En större vattensalamander. Så här ser hanen ut i lekdräkt. Foto: Mattias Sterner
Allmänheten får vara med och räkna salamandrar i Lindesby
I området Lindesby finns sedan långt tillbaka i tiden ett livskraftigt bestånd av den fridlysta större vattensalamandern. Nu skall en inventering göras i syfte att se hur populationen mår samt få svar på om antalet har ökat jämfört med senast det begav sig.
– Vi hoppas naturligtvis att vi hittar ännu fler den här gången, påpekar Ingrid Andrén, kommunbiolog på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Den större vattensalamandern brukar felaktigt kallas för vattenödla. Ett misstag som naturligtvis har sin förklaring då salamandern är mer lik just en ödla än en groda, trots att den tillhör groddjuren. Den kan bli uppemot 20 centimeter lång och kan leva upp till 18 år. Nu får invånarna i Lindesberg en chans att komma dessa doldisar lite närmare. Från klockan 22.00 och fram till midnatt i morgon, onsdag, kommer nämligen en inventering av den större vattensalamandern göras i Lindesby.
– Vill man vara på plats när detta sker, så är man välkommen. Vi kommer även ha med oss Daniel Gustavsson, som är väldigt kunnig på området, som kommer att berätta mer om den större vattensalamandern för den som vill lära sig mer om dem, berättar Ingrid Andrén på Samhällsbyggnad Bergslagen.
En annan person som sitter på mycket kunskap är Mattias Sterner på Länsstyrelsen. Även om det finns spaltmeter av rent biologiskt intressant läsning, så lyfter han fram något mer vardagligt som människor kan relatera till. Myggplågan på sommaren.
– Salamandern är oerhört duktig på att äta just mygglarver. Den hjälper alltså till att hålla nere myggbeståndet i området, så den gör faktiskt en hel del nytta för människor, berättar Mattias Sterner.
Salamanderbeståndet i Lindesby har funnits i många, många år men hamnade i större fokus först i samband med att området exploaterades i syfte att bygga bostäder. Exploatering kan rimma illa när det handlar om att bevara groddjurs livsmiljöer – men i fallet Lindesby har det varit till nytta. När den nya detaljplanen godkändes krävdes nämligen en kompensationsåtgärd som skulle gagna salamandern.
– Det handlade om att en ny damm skulle byggas i dalen nedanför den befintliga dammen. Nu när vi gör inventeringen så skall det bli intressant att se om den nya dammen redan har bidragit till fler salamandrar i området, säger Ingrid Andrén.
Salamandernatt i Lindesby, som man kallar inventeringen, arrangeras av Samhällsbyggnad Bergslagen och Naturskyddsföreningen i Lindesberg. Allmänheten är välkommen att närvara och även delta i att räkna salamandrar. Detta görs onsdag 5 juni kl. 22.00-00.00. Samling vid vändplanen i slutet av Nyborgsgatan i Lindesby. Sedan går man gemensamt de cirka 100 metrarna till dammarna.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Rosemarie Rudenvall, Galleri OCH, vill förebygga psykisk ohälsa. Foto: Privat
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
22 november 2024 klockan 13:36 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
21 november 2024 klockan 09:43 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Linde energi lanserar energiapp
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny ...
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Kumla firar kvittering till 5-5 i den tredje periodens sista minut efter att Guldsmedshytte SK haft en säker tvåmålsledning. Två snabba mål för det gästande Kumla blev nyckeln till att åka hem med poäng. Foto: Timmy Lundegård
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.