De svenska spelbolagen omsätter miljardbelopp varje år. Varje år ökar dessutom denna omsättning, trots att vi lever i en utdragen lågkonjunktur. Så vilka är det egentligen som bidrar till omsättningen? Svenskarnas spelvanor är något som du kan läsa mer om i denna artikel, men även om hur spelmarknaden ser ut i helhet samt den stora, årliga omsättningen.
Varje år genomför Spelinspektionen en undersökning om svenskarnas spelvanor för att kunna främja ansvarsfullt spelande, folkhälsan och för att lättare kunna reglera den svenska marknaden utefter hur dagens trender ser ut. Spelinspektionen är den myndighet som säkerställer att allt spel om pengar på den svenska marknaden går till på ett tillförlitligt sätt, och genomför flera undersökningar och kartläggningar årligen. Det kan handla om allt från tillsynsinsatser till olagligt spel i Sverige.
Spelindustrin gynnas av internets utveckling
Det digitaliserade samhälle som vi idag lever i bidrar till att man kan göra det mesta direkt från mobilen eller surfplattan. Vi kan beställa hem veckans matsedel till ytterdörren, kontanter är i princip obefintliga, vi kan söka vård i en app och ständigt ökar utbudet av spel hos licensierade aktörer, men även när det kommer till casino utan svensk licens online. Det är enklare än någonsin att ägna sig åt vadslagning på stora sportevenemang, liksom olika lotterier och nummerspel. Spelindustrin har verkligen gynnats av internets utveckling för att kunna nå ut till spelare världen över.
Omsatte 27,8 miljarder under 2024
Den årliga kartläggning av svenskarnas spelvanor som Spelinspektionen gör heter “Allmänheten om spel”. Den senaste upplagan visar att det är 33 procent som uppger att de spelar varje vecka, vilket i princip är oförändrat från föregående år, varav den största gruppen svenska vuxna som spelar om pengar är män som är 50 år eller äldre. De flesta uppger dessutom att de spelar för nöjes skull, oavsett kön och ålder.
Den gemensamma svenska spelindustrin omsatte sammanlagt 27,8 miljarder kronor under föregående år, vilket är en ökning med 700 miljoner kronor från 2023. Intäkterna ökar alltså trots att en lågkonjunktur råder, så vilka svenskar är det egentligen som spelar för dessa stora summor?
Få spelare bidrar till hälften av omsättningen
Enligt Folkhälsomyndigheten är det inte en särskilt stor grupp människor som bidrar till omsättningens stora värde. De flesta svenskar spelar för småsummor. Myndigheten konstaterar att det är 20 procent av svenska konsumenter som bidrar till 80 procent av omsättningen, men det är endast 4 procent som bidrar till hälften av de årliga intäkterna. Det är statistik som verkligen tyder på att det är få konsumenter som bidrar till industrins stora värde.
För cirka två veckor sedan, när jag åkte med bilen på samma skogsväg där jag såg de söta grävlingarna nyligen (se förra veckans FotoFredag), så fick jag se någonting jag inte var beredd på…
UPPDATERAD KL. 18.25. Ett drunkningslarm inkom vid 17-tiden på torsdagen från sjön Råsvalen strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm hade en tom båt upptäckts driva omkring ute på sjön. Vid 18-tiden kunde man dessbättre avsluta ärendet då båtens ägare var anträffad – på land och vid god vigör.
SOS Alarm hade vid 18.20-tiden inga uppgifter gällande omständigheterna, om ägaren fallit ur båten och tagit sig in till land eller om båten helt sonika lossnat från sin förtöjningsplats.
Vid 14-tiden på lördagen larmades Nerikes Brandkår till en adress strax utanför Frövi. Initialt löd larmet brand i lantbruksbyggnad.
– Det rör sig om en gammal lada som skall vara ombyggd till ett garage. Det är en bil som brunnit i garaget och orsakat kraftig rökutveckling, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
För två veckor sedan, när jag var på väg till ett ställe för att fotografera, så fick jag syn på två mörka ting längre bort på en grusväg. Jag trodde först på tjädertuppar med tanke på färgen, men när jag kom lite närmare såg jag att de var två grävlingsungar som rullade runt och lekte med varandra. Sedan kom en till unge upp från diket. Så totalt tre syskon. Jag smög närmare med bilen…
INSÄNDARE/DEBATT: I en tidigare debattartikel ställde jag frågan ”Vem granskar vem i Lindesberg?”, med anledning av en medborgargranskning som avslöjat allvarliga systemfel med relevans för nationell säkerhet. Tiden för att bara ställa frågor är nu över. Min granskning har gått in i en ny och avgörande fas: att ställa ansvariga till svars.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.