Idag fylls fritidsbyn med hundar från hela Sverige. På plats finns både lång- och korthåriga, valpar och veteraner, trubbig nos och betydligt spetsigare. Trots blåsten står tälten prydligt uppradade runt bedömningsringen. Där väntar hund med sin människa på deras tur att bli bedömd vid den offentliga utställningen.
Idag, lördag, används Fritidsbyns fotbollsplaner till något helt annat än fotboll. Det är hundar både högt och lagt av alla möjliga sorters raser. Lindesbergs brukshundsklubb anordnar idag en officiell utställning för brukshundar, där även valpar får möjlighet att delta. Det är många som åkt långväga för att närvara och ställa ut sin hund.
– Det är ungefär 160 hundar idag och 19 olika raser. De kommer överallt från Sverige, Lund till exempel, och så är det även några norska och finska. Det är alltifrån valpar till veteraner. Det är utställning imorgon också, då är det inofficiell utställning där alla renrasiga hundar får vara med. Det blir några färre imorgon, ungefär 120 stycken hundar. Vi firar dessutom 50 år nu! berättar Malin Johansson som är med och arrangerar utställningen. För dagen går hon under titeln ”Kommissarie”, vilket bland annat innebär att hon ser till att det är ordning och reda, och det går inte att missa att hon minst sagt har fullt upp.
Raserna Dobermann och långhårig Collie är de klasserna med flest anmälningar, vilket har sin förklaring.
– Domarna är rasspecialister på Dobermann och Collie, Thord Byström för Dobermann och Eva Eriksson för långhårig collie. Det drar mer folk när de vet att domaren kan sin hund.
Domarna tittar och granskar de utställda hundarnas exteriör och bedömer hur rastypiska de är.
– Varje ras har en speciell rasstam, att den ser ut som den ska. Det är sällan som en hund är så fel att den är helt fel. Däremot kan det vara många snygga och då blir det smådetaljerna som avgör, vinkel på bakbenen till exempel. Ja, de går mycket på detalj. De flesta är rastypiska. Ett otränat öga ser 10 uppställda hundar och tycker att allihop är ganska lika.
På morgonen hade de även hunnit med att ha en lydnadstävling, klass ett och två. Och nu är utställningen i fullt gång. En långhårig Collie blir friserad av sin matte, pälsen ska fluffas och uppnå det närmsta man kan komma perfektion. Collien har gjort det här förut, står snällt och stilla på bordet och låter matte fixa. En blank och snyggt slank Boxer är inne i ringen tillsammans med husse som joggar med honom. Det känns som att hunden kanske inte riktigt förstår vad det ska vara bra för, men husse har ju trots allt godis i handen och uppmärksamheten som de ges är ju inte heller fy skam. Domaren Eva Eriksson kollar tandköttet på en gråspräcklig Collie och hunden låter henne kika under hans läpp. En oemotståndlig boxervalp får en lila rosett som fladdrar i vinden, han hoppar efter den för kanske, kanske går den att äta. Ja, Fritidsbyn är intaget av fyrbenta vänner och Malin är glad över att de får använda den ytan.
– Vi är tacksamma över att få vara här, det är suveränt!
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.