälpa till, man blir varm i hjärtat varje dag, avslutar Anna-Karin märkbart rörd.