Analytiker: ”Politikern gör som strutsen”

Svensk KommunRating, en helt oberoende part som värderar och analyserar våra kommuner, hävdar att Lindesberg är mycket farligt nära en kris om inget görs snart. Det ekonomiska läget ser inte alls positivt ut, fortsätter trenden i samma riktning kan det gå mycket illa, menar Hans Jensevik, vd och analytiker vid SKR. Den senaste sammanställningen visar att Lindesberg fortsätter att bygga på den totala skulden.
–Drygt 63 000 kronor per invånare, så ser det ut på skuldsidan i Lindesberg idag. Den totala skulden för koncernen har byggts på. Problemet som Lindesberg och andra kommuner i samma sits har att tampas med är politiker som inte agerar. Dom gör lite som strutsen och stoppar huvudet i sanden för att slippa se eländet. Ett för kommunens framtid mycket farligt och allvarligt förfarande, säger Hans Jensevik.

Upp till invånarna
Orsaken till Lindesbergs fortsatta skuldsättning är att kassaflödet är lika med noll idag. Det betyder i sin tur att varje investering som görs blir ännu en skuld att lägga på högen, menar Jensevik. –Eftersom det av allt att döma inte ageras från politiskt håll så är det faktiskt upp till invånarna att ta ställning. I nästa val bör man ta sig en riktig funderare på vilka man vill ska styra och se på bakgrunden hur det sett ut tidigare år. Det finns idag alltid två sidor i politiken – de som försöker göra något för att vända trenden och de som bara fortsätter att skuldsätta kommunen. Där ska invånarna själva avgöra sin framtid. Vill man ha en bakåtsträvande makt eller en som vill se kommunen utvecklas ekonomiskt igen, frågan ligger hos väljarna.

Det har tidigare uttalats från kommundirektör Bo Hansson om den aktuella skuldsiffran per invånare och då sagts att det inte är en allvarlig situation. När man når över 70 000 – 75 000 kr är det ett allvarligt lägre, sades det då. Hur man än tolkar siffrorna så är det tyvärr så att kommande generationer är de stora förlorarna om inget görs för att sanera skulderna. –Det är osolidariskt agerande och tänkande för de som ska efterträda dagens vuxna, alltså våra barn. Det blir tyvärr dom som kommer att få betala för det oekonomiska agerande som dagens politiker tycks hålla på med utan att se faran i det. Hur kommer det då se ut när barnen är vuxna, kommer de bo kvar i en skuldsatt kommun? Jag tror inte det, snarare kommer kommunen fortsätta att avbefolkas och i och med det blir skulderna ännu högre. Därför ska man inte skjuta på skuldsaneringen, man ska agera nu innan krisen är ett faktum, säger Hans Jensevik. Det finns flera kommuner som har varit i samma situation som Lindesberg, men lyckats vända det hela. Problemet var att det krävdes ett krisläge innan det skedde, ska det även gå så långt i Lindesberg innan ett konkret agerande sker? Den frågan kvarstår…

I de två senaste sammanställningarna, för 1999 och 2000 har Lindesbergs kommun inte redovisat några siffror för den ekonomiska hälsan. Det vill säga för t ex: kassaflöde, skuldflödesgrad, skuldbalansgrad, rörelsekapital m.m. Orsaken till att man inte vill redovisa detta är ganska självklar, påpekar Hans Jensevik.

Kommer Jansson att bromsa?
Det blir sannolikt tufft för vår nye ekonomichef Lennart Jansson. Kommer han att sätta ned klackarna och dra i alla bromsar eller ska han som politikerna stoppa huvudet i sanden?, som Hans Jensevik uttryckte sig om politikerna. Först ska han ta hand om gamla skulder, men kommer han att gå med på att ta på sig egna nya dyra ”problembarn” – Masugnen-Lindeskolan konflikten, Kvalitetspoolen, Lindesberg och Frövis Folkets Hus, Kalmarslund och Maxtaxan.

Publicerad 5 oktober 2001 klockan 10:29

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaseger efter jämnspelad avslutning

Det var en jämn och på nytt underhållande hemmamatch i Lindehov, det var ett högt tempo från båda lagen där Lindlöven höll en viktig ledning med 2-1 inför den avslutande perioden, med starka försök från Skövde att spela sig till en efterlängtad kvittering så kunde Lindlöven säkra tre nya tabellpoäng.

29 november 2020 klockan 19:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

AnnonsLiberon Emilia Johansson gjorde flera fina räddningar för Linde Volley Foto: Hasse Persson

bildspel Linde Volley föll mot Sollentuna

Med tabelltrean i arenan blev det en tuff match för Linde Volley, även om hemmalaget bjöd upp till tre inledande kamper så var det gästande Sollentuna starkast mot slutet vilket ledde till Lindelagets nionde förlust för säsongen på lika många matcher.

28 november 2020 klockan 17:51 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Bullmammorna fixade fika till över 700 elever

Nybakta lussebullar och knapriga pepparkakor väntade eleverna på Vedevågsskolan och Fröviskolan efter ...

