Trots att Lindesbergs kommun har väldigt hög lärartäthet i jämförelse med många andra kommuner, så har resultatet i skolan, det vill säga elevernas kunskapsnivå, inte varit tillfredställande. 2 av 10 elever lämnade högstadiet utan gymnasiebehörighet i år.-Det är för dåligt och har varit så många år nu. Men jag är hoppfull om att vi kommer vända det här inom de närmsta åren, kommenterar barn- och utbildningsnämndens ordförande Pär-Ove Lindqvist.
Problemet har inte varit bristande kompetens eller resurser. Orsaken till att andelen elever med ofullständiga slutbetyg varit lågt, kommer av andra faktorer, enligt Lindqvist. Det handlar om att man måste fokusera på den enskilda eleven samt skolans ambition att uppfylla målen och vidhålla en hög kunskapsnivå.
-Faktum är att vi redan nu har börjat arbeta på ett helt nytt sätt i våra skolor. Och jag skulle inte bli särskilt överraskad om vi börjar se resultat inom något år, säger Pär-Ove.
Kortfattat kan man beskriva det nya arbetsupplägget med att eleven hamnar mer i fokus. Tidigare följdes nämligen sällan elevens framsteg/motgångar upp mer än att det noterades i skriftliga omdömen/betyg. Nu fångar man istället upp de elever som halkar efter – det vill säga de som riskerar att gå ut grundskolan med lägre kunskapsnivå än övriga.
-Nu handlar det om att uppnå kunskapsmålet, för vi har inte sämre förutsättningar att göra det än andra skolor i landet. Tidigare hade vi inte samma fokus på eleven, det var först i efterhand som man konstaterade att kunskapsnivån inte uppnåddes. Det vill säga när eleverna fått sina betyg – och då det är för sent att göra något åt saken. Man måste redan från lågstadiets början till högstadiets slut följa upp elevernas prestationer och kunskaper för att tidigt sätta in åtgärder om så behövs, förklarar Pär-Ove Lindqvist.
Fakta läsåret 08/09
Antal elever som avslutat åk. 9: 359 st
Andel som är behöriga till gymnasieskola: 80,2 %
Andel behöriga i hela riket: 88,8 %