Många minns det som det vore igår, andra var inte födda. Våren 1977 var minst sagt något utöver det vanliga i Lindesberg.
LindeNytt har sammanställt en kort tillbakablick på översvämningen som dränkte stora delar av bygden under början av maj för 40 år sedan.
Början av 1977 var som många andra år snörik och kall, men denna vintern kom det ovanligt mycket snö.
Kylan dröjde sig kvar extra länge det året, och snön låg kvar ända fram till maj.
Sedan vände det med besked, den 5 maj rapporterades temperaturer över 20 grader i Lindesberg.
Nätterna som följde var milda, och dessutom regnade det häftigt, vilket innebar att snösmältningen skedde dygnet runt.
Konsekvensen blev en mycket kraftig vårflod, och översvämningen var ett faktum.
Fram till den 9 maj, då kulmen nåddes, fortsatte vattnet att stiga, och nivåerna i Lindessjön och Väringen stod omkring 2,5 meter över dämningsgränsen.
Mikael Blomberg var i åttaårsåldern och bodde på Rådmansgatan under 1977.
– Vi ungar tyckte ju det var jätteroligt! Min bästa kompis bodde nere på Åstigen, där nere kunde man ju ro, och sen satt vi på sandvallarna och fiskade. Men det var nog inte lika roligt för dem som hade änder i vardagsrummet! säger han med ett skratt.
Jan Lindkvist är pappa till Mikaels bästa vän, och bodde på Åstigen under tiden för översvämningen.
– Vi märkte ganska tidigt i början av maj att något var på väg att hända. Kommunen byggde sandvallar, men de räckte inte till, så vi gjorde egna. När vattnet stod som högst nådde det ända upp till skyltarna på vägmärkena, berättar han.
– De flesta som bodde på Åstigen fick in vatten i husen, men några klarade sig som tur var, bland annat vi.
Jag tror att de husen som blev värst drabbade låg lite lägre än vårt hus.
Hur det såg ut på andra ställen vet jag inte riktigt, man var mest hemma och såg om sitt eget, och följde utveckligen av översvämningen på TV som sände från Lindesberg, avslutar Jan.
Lindesberg är en av 18 orter i Sverige som står med på EU:s lista över orter med hög översvämningsrisk.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.