92 nya covidfall i kommunen – på en vecka

Smittspridningen av covid-19 har återigen tagit ny fart i Lindesbergs kommun, och ökar nu i betydligt snabbare...

Begravningar under pandemin ställer krav på entreprenören

När coronapandemin slog till med full kraft i våras fick landets begravningsentreprenörer snabbt ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Förlust mot tabellettan

Det bjöds på många utvisningar på Lindlövens räkning när det var dags för ett returmöte mot HockeyEttans tabelletta HC Dalen, hela nio till antalet blev det för Lindlöven vilket skapade flera lägen för Dalen som dessutom visade ett tufft spel som blev för svårt att stå emot.

25 november 2020 klockan 23:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

John Omoomian, Socialdemokraterna. Arkivbild. Foto: Ida Lindkvist

S-ordföranden avgår: ”Personliga skäl”

Ordföranden för Socialdemokraterna i Lindesberg, John Omoomian, har valt att lämna sitt uppdrag. Omoomian uppger att beslutet fattats av personliga skäl.

25 november 2020 klockan 14:44 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Julgåva till personalen ger klirr i lokalhandelns kassor
PRESSMEDDELANDE: Nu kompletterar Lindesbergs kommun den tidigare sommargåvan med en julgåva till kommunens medarbetare. Julgåvan ses som både ett ...
25 november 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nedgrisad rastgård upprör hundägare
Under tisdagen upptäcktes att någon eller några har varit inne i Lindesbergs Hundlekgård i Dalkarlshyttan och förstört för alla som söker sig ...
25 november 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Skärpta allmänna råd förlängs till 13 december
De skärpta lokala allmänna råden som infördes i Örebro län den 3 november förlängs och gäller nu fram till den 13 december. Läget är ...
24 november 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Linde energi

Linde energi levererar länets lägsta elnäts- och fjärrvärmepris

Prisbilden för elnät och fjärrvärme varierar kraftigt i landet. Inom vårt län konstaterar årets Nils Holgersson-rapport, att det är energibolaget i Lindesberg – Linde energi – som erbjuder sina kunder de lägsta priset.
– Vi arbetar medvetet och långsiktigt för att kunna erbjuda våra kunder smarta och hållbara energilösningar, som bidrar till bästa möjliga livskvalitet. Och det till ett rimligt pris, säger Jens Isemo, vd på Linde energi, i ett pressmeddelande.

24 november 2020 klockan 09:37 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Makarna Jonasson knep dubbla brons för sina mustdrycker. Foto: Privat

Dubbla brons till Lindesbergs Musteri i Must-SM

I fredags avslöjades årets pristagare i Must-SM, som gick av stapeln i skånska Kivik. Vår lokala mustproducent Lindesbergs Musteri fanns anmälda i två kategorier, och lyckades kamma hem en bronsmedalj i båda klasserna.

23 november 2020 klockan 15:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu har handelsplatsen fått ett officiellt namn

Den nya handelsplatsen på industriområdet, där Lågprisvaruhuset Mejk och Team Sportia med flera huserar, har ...

bildspel Stark upphämtning av Lindlöven

Med ett högt spel från gästande Borlänge så var det ingen lätt match som väntade Lindlöven på hemmaisen, trots ett ...

Linde Volley nära att plocka tabellpoäng

Med en ny setseger säkrad från gårdagen så spelade Linde Volley in en setseger även under söndagen, tabellfemman...

AnnonsArkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust trots setseger

Segernollan är ännu inte spräckt för Linde Volley men under lördagen kunde Lindelaget spela in en ny setseger när laget gästade Gislaved under lördagen, totalt fyra set spelades där men trots en inledande storförlust kunde bjuda upp till kamp i de uppkommande tre seten.

21 november 2020 klockan 16:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Sporten i Lindesberg under pandemin

Det händer mycket i världen just nu med den pågående Coronapandemin, även inom sportvärlden sker stora händelser för ...

Kumla avgjorde i tredje perioden

Det orangea Lindlöven har inte haft något flyt mot Kumla HC Black Bulls. På hemmaisen släppte Lindelaget igenom flertalet ...

Varslade får behålla sina jobb

Meritor i Lindesberg erbjuder nu tidigare varslade om uppsägning fortsatt anställning. Detta informerade fabriksledningen på ...

66 nya fall av covid-19 i kommunen

Även om ökningen inte är lika hastig som för några veckor sedan, så fortsätter antalet bekräftade fall av covid-19 att...

Varken pandemi eller oväder stoppar gastrons drive-in

LindeGastro, som startade mitt under pandemin, har jobbat hårt för att finna nya lösningar i en tid som...

Stadsskogsskolan inför tillfällig undervisning på distans

Från och med måndag nästa vecka övergår Stadsskogsskolan i Lindesberg tillfälligt till ...

Bilden visar hur det såg ut efter att stormen Alfrida härjat i skogarna i januari 2019. Foto: Linde energi

Stora driftstörningar i elnätet

Linde energi har sedan tidigt i morse omfattande driftstörningar längs hela elnätet till följd av de kraftiga kast- och stormvindarna som