Vid Lindesbergs lasaretts ambassadörlunch berättade Torbjörn Bergvall, specialistsjuksköterska, om ambulansens goda exempel gällande rekrytering. Där har man hittat en modell som höjer kvalitén och skiljer sig avsevärt sedan tidigare; bland annat är det nu personalen själva som väljer ut och intervjuar blivande vikarier.
Det vankas ambassadörlunch på Lindesbergs lasarett och runt långbordet trängs olika yrkesgrupper, däribland sjuksköterskor, undersköterskor och läkare. För två år sedan bildade man en marknadsföringsgrupp på sjukhuset som inkluderar Gunilla Lindblom, HR-konsult och jobbar på personalavdelningen, studierektor Michael Sundh, utbildningsledare Janne Johansson och kommunikationsstrateg Maria Lindstedt.
Då rekrytering är viktigt och inte alltid så lätt inom vården, jobbar man för att optimera och då har man samlat samman en ambassadörsgrupp som är ansiktet utåt vid mässor, skolbesök och liknande. För att få inspiration och idéer var Torbjörn Bergvall inbjuden att prata om ambulansens trevliga exempel när de ska rekrytera semestervikarier. Torbjörn Bergvall jobbar halvtid som verksamhetsutvecklare för regionen/länet, och den andra halvan som ambulanssjuksköterska i Lindesberg. Han har jobbat som sjuksköterska i 15 år, både på akuten och på avdelning, och 2011 var han färdig specialistsjuksköterska, vilket är ett krav för att man ska anställas inom ambulansyrket.
– Jag blev bättre på mitt jobb, jag kan mer nu. Men jag har aldrig tyckt att det är tråkigt att gå till jobbet.
När man ska rekrytera vikarier till sommarsemestrarna samverkar ambulansen i Karlskoga, Örebro och Lindesberg.
– Det är ingen självklarhet, vi hör inte ihop egentligen utan vi hör till olika kliniker, säger Torbjörn.
Det är dessutom personalen själva som sköter urvalet av vikarier, intervjuar och håller i de obligatoriska testerna; både fysiskt test och bilkörningsprov ska genomföras och klaras.
– Personalen vet själva vad de behöver för person i bilen, man sållar ut dessa som sett för mycket 112, säger Torbjörn och skrattar. Han fortsätter:
– Att personalen sköter det mesta av arbetet har fungerat väldigt bra!

Torbjörn visar innehållet i ambulansen, vilket är en hel del. Foto: Ida Lindkvist
Sedan är det chefen som i slutändan klubbar beslutet, men har annars inte mycket med saken att göra. Det var 3-4 år sedan som det slog igenom ordentligt och man beslutade om gemensamma riktlinjer. Likadan utrustning i alla bilar var en sådan sak, därför att man tjänar mycket på att ha samma material i bilarna. Och skulle man under testdagen inte ha möjlighet att göra sitt test i Lindesberg, så kan man istället vara med vid Örebros eller Karlskogas test.
Dessförinnan sköttes sökningen genom landstinget och man hängde bara på, men ett problem var att man sökte personal alldeles för sent. Nu när man jobbar mer på egna ben börjar man söka redan i september till skolstarten, lagom när sommarens semestervikarier packat ihop och tackat för sig. Dessutom tycker Torbjörn att vikarierna man får nu håller högre mått och man får det man behöver och vill ha.
– Kvalitén är bättre, den har vi snäppt upp, och de som kommer hit är bättre förberedda.