(Uppdaterad klockan 19:43. Tobias Lövgren fällde senare under dagen en fyrataggare med ett välriktat skott.) Klockan är 06.15 och solen har inte ens börjat fundera på att stiga upp. Men det kan garanteras att många jaktsugna män och kvinnor redan är vakna, kaffet är kokat och de naturfärgade kläderna är på. Vissa är säkerligen redan på väg ut i skogen, man vill ju vara beredd direkt när solen gör entré. Det är många som tagit ledigt från jobbet för att delta i älgjakten som fick sin start idag!
07.10 kliver vi ur bilen. Vi har då ringlat oss igenom Ramsberg och hamnat mitt ute i ingenstans. Åt vilket håll man än blickar så är det skog, skog och åter skog. En ganska bra förutsättning för vårt syfte med denna morgon. Älgjakt.
– Det är lagom att vara framme nu när det börjar ljusna, så man ser vart man sätter fötterna någonstans. Stäng bildörren försiktigt, instruerar Niklas Johansson.
Vi vandrar så tyst vi kan genom skogen, lugnt och sakta, ser efter var fötterna sätts ner. Det är ju ingen höjdare med knäckta grenar och plaskande i vattenpölar. Vi kommer ut på ett kalhygge, fullt med sly, och enligt Niklas perfekt ställe för älgarna att befinna sig på. Vi viskar lågmält och rätt vad det är hörs en smäll. Och en till. Av styrkan att döma är det en bit bort och Niklas skruvar på radion för att höra om de andra jaktlagen säger något. Men det är tyst. Niklas halar fram mobilen och kikar runt på Facebookflödet, jodå, älgar har redan blivit fällda men det är en bit härifrån.
– Vårt jaktlag får skjuta en stor och två kalvar och man vill helst börja med de små.
Efter en dryg timme utan någon jaktlycka beger vi oss mot timmerstugan där resten av jaktgänget väntar. Det är fem glada karlar och en exalterad hund som snart ska få ut och jobba i skogen. Det är införstått att det här är en dag att se fram emot.
– Man börjar morgonen med att koka kaffe, brer mackor och så åker man ut och sätter sig. Och så titta, titta, titta, äter macka, dricker kaffe, tittar igen, grillar och så tillbaka ut i skogen, säger Niklas.
– Du är ju bara på Facebook på passen, inflikar Tobbe och så skrattar de.
Niklas fortsätter:
– Så kan man ju råka skjuta en älg också och det är ju då det blir det stora jobbet, att flå och ta ur.
Eftersom man sitter mycket still är bra klädsel A och O. Att sitta där på passet och frysa sig igenom en hel dag förstör liksom det roliga, så förutom bössan är det viktigt att inte glömma varma kläder.
– Det måste vara varmt, ingenting som prasslar och det är bra om det tål lite fukt. Det händer faktiskt att det regnar. Och så ett stort tålamod! Det är mycket väntan.
Hunden som är med hjälper också till att jaga och behöver inte sitta still hälften så mycket. Niklas berättar vidare:
– Man ställer upp passkyttar, går in från ett håll och antingen motar hunden älgen till passkyttarna eller så ställer hunden dem så hundföraren får skjuta. Men älgarna har blivit rabiata tack vare vargen, de springer så fort en hund kommer i närheten.
Från vänster: Tobias Lövgren, Jaktledare Mats Aronsson, Niklas Johansson
Med tanke på att en kula kan färdas upp till 1,5 kilometer, är det fördelaktigt att veta vad man pysslar med. Vem som helst kan förstås inte ge sig ut i skogen vind för våg utan det är en rad olika krav som ställs.
– Först ska man ha gått jägarskolan, man ska ha jaktkort och vapenlicenser, försäkring och goda förberedelser, en hel del träningsskytte.
Så med andra ord ska det vara helt riskfritt att ge sig ut i skogen under älgjakten och plocka svamp.
– Den första veckan brukar de flesta hålla sig borta, men det ska inte vara någon risk. Som jägare ska man ha gott omdöme och säker vapenhantering, säger Niklas.
– Nä, kan man inte se skillnad på människa och älg, då ska man inte vara i skogen, avslutar Tobbe.
Med biljettången klippte Rosemarie Rudenvall guldbiljetten och förkunnade Galleri OCH i Frövi tågstation invigt.
– Det här är en dröm som går i uppfyllelse. Vi är på en tågstation, så istället för att klippa ett band så klipper vi biljetten, förklarade Rosemarie innan det var dags att öppna dörrarna för de första besökarna.
Denna vecka tänkte jag berätta om ett djur som fick mig att ändra riktning inom min fotografering. Allt började med att jag hade ett stort intresse för naturen, ett intresse som jag nog har fått från min far, som har jobbat i skogen under hela sitt arbetsliv. Under mina första år som naturfotograf åkte jag runt och fotade vattendrag och vackra landskap. Det blev lätt så att jag åkte till samma platser flera gånger i veckan och till slut hade jag skapat en lång rutt, som sedan bara blev större och större ju mer jag åkte efter den. Sedan hände något!
Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.
Efter en lång skadedrabbad säsong med tabellplaceringar i tabellens nedre region så kan IFK Lindesberg börja att pusta ut. Efter en bortaseger mot IFK Örebro så är truppen placerad i mitten av tabellen och behöver massiv oflyt för att hamna under det nedre kvalstrecket. Även om Laxå var starkare under helgen så kan Lindelaget säkra ett nytt kontrakt inom de avslutande matcherna.
Under veckan har jag besökt Kvismaren naturreservat, där vi nyligen släppte den rehabiliterade duvhöken fri. Jag sökte inga specifika fågelarter denna dag, utan parkerade bara på en lämplig plats och använde bilen som skugga och ställde sedan ut min stol och bara njöt av det ovanligt varma höstvädret.
En kvinna i 35-årsåldern misstänks för vårdslöshet i trafik efter en singelolycka på riksväg 68 i höjd med Gusselhyttan.
– Föraren skadades och fördes med ambulans till sjukhus. Omständigheterna är sådana att det skrivs en anmälan om vårdslöshet i trafik, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Detta blir vårt avslutande inlägg i den debatt Bodman valt att initiera i media. Bodman hänvisar till allvarlig brottslighet i sin beskrivning av läget på Lindesbergs högstadier. Visst sker det saker på våra skolor men är det verkligen verkligheten Lillemor beskriver, en verklighet som i värsta fall får människor att välja att inte flytta till eller flytta från Lindesberg.
INSÄNDARE/DEBATT: En förutsättning är att problemen blir kända för oss. Hon exemplifierar med olika typer av händelser, som skall ha förekommit på kommunens högstadier. Vi i oppositionen skulle behöva en dokumenterad redovisning av alla dessa allvarliga incidenter, tillbud, och antalet anmälningar till polis och socialtjänst för att kunna ta ställning, då vi endast har en utredning gjord av förvaltningen som presenterades för nämnden i januari i år att luta oss mot. I den framgår att det inte finns något behov eller ens önskemål om akutskola utan den talar om omplacering inom den egna skolenheten (särskilda undervisningsgrupper).