INSÄNDARE/DEBATT: Vård på lika villkor är ett krav. Lasarettet i Lindesberg har sedan flera år haft en ledande ställning i landet i såväl patient- som AT-läkarenkäter. Enligt regionens utvecklingsplan i oktober 2023 ska kirurgklinikens akutmottagning upphöra. Specialistmottagningarna som finns i Lindesberg ska läggas ner liksom den slutna psykiatriska vården. Motsvarande öppenvårdsverksamhet finns i Örebro både på USÖ och Capio. Enligt regionstyrelsens ordförande vann det privata sjukhuset Capio ett anbudsförfarande och ska för 100 miljoner kronor per år, bland annat, utföra den vård som läggs ner på specialistmottagningarna i Lindesberg. Det har inte framgått om lasarettet i Lindesberg fick delta i anbudsförfarandet.
Myndigheten för vård-och omsorgsanalys har beslutat att begreppet akutsjukhus ska användas för sjukhus som har en akutmottagning med kirurgi och medicin. Det hindrar inte att såväl vår ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden som hälso- och sjukvårdsdirektören hävdar att lasarettet i Lindesberg inte ska läggas ned. De menar att vi även i fortsättningen har ett akutsjukhus. Men en röd tegelbyggnad med en medicinklinik vars verksamhet har begränsats genom nedläggning av samarbetande enheter på lasarettet är inte ett akutsjukhus. Visserligen kommer mycket planerad kirurgi att utföras i lokalerna. Men det är inte ärligt att med verbala trix försöka inbilla befolkningen att akutsjukhuset kvarstår.
Mot bakgrunden av en nationell utredning påbörjade Region Örebro Län 2021 en utredning för att utveckla vården med primärvården som centrum. Titeln är Nära Vård. Nyckelordet är tillit. Det som hittills presenterats är ordrikt och svåröverblickbart. Titeln borde innebära att vården ska vara nära att nå. Nu föreslås i stället att den jämte Nora bäst fungerande vårdcentralen, den i Storå, ska omvandlas till vad som synes vara en distriktssköterskemottagning. Befolkningen får, för läkarbesök, vända sig till Lindesberg med dess otillräckligt fungerande vårdcentral.
Ansvaret för att minska den globala uppvärmningen är gemensamt. Temperaturen på jorden ökar oroande snabbt. Aldrig har så hög genomsnittstemperatur uppmätts som under detta år. Följden är omväxlande torka och översvämningar. Det leder världen över till bränder, fattigdom och svält. Efter FN´s klimatmöte i Egypten år 2022 har Sverige förbundit sig att bidra till att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Men vi är redan nu på väg att missa målet. En viktig bov i dramat är anrikningen av växthusgaser. Vi måste minska bilåkandet med bensin- och dieselbilar.
Vägavståndet mellan Lindesberg och Örebro är t.o.r. 80,6 km. Förra året sökte 8.400 patienter kirurgjouren i Lindesberg. Nu vill regionledningen att dessa besök i framtiden i stället ska göras i Örebro. De tolv tusen vårdbesök som görs på öppenvårdsmottagningarna vid Lasarettet i Lindesberg ska likaså göras i Örebro eller Karlskoga. Tåg eller buss är inga rimliga alternativ till bil vid dessa resor.
Vi som bor i Bergslagen vill behålla vårt goda samhälle. Vi vill ha nära till vård vid sjukdom och skador. Vi vill samtidigt inte onödigtvis bidra till miljöförsämringen. Den digitala utvecklingen gör att laboratoriedata och undersökningsresultat vid vård i Lindesberg lätt kan bedömas vid USÖ. Det skapar förutsättningar för ett samarbete mellan sjukhusen så att vi även i fortsättningen med fullgod kvalitet och säkerhet kan utnyttja vårdplatserna vid lasarettet i Lindesberg.
Ingemar Engstrand och Peter Jilke
P.S. Enligt NA den 14.8 ska regionledningen under hösten fundera mera kring förändringarna inom primärvården. Det ser vi med förhoppning fram emot. D.S.