Den 16:e februari hade representanter från Telia, kommunens it-chef och Bengt Larsson från Örebro Universitet, kallat till presskonferens.
Det var något riktigt stort på gång i Lindesberg. ”Bredband till alla och det omgående.” Så lät det från lovordande Telia-tekniker. Tyvärr kunde man inte infria dessa löften. Och idag kan man heller inte ge ett datum då bredbandsutbyggnaden blir klar i kommunen.
Både Gustavsson & Eriksson och Lindesbergsbostäder har skrivit kontrakt med Telia. Men när samtliga hyresgäster kan börja surfa är oklart. G & E kommer under hösten att börja koppla upp hyresgästerna, hur många det rör sig om är inte bestämt ännu. Även Libo börjar koppla upp under hösten. 50 i Lindesberg och 25 i Frövi står på tur i oktober.
De som får vänta längst är de som bor i villa. Men misströsta inte: Nu finns det en lösning på problemet! Visserligen är det något dyrare, men i gengäld får man mycket högre hastighet än vad Telia erbjuder. Och det viktigaste av allt – alla kan få höghastighetsinternet direkt, oavsett villa eller lägenhet.
Radio-LAN kallas tekniken som möjliggör detta. Priset är 2000 kr i uppkopplingsavgift, en engångskostnad där man får allt som krävs för att börja surfa. Sedan betalar man 200-350 kr i månaden oavsett hur mycket man surfar. Bandbredden (hastigheten) ligger på 4 mbit. PowerNet, som företaget heter, kan erbjuda denna tjänst till alla typer av boende.
Det som krävs är att minst 100 personer är villiga att köpa tjänsten.
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle och saknade sugreflexer. Gårdens ägare, Jocke och Edla Andersson, fattade snabbt misstanke om att det skulle kunna röra sig om blåtungevirus, som drabbat stora delar av Europa och nu sprider sig i Sverige. Efter nästan en vecka ser framtiden dock ljusare ut för kalven, som har lärt sig att äta och går runt i sin fålla med mamma Perla.
– Vi ser att han har gjort stora framsteg och ska få komma ut till de andra i den stora boxen vilken dag som helst nu, säger Jocke Andersson.
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare – men bara på avstånd.
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat än bevaka branden.
– Det är ett mindre uthus utan direkt värde, därför kommer det att få brinna ner istället för att man ska försöka att rädda det, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Under vecka 14 kommer en besiktning av Linde energis ledningsnät i Lindesberg och Närkes Kil genomföras – och som vanligt sker detta från helikopter på låg höjd.
En gräsbrand har blossat upp i området Torrbråten, Ramsberg. Larmet inkom strax före lunchtid på onsdagen.
– Vi har personal från fyra stationer på plats och enligt uppgift skall elden ha snabb spridning i det torra fjolårsgräset, uppger man från Räddningsregion Bergslagen.
Strax innan jullovet 2022 monterades de första kamerorna upp på Lindbackaskolan, i syfte att få bukt med skadegörelse och otrygghet. Nu följer även Storåskolan och Fröviskolan efter, något som fick grönt ljus av Barn- och utbildningsnämnden på måndagen.
– Det har gett väldigt gott resultat på Lindbackaskolan, och det är därför som nu Frövi och Storå också vill ha kameraövervakning, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.