Varje år delar sjukvårdsmaterialstillverkaren Lohmann-Rauscher ut ett prestigefyllt pris under något man kallar Nationella Debrideringsdagen. Årets pristagare heter Alexandra ”Zandra” Carlsson, och jobbar på Christinagården i Lindesberg.
För 12 år sedan åkte Zandra till Stockholm för att gå en kurs inom sårvård. Kursen visade sig väcka ett brinnande intresse för behandling av svårläkta sår, något som nu har gett henne årets utmärkelse Debrisoft Lolly, av Lohmann-Rauscher. Priset delas varje år ut till en person som har delat med sig av sin kunskap, ett stort engagemang och brinner för sitt arbete inom sårvård. Tidigare pristagare har bland annat varit stora sårcentrum eller verksamheter på regionnivå.
Årets pristagare, Zandra Carlsson har arbetat som undersköterska på Christinagården i Lindesberg i 25 år, varav de sista 12 åren som sårvårdsansvarig.
– Det är otroligt roligt, det är ju jättestort! säger Zandra med ett brett leende.
Under torsdagen rådde det stort hemlighetsmakeri bland kollegorna på Christinagården, allt för att Zandra skulle få sitt livs överraskning.
– Jag fick veta det här för en vecka sedan, och sedan skulle jag försöka dölja det för henne, skrattar Madelene Wijk, som är både föreståndare och sjuksköterska på Christinagården.
– Igår tyckte jag att alla betedde sig så himla konstigt, men förklaringen kom ju när jag klev in i rummet där alla stod. Sedan grät jag, berättar Zandra och torkar en tår.
Under dessa 12 år som har gått sedan den där första kursen i Stockholm, har Zandra hunnit åstadkomma mycket inom sitt arbete. Något som har gynnat både Christinagårdens personal såväl som de boende.
– Eftersom jag har fått möjligheten att få prova så mycket nya produkter, och det allra senaste inom sårvård, så får vi en otrolig möjlighet att utveckla vårt arbete. Vi frågar alltid de boende om vi får testa och det tas alltid emot väldigt positivt, men jag testar aldrig något som jag inte har evidens för! Sedan dokumenterar vi vårt arbete för att se vilka resultat vi får.
Zandras dokumenterande har även resulterat i att flera av hennes bilder har använts i utbildningssyfte av tillverkaren, men de har även publicerats i boken ”Sår” av Christina Lindholm.
– Vet man vilken sorts sår man har att göra med, och har tillgång till bra material, så behövs inget penicillin, säger Zandra.
Zandra har även väckt ett stort intresse bland sina kollegor, som får ta del av hennes stora kunskapsbank inom sårvård. Inom kort kommer även läkarna på Sveriges största rättspsykiatriska sjukhus, Karsudden i Katrineholm, få lyssna till hennes erfarenheter, då hon blivit tillfrågad att föreläsa.
– Jag är jättenervös! skrattar Zandra och fortsätter:
– Men jag är väldigt tacksam för att jag har fått möjligheten och förtroendet att fortsätta vidareutbilda mig, och alltid hålla mig uppdaterad, Att vi är ett privatägt hem gör ju också att vi själva styr vilka material vi vill arbeta med, och då kan vi få tag i det bästa.
– Tack vare Zandras arbete så har våra boende inga sår som har uppkommit hos oss, utan de har oftast ”ärvts” från andra ställen. Vi är bra på det vi gör, och det är tack vare Zandra! Det är jättestort att ett litet HVB-hem i lilla Lindesberg får ett sådant pris! Vi är otroligt stolta över Zandra! säger Madelene.