Lindesbergs kommun redovisar ett överskott på cirka 24 miljoner kronor för 2009.
Dock kan detta positiva resultat tolkas som en sanning med modifikation eftersom det inte är förvaltningarna som gått med plus. Socialförvaltningen t ex redovisar ett underskott på drygt 10 miljoner. Det är istället en rad olika faktorer – engångshändelser – som bidragit till det preliminära bokslutet, som offentliggjordes på tisdagsförmiddagen. Bland annat har drygt 10 miljoner betalats tillbaka till kommunen för inbetalningar för en avtalsgruppförsäkring, en avgift som inte anses nödvändig pga färre långtidssjukskrivna.
Kommunstyrelsens ordförande, Anders Larsson, påpekar att överskottet ändå får ses som mycket glädjande och viktigt. Han markerar också tydligt att pengarna måste användas för att betala av den enorma pensionsskulden som tynger kommunen.
-Vi betalar av cirka 100 miljoner totalt nu, trots det har vi ändå väldigt långt kvar. Efter avbetalningen är skulden cirka en halv miljard kronor. Vi kan inte göra som man har gjort tidigare och dra ut på det här, skulden måste betalas av. Annars kommer framtida generationer få det mycket tufft och det vore ett jättestort misstag att blunda för det, konstaterar Larsson.
Överskottet på 24 miljoner kommer alltså att läggas på denna avbetalningsplan. Att lägga överskottet på t ex skola eller vård är inte aktuellt.
-Vi kan inte göra det eftersom pengarna inte är ett resultat av något annat än lyckliga omständigheter som är engångshändelser. Pengar kan inte användas på sådant sätt att det höjer kommunens kostnadsnivå, kommenterar han.
Inför en näst intill fullsatt aula bjöd duon Axel Schylström och Charlie Eriksson publiken på en minst sagt livsviktig show. Den två timmar långa föreställningen kastade publikens känslor mellan högt och lågt, mellan tårar och skratt, när de pratade om sina livsresor som båda hade den gemensamma nämnaren psykisk ohälsa.
– Fyra människor i Sverige tar sitt liv varje dag, det är mänskliga tragedier som går att förhindra genom att vi pratar om det, säger Charlie.
Från och med fredag 24 mars ändrar Lindesberg arena sina öppettider i stora entrén. Detta efter att flertalet ungdomar börjat uppehålla sig i arenan under kvällstid, utan att ha någon koppling till idrottsverksamheten.
– Det här gör vi för att minska trycket av ungdomar som hänger här, men det kommer inte påverka några träningstider, förklarar Arenachef Sharon Almström.
2440 klasser och närmare 50 000 elever kämpade för att kvalificera sig till kvartsfinalen i Vi i femman. Av de åtta klasser i området P4 Örebro som lyckats med detta så var Brotorpsskolan klass 5A en av dem!
– Det kommer bli roligt samtidigt som det känns lite nervöst, säger Leon Gunnarsson, en av de två eleverna som ska representera klassen på tisdagens kvartsfinal.
Efter fullt tryck i arenan med 1 642 personer på läktarna, så blev det en derbyseger för LIF Lindesberg. Segern gör att LIF Lindesberg avslutar Division 1-serien som obesegrade, där säsongspremiärens oavgjorda möte mot ÖSK blev enda matchen utan full poängutdelning. Revanschen kom på hemmaplan där den orangea föreningen firande stort efter slutsignalen.
– Det känns som att det är många i laget som har väntat på den här matchen, säger Joakim Bååk.
Handbollssäsongen i Lindesberg avslutas med ett handbollsderby med fri entré, där varje gästade person stöttar LIF Lindesberg inför kommande säsong. Rent sportsligt ser man derbymatchen som ”Årets Match”. Båda lagen möttes i början av säsongen där det blev ett oavgjort resultat, nu kommer båda lagen att mötas på nytt. Båda lagen med vinst i sikte.
Nyligen publicerade den ideella organisationen Suicide Zero sin kommunbarometer, en undersökning som beskriver kommunernas arbete med att förebygga suicid. Kommunernas enkätsvar poängsätts och rangordnas därefter utifrån sina totalpoäng. Lindesbergs kommun deltog i år för första gången, och fick totalt 10 poäng, precis över det ”röda strecket”.
Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes bidrag stod det klart att det var tredje generationens plåtslagare från Lindesberg – Pontus Andersson som tagit hem guldmedaljen.
– Det känns skitroligt, jag trodde aldrig att jag skulle vinna, utbrister han när LindeNytt når honom för en kommentar.
Om två veckor är det dags att damma av nitarna och vaxa tuppkammen. Då kommer fjolårets succé Linde Punkfest ånyo inta scenen i Kultur- och Musikhuset Hillstreet. Med en mix av större band så som Trubbel och Gatans lag tillsammans med lokala pärlor hoppas man på fullt hus även den här gången.
– Förra året sålde vi slut snabbt och vi har förhoppningar om att lyckas med samma sak även i år, förklarar Anders från Kulturföreningen Stationen.