Istället för en het debatt om nedläggning av delar i Kulturskolans verksamhet blev det en gemytlig kväll där alla närvarande, politiker, kulturarbetare och kulturkonsumenter, var överens om att kultur behövs i alla åldrar.
Det nybildade nätverket Lindekultur hade bjudit in politiker för debatt kring nedskärningarna av Kulturskolans verksamhet inom förskolan och grundskolan. När Barn- och utbildningsnämnden vi sitt sammanträde i förra veckan ändrade sparförslaget så att Kultur i Förskola och Kultur i Skolan inte längre hotades blev istället den tänkta debatten en tillställning där alla på olika sätt sjöng kulturens lov. ”Bra kultur är nödvändigt”, ”Kultur är att uttrycka någonting”, Viktigt med kultur i skolan”, Kulturskolan är väldigt viktig”, Kulturen handlar om livskvalitet” är citat från kvällens panel.
När det inte längre fanns något konkret att diskutera ägnades mycket tid åt att ge goda exempel på hur det fungerar i andra kommuner, hur det fungerar inom idrotten tillsammans med en mängd goda exempel på kulturliv och kulturyttringar som redan finns i kommunen.
Mot slutet gjordes det ändå ett försök att väcka liv i en angelägen fråga. Johan Wennman menade att Kulturskolan lever med årliga besparingar och ständiga hot om nedskärningar. Han pekade bland annat på att det var tredje året i rad som Kultur i Förskola och Kultur i Skolan diskuterades som en besparingsåtgärd.
– Vi har jättesvårt att jobba framåtriktat när det inte finns en långsiktighet, underströk han.
Varför det ständigt diskuteras om nedskärningar och besparingar inom kulturen bottnar kanske i vart kulturekonomin ligger organisatoriskt funderade Ceder.
– En stor del av kulturbudgeten ligger under skolan, som med lägre barnkullar fått sitt budgetunderlag kraftigt reducerat, sa han.
Ceder förde också över lite av ansvaret till kulturen och dess företrädare att aktivt och mer enat argumentera för varför kulturen behövs. Att kunna ge politikerna ekonomiska argument i ett budgetarbete där plus och minus alltid måste gå ihop är något som skulle öka möjligheterna till mer kulturpengar.
– Men det här hoppandet med ekonomisk osäkerhet från termin till termin, det måste vi komma ifrån, sa också Anders Ceder med hänvisning till Johan Wennmans inlägg kring att det saknas långsiktighet i de ekonomiska kulturbesluten.
Ett intryck av kvällen är ändå att det finns behov av ett kulturnätverk. Ett nätverk som kan fungera som ett forum där idéer fångas upp, tankar och funderingar konkretisera och som sedan kan få gehör hos kommunens styrande.
Reflektion – Vad är kultur?
En fråga som många berörde, direkt eller indirekt, var vad är egentligen kultur. Kanske var det Thomas Lundqvist, ljudekvilibrist och fritidspolitiker inom fritid och kultur, som lyckades bäst med sin definition.
– Allt som kan vidga sinnena är stöd för oss. Att träna sitt seende, att träna sitt hörande, sin förmåga att smälta och förstå något som är skrivet. Det gör oss fullständiga, inte nödvändigtvis bättre eller sämre. Jag menar, det rör sig om färdigheter som man har förvärvat, att kunna skärpa sina sinnesintryck.