Musikläraren Jesper Hugosson i rampljuset i den toppmoderna "aulan". Foto: Fredrik Norman
Allmänheten välkomnas in i den nya ”aulan”
Lindeskolans aula är ingen aula längre. Det är ett modernt konsert- och teaterhus som även snabbt kan ställas om för konferens, föreläsningar eller bli en lektionssal.
– Det är en fantastisk skillnad jämfört med hur det var tidigare, säger musikläraren Jesper Hugosson och ler med hela ansiktet.
Nu på fredag ställs dörrarna på vid gavel, då allmänheten välkomnas in för att titta närmare på den nya aulan.
Med en budget på 20 miljoner kronor, påbörjades för cirka ett år sedan förvandlingen som skulle ta skolans aula in i 2000-talet och därmed anpassas efter dagens behov. Strax före skolavslutningen var det mesta färdigt bortsett från en del tekniska detaljer, som nu har färdigställts.
Resultatet: aulan finns inte längre och man måste verkligen anstränga sig för att finna spår efter det som en gång var aulan.
– Ja, det är en fantastisk skillnad jämfört med hur det var tidigare. Och med dagens teknik kan vem som helst sköta anläggningen genom några enkla knapptryckningar på en surfplatta, säger Jesper Hugosson och demonstrerar med att starta upp projektorn och zooma in på undertecknad som dyker upp på vita duken ovan scenen.
En kortare demonstration av ljudanläggningen bekräftar aulans kapacitet.
– Man kan utan problem arrangera konserter med större artister utan att skämmas, ler Hugosson som i egenskap som lärare också ser många fördelar med den nya aulan.
Numera har artisten en egen loge att göra sig klar för showen i. Foto: Fredrik Norman
Han menar att det inte bara underlättar för produktionen, utan också smakar ännu bättre för publiken när både ljud och ljus lyfter det som händer på scenen.
– Oavsett om vi själva eller en gästande artist sätter upp en konsert eller föreställning, så blir allt väldigt mycket bättre från och med nu. Och dessutom är det lättare att förbereda sig, för nu har vi riktiga loger bakom scenen. Tidigare fick vi hänvisa artisterna ner i källaren, ner i katakomberna, där de fick göra sig klara för showen, förklarar Jesper med rynkad näsa.
Ombyggnaden har dock inneburit att antalet sittplatser reducerats med cirka 100. Nu finns det 500 platser kvar, men vinsterna är ändå mycket större än denna förlust.
– Oavsett om man sitter längst bak, i mitten eller framme vid scenen, så får man i stort sett samma upplevelse av föreställningen tack vare den moderna ljudanläggningen, förklarar Jesper samtidigt som musiken ljuder ut från scenen.
Nu på fredag kommer Lindeskolans aula hålla öppet hus. Mellan klockan 14-18 är allmänheten välkommen dit för att titta på – och uppleva – den nya aulan. Under de första timmarna kommer även spontan livemusik ljuda signerat musiklärare och elever.
En polispatrull fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision med ett tungt fordon på riksväg 68 på onsdagsmorgonen. Enligt uppgift skall lastbilen dessutom ha varit drabbad av en däckexplosion strax före omkörningen ägde rum.
– Här kan man verkligen ifrågasätta om chauffören verkligen är lämplig att vara ute i trafiken, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till församlingshemmet i Lindesberg. Det är bara att logga in via internet för att få höra berättelsen om torparsonen Carl Jansson liv och hemska öde.
Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för vaccination, då åldersgränsen nu gäller födelseår, och inte födelsedag som tidigare.
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...