Många minns det som det vore igår, andra var inte födda. Våren 1977 var minst sagt något utöver det vanliga i Lindesberg.
LindeNytt har sammanställt en kort tillbakablick på översvämningen som dränkte stora delar av bygden under början av maj för 40 år sedan.
Början av 1977 var som många andra år snörik och kall, men denna vintern kom det ovanligt mycket snö.
Kylan dröjde sig kvar extra länge det året, och snön låg kvar ända fram till maj.
Sedan vände det med besked, den 5 maj rapporterades temperaturer över 20 grader i Lindesberg.
Nätterna som följde var milda, och dessutom regnade det häftigt, vilket innebar att snösmältningen skedde dygnet runt.
Konsekvensen blev en mycket kraftig vårflod, och översvämningen var ett faktum.
Fram till den 9 maj, då kulmen nåddes, fortsatte vattnet att stiga, och nivåerna i Lindessjön och Väringen stod omkring 2,5 meter över dämningsgränsen.
Mikael Blomberg var i åttaårsåldern och bodde på Rådmansgatan under 1977.
– Vi ungar tyckte ju det var jätteroligt! Min bästa kompis bodde nere på Åstigen, där nere kunde man ju ro, och sen satt vi på sandvallarna och fiskade. Men det var nog inte lika roligt för dem som hade änder i vardagsrummet! säger han med ett skratt.
Jan Lindkvist är pappa till Mikaels bästa vän, och bodde på Åstigen under tiden för översvämningen.
– Vi märkte ganska tidigt i början av maj att något var på väg att hända. Kommunen byggde sandvallar, men de räckte inte till, så vi gjorde egna. När vattnet stod som högst nådde det ända upp till skyltarna på vägmärkena, berättar han.
– De flesta som bodde på Åstigen fick in vatten i husen, men några klarade sig som tur var, bland annat vi.
Jag tror att de husen som blev värst drabbade låg lite lägre än vårt hus.
Hur det såg ut på andra ställen vet jag inte riktigt, man var mest hemma och såg om sitt eget, och följde utveckligen av översvämningen på TV som sände från Lindesberg, avslutar Jan.
Lindesberg är en av 18 orter i Sverige som står med på EU:s lista över orter med hög översvämningsrisk.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet SITURE samman. Hösten 2022 påbörjade de sin resa tillsammans och i januari i år vann de distriktsfinalen i musiktävlingen Livekarusellen. Nu på fredag släpper de sin debutsingel ”This Clarity” – en låt som bandet beskriver som fartfylld, melodisk och formad med inspiration från band som At The Gates.
– Det är egentligen svårt att sätta en titel på musiken vi spelar, men man skulle kunna säga att det är melodisk heavy metal, säger trummisen Lukas Hammarström och basisten Johannes Bergman.