Den 1 augusti träder en ny arbetsmarknadsåtgärd i kraft. Aktivitetsgaranti kallar man åtgärden som ska göra precis vad den säger – aktivera långtidsarbetslösa. Arbetsförmedlingen i Lindesberg är ett s k pilotkontor och har sedan i våras infört aktivitetsgarantin på prov. I försöket har ca 20 personer ingått med ett förhållandevis gott resultat.
Samtliga är idag ute på olika arbetsplatser och några av dessa är på väg att lämna arbetslösheten bakom sig för gott. I Lindesberg är det ca 1200 personer som berörs av åtgärden. Men endast 60-100 personer kommer att få delta i aktivitetsgarantin redan i år p g a ekonomiska skäl.
Det nya i åtgärden är att man jobbar mer med den enskilda individen, ställer högre krav och verkligen tar tag i problemet. Arbetsförmedlingen kommer att ha fyra utbildade handledare som ska jobba heltid med åtgärden.
Under de första två veckorna kommer de berörda att kallas till ett möte där
ca 15 personer deltar. Det första man gör är att lägga upp en handlingsplan och ger den arbetslösa vägledning m m. Man kommer även att ha enskilda möten där man går djupare in och låter den arbetslösa tänka efter vad just han/hon passar i för typ av yrke.
Efter tvåveckorsperioden ska samtliga ha bestämt sig för att antingen prova på något yrke, kanske i form av praktik, eller att utbilda sig för att utvecklas och öka chanserna för en eventuell anställning framöver. Tidigare praktikperioder har begränsats till 6 månader. Den regeln slopas nu och någon direkt tidsbegränsning på praktiken finns inte. Tanken är att man ska få tid på sig att sätta sig in i arbetet och därmed öka chanserna att få fortsatt arbete på praktikplatsen, berättar Heikki Nykänen på Arbetsförmedlingen.
Fotnot: Om Riksdagen beslutar att genomföra a-kasse propositionen kommer betydligt hårdare krav att ställas även på de som har a-kassa. För den ensamstående ställs kravet att han/hon flyttar från orten om ett arbete erbjuds. Idag går 600 personer öppet arbetslösa i Lindesberg.
Samma tid förra året gick 815 personer öppet arbetslösa.