Du har nog varit där och handlat någon gång – eller din fru eller din pappa – på Lindesbergs VVS/EL på det lilla industriområdet i Brodalen. Nu är det slut med det – företaget flyttar som vi berättat i LindeNytt till Orielfältet och in flyttar ett trettiotal barn som tillsammans med personal gör huset till 500 kvadratmeter förskola. Men namnet på förskolan blir traditionsrikt – Rörmokeriet. Här har rörmokare huserat länge.
Det är det nya bolaget Solberga Förskolor AB, som i höst kommer att ta över lokalerna. Man har fått positiva förhandsbesked från såväl Barn- och utbildningsnämnden som kommunledningen och nu väntar man på ett positivt besked om bygglov och att en mindre avvikelse från detaljplanen godkänns – något som behövs eftersom det är ett område avsett för mindre industriverksamhet.
– Vi har känt hela tiden att vi är välkomna hit med den verksamhet som vi planerar. Trots att vi ännu inte gjort någon större reklam för oss, så har vi redan många barn i kön, säger Anna Almlöf och Maria-Pia Karlsson. Just nu finns det barn som går på tillfälliga förskolor som kommunen driver, så vi vet att vi behövs.
– Den här disken kommer vi att ha kvar. Här kommer vi att ha bibliotek för barnen, säger Anna när hon står vid butikens kassadisk och visar med hela armen var barnen kan sitta under läsestunden. Och här efter väggen med alla fönstren ut mot Torphyttevägen bygger vi rum – olika hemvisten – för barnen.
Tillsammans med Maria-Pia visar hon det som idag är ett visningsrum för badrum och toaletter – här kommer det att bli ett dansrum – alltså fortfarande någon form av ”show-room”. Den nuvarande entrén blir kvar och så kommer det till ytterligare en. Det blir åtta p-rutor för föräldrarna och några för personal.
– Jag hoppas att föräldrar kan gå eller cykla till oss, säger Anna Almlöf. Även om vi är en förskola för alla lindesbergsbarn, så är det ingen tvekan om att det här är ett bra läge med den generationsväxling som sker i Brodalen med barnfamiljer som flyttar in. Vi ska också vara en förskola som passar för föräldrar som jobbar på någon av industrierna – vill de lämna barnet 5.15, så ordnar vi det. Kanske vi kan samarbeta med handlaren, så att de kan få matkassen samtidigt som de hämtar barnen !
Den nya förskolan har en egen kö och kommer att följa precis de regler och taxor som gäller i kommunala daghem. Här gäller samma maxtaxa som på andra daghem. Pedagogiken är densamma här som på en vanlig kommunal förskola. En gård med staket runt kommer att anläggas som en kvadrat runt Rörmokeriet. De kommer att göra utflykter – kanske till fots till närliggande Lindesby och Torphyttan, motionsspåret… eller med den eldrivna Cargo-bike som kan ta fyra barn. Pricken över i – blir kanske maten. Den kommer att levereras från Stadshotellet till Rörmokeriet.
Aktiebolag som driver en förskola – politiskt sprängstoff i dessa valtider ? De två har inte märkt någon motvind och säger också frankt att de måste generera vinst – som de sedan ska plöja ner i verksamheten. De sneglar litet på de två hus som de nuvarande ”rörmokarna” ska tränga ihop sig i om några månader när/om huset byggs om – och innan de i sin tur kan flytta till industriområdet. Solberga Förskolor AB startar med stor tillförsikt.
De har båda en gedigen yrkesbakgrund – Anna Almlöf som lärare och Maria-Pia Karlsson som beteendevetare. Anna är rektor och förskolechef på Pilkrogs friskola och Maria-Pia har varit huvudman för den. Båda är småbarnsföräldrar. Idéerna om att starta den här förskolan har funnits ett tag:
– Vi har cyklat förbi här och alltid tyckt att det här är ett så fint hus, säger Maria-Pia Karlsson. Vi blev förstås glada när vi blev erbjudna att hyra här. Genom den process vi är inne i nu, har vi också lärt oss otroligt mycket – både om bygglov, planer och hur man kan bygga om.
– Vi vill förstås att det här blir Lindesbergs bästa förskola, säger Anna Almlöf, som har barn på en kommunal förskola, som hon säger är bra. Och kanske vi kan sporra andra förskolor att bli ännu bättre. Vad vi nu gör är något helt nytt för tätorten Lindesberg.