Anders Ceder(S), Inger Griberg(MP), Lillemor Bodman(M), Ingrid Åberg(KD), Jonas Kleber(C) och Mats Seijboldt(SD)

Alla överens om behovet av ett bra kulturliv

Istället för en het debatt om nedläggning av delar i Kulturskolans verksamhet blev det en gemytlig kväll där alla närvarande, politiker, kulturarbetare och kulturkonsumenter, var överens om att kultur behövs i alla åldrar.

Det nybildade nätverket Lindekultur hade bjudit in politiker för debatt kring nedskärningarna av Kulturskolans verksamhet inom förskolan och grundskolan. När Barn- och utbildningsnämnden vi sitt sammanträde i förra veckan ändrade sparförslaget så att Kultur i Förskola och Kultur i Skolan inte längre hotades blev istället den tänkta debatten en tillställning där alla på olika sätt sjöng kulturens lov. ”Bra kultur är nödvändigt”, ”Kultur är att uttrycka någonting”, Viktigt med kultur i skolan”, Kulturskolan är väldigt viktig”, Kulturen handlar om livskvalitet” är citat från kvällens panel.

När det inte längre fanns något konkret att diskutera ägnades mycket tid åt att ge goda exempel på hur det fungerar i andra kommuner, hur det fungerar inom idrotten tillsammans med en mängd goda exempel på kulturliv och kulturyttringar som redan finns i kommunen.

Mot slutet gjordes det ändå ett försök att väcka liv i en angelägen fråga. Johan Wennman menade att Kulturskolan lever med årliga besparingar och ständiga hot om nedskärningar. Han pekade bland annat på att det var tredje året i rad som Kultur i Förskola och Kultur i Skolan diskuterades som en besparingsåtgärd.

– Vi har jättesvårt att jobba framåtriktat när det inte finns en långsiktighet, underströk han.

Varför det ständigt diskuteras om nedskärningar och besparingar inom kulturen bottnar kanske i vart kulturekonomin ligger organisatoriskt funderade Ceder.

– En stor del av kulturbudgeten ligger under skolan, som med lägre barnkullar fått sitt budgetunderlag kraftigt reducerat, sa han.

Ceder förde också över lite av ansvaret till kulturen och dess företrädare att aktivt och mer enat argumentera för varför kulturen behövs. Att kunna ge politikerna ekonomiska argument i ett budgetarbete där plus och minus alltid måste gå ihop är något som skulle öka möjligheterna till mer kulturpengar.

– Men det här hoppandet med ekonomisk osäkerhet från termin till termin, det måste vi komma ifrån, sa också Anders Ceder med hänvisning till Johan Wennmans inlägg kring att det saknas långsiktighet i de ekonomiska kulturbesluten.

Ett intryck av kvällen är ändå att det finns behov av ett kulturnätverk. Ett nätverk som kan fungera som ett forum där idéer fångas upp, tankar och funderingar konkretisera och som sedan kan få gehör hos kommunens styrande.

Reflektion – Vad är kultur?
En fråga som många berörde, direkt eller indirekt, var vad är egentligen kultur. Kanske var det Thomas Lundqvist, ljudekvilibrist och fritidspolitiker inom fritid och kultur, som lyckades bäst med sin definition.

– Allt som kan vidga sinnena är stöd för oss. Att träna sitt seende, att träna sitt hörande, sin förmåga att smälta och förstå något som är skrivet. Det gör oss fullständiga, inte nödvändigtvis bättre eller sämre. Jag menar, det rör sig om färdigheter som man har förvärvat, att kunna skärpa sina sinnesintryck.

Publicerad 6 november 2013 klockan 15:15

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Bil påkörd av tåg: ”Klipper upp taket för att få ut personerna”

Strax före klockan fyra på söndagseftermiddagen, larmades polis, brandkår och ambulans till Vedevåg med anledning av en allvarlig olycka. En personbil hade blivit påkörd av ett tåg vid en obevakad järnvägsövergång.
– Två personer färdades i bilen, som hamnade i diket efter olyckan. Man klipper upp taket för att få ut dem, uppger Peter Persson, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

12 juli 2020 klockan 17:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Malin och Björn Persson är Lindegårdens nya entreprenörer. Foto: Camilla Lagerman

Krögarparet tar över Lindegården

Tidigare under sommaren meddelade Lindegårdens dåvarande entreprenör att man inte såg något annat val än att försätta bolaget i konkurs. Dock kommer det anrika värdshuset inte att stå utan krögare länge, då Malin och Björn Persson nu tar över rodret.

10 juli 2020 klockan 13:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindeföretagets weekendläger blev en galopperande succé

När ridresor till soliga länder i Europa plötsligt kändes avlägnsa på grund av den envisa ...

bildspel Far och son driver jaktbutiken med det lilla extra

När Magnus Meriläinen startade sitt företag MM Hunt & Forestry 2015 var den huvudsakliga inriktningen ...

