Många minns det som det vore igår, andra var inte födda. Våren 1977 var minst sagt något utöver det vanliga i Lindesberg.
LindeNytt har sammanställt en kort tillbakablick på översvämningen som dränkte stora delar av bygden under början av maj för 40 år sedan.
Början av 1977 var som många andra år snörik och kall, men denna vintern kom det ovanligt mycket snö.
Kylan dröjde sig kvar extra länge det året, och snön låg kvar ända fram till maj.
Sedan vände det med besked, den 5 maj rapporterades temperaturer över 20 grader i Lindesberg.
Nätterna som följde var milda, och dessutom regnade det häftigt, vilket innebar att snösmältningen skedde dygnet runt.
Konsekvensen blev en mycket kraftig vårflod, och översvämningen var ett faktum.
Fram till den 9 maj, då kulmen nåddes, fortsatte vattnet att stiga, och nivåerna i Lindessjön och Väringen stod omkring 2,5 meter över dämningsgränsen.
Mikael Blomberg var i åttaårsåldern och bodde på Rådmansgatan under 1977.
– Vi ungar tyckte ju det var jätteroligt! Min bästa kompis bodde nere på Åstigen, där nere kunde man ju ro, och sen satt vi på sandvallarna och fiskade. Men det var nog inte lika roligt för dem som hade änder i vardagsrummet! säger han med ett skratt.
Jan Lindkvist är pappa till Mikaels bästa vän, och bodde på Åstigen under tiden för översvämningen.
– Vi märkte ganska tidigt i början av maj att något var på väg att hända. Kommunen byggde sandvallar, men de räckte inte till, så vi gjorde egna. När vattnet stod som högst nådde det ända upp till skyltarna på vägmärkena, berättar han.
– De flesta som bodde på Åstigen fick in vatten i husen, men några klarade sig som tur var, bland annat vi.
Jag tror att de husen som blev värst drabbade låg lite lägre än vårt hus.
Hur det såg ut på andra ställen vet jag inte riktigt, man var mest hemma och såg om sitt eget, och följde utveckligen av översvämningen på TV som sände från Lindesberg, avslutar Jan.
Lindesberg är en av 18 orter i Sverige som står med på EU:s lista över orter med hög översvämningsrisk.
För cirka två veckor sedan, när jag åkte med bilen på samma skogsväg där jag såg de söta grävlingarna nyligen (se förra veckans FotoFredag), så fick jag se någonting jag inte var beredd på…
UPPDATERAD KL. 18.25. Ett drunkningslarm inkom vid 17-tiden på torsdagen från sjön Råsvalen strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm hade en tom båt upptäckts driva omkring ute på sjön. Vid 18-tiden kunde man dessbättre avsluta ärendet då båtens ägare var anträffad – på land och vid god vigör.
SOS Alarm hade vid 18.20-tiden inga uppgifter gällande omständigheterna, om ägaren fallit ur båten och tagit sig in till land eller om båten helt sonika lossnat från sin förtöjningsplats.
Vid 14-tiden på lördagen larmades Nerikes Brandkår till en adress strax utanför Frövi. Initialt löd larmet brand i lantbruksbyggnad.
– Det rör sig om en gammal lada som skall vara ombyggd till ett garage. Det är en bil som brunnit i garaget och orsakat kraftig rökutveckling, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
För två veckor sedan, när jag var på väg till ett ställe för att fotografera, så fick jag syn på två mörka ting längre bort på en grusväg. Jag trodde först på tjädertuppar med tanke på färgen, men när jag kom lite närmare såg jag att de var två grävlingsungar som rullade runt och lekte med varandra. Sedan kom en till unge upp från diket. Så totalt tre syskon. Jag smög närmare med bilen…
INSÄNDARE/DEBATT: I en tidigare debattartikel ställde jag frågan ”Vem granskar vem i Lindesberg?”, med anledning av en medborgargranskning som avslöjat allvarliga systemfel med relevans för nationell säkerhet. Tiden för att bara ställa frågor är nu över. Min granskning har gått in i en ny och avgörande fas: att ställa ansvariga till svars.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.