Carin Hamnlund lämnar nu över stafettpinnen till den före detta eleven och tränarkollegan Frédérik Gourlay. Foto: Ingrid Nilsson

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av hennes egna före detta elever, Frédérik Gourlay.

8 juli 2020 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ett nödvattensläp kommer att ställas ut vid korsningen Östermalmsvägen/Vendevägen. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Vattenläcka medför att hushåll blir utan vatten

Sent på tisdagskvällen upptäcktes en vattenläcka på Östermalmsvägen i Lindesberg. Skadan är lokaliserad och ett 20-tal fastigheter kommer under onsdagen att vara utan dricksvatten medan reparationsarbetet pågår.

8 juli 2020 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemestra i Bergslagen i sommar!
INSÄNDARE: Nu är vi inne i semesterperioden och många ser fram emot en skön ledighet. Ofta förknippas semester med resor, men i dessa tider kan ...
8 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen
Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för säsongen, ”den flygande finländaren...
7 juli 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fyndläge när Bergslagens Loppishelg återkommer
Turistbyråerna i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg hoppas kunna upprepa succén från förra året när Bergslagens Loppishelg å...
7 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Lindesbergs kommun satsar på 12-stegsbehandling

PRESSMEDDELANDE: Nu finns möjligheten för invånare i Lindesbergs kommun som har problem med alkohol eller droger att gå 12-stegsbehandling. Metoden används över hela världen för att hjälpa personer ur sitt missbruk. I Lindesbergs kommun ges den i Vedevåg.

7 juli 2020 klockan 10:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Vattnet är igång och därmed är Flugparken färdig. Foto: Camilla Lagerman

Brunnskaret porlar åter av liv

Efter ett tags vila porlar nu vattnet åter ur det gamla brunnskaret i Flugparken. Dessutom har det nu fått tillökning i familjen av ytterligare fem små vattenkällor som skickar vattenstrålar i varierande storlek ur marken.

6 juli 2020 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vilseledande marknadsföring och aggressiva metoder lurar elkunder

PRESSMEDDELANDE: Konsumentverket har granskat elavtal som marknadsförs med det tilltalande...

En person till sjukhus efter misshandel

En person fick under fredagskvällen föras till sjukhus med lindriga skador efter en misshandel i de centrala delarna av...

Nyklippt och friserat längs sjön

Under torsdagen rapporterade LindeNytt om att flera klagomål kommit in från allmänheten gällande igenväxta motionsspår l...

Annons


Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

Dags att nominera kandidater till Harmonis kulturstipendium

I november är det dags att för fjärde året i rad dela ut Manskören Harmonis kulturstipendium, och det är nu hög tid för allmänheten att nominera sina kandidater.

3 juli 2020 klockan 12:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vill vi ha en sjukstuga i Lindesberg?

Debatten om framtiden för Lindesbergs lasarett fortsätter. Den pensionerade läkaren Ingemar Engstrand skriver nedan ett ...

Kvinna föll i sjön – fick hjälpas upp av räddningstjänsten

Vid 16-tiden på torsdagen larmade SOS Alarm räddningstjänsten om ett befarat ...

Uppskattat musikläger på Hillstreet

För tredje året i rad anordnar Studiefrämjandet tillsammans med Lindesbergs kommun ett musikläger för barn och ...

Många klagomål på igenväxt motionsspår

Gräset har tagit över vissa sträckor av motionsspåret Lindessjön Runt. Många har reagerat på att spåret nu ...

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med f...

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

12 nya häktningsplatser till Lindesberg

Drygt 60 nya anstalt- och häktningsplatser ska bidra till att möta det höga beläggningstrycket hos Kriminalvården. Efter en inventering står det nu klart att 12 tillfälliga häktningsplatser kommer att förläggas i Lindesberg.

1 juli 2020 klockan 15:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Jilkes replik till Centerpartiets Charlotte Edberger
INSÄNDARE/DEBATT:Läkaren Peter Jilke önskar svar från Centerpartiets Charlotte Edberger på frågan om partiet står kvar bakom beslutet september...
1 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Efter larmet om smäll: Två personer misstänkta för ringa narkotikabrott
UPPDATERAD KL 21:19. Strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen, larmade allmänheten polisen om att man hade hört en hög smäll i bostadsområ...
30 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Från 1 juli kan allmänheten testas för covid-19 och antikroppar
Från och med imorgon, den 1 juli, kommer man inom Region Örebro län kunna beställa självtest för covid-19 samt boka tid för antikroppstest. ...
30 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-06-30

2020-06-29

2020-06-29

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-25

2020-06-25

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-07-12 23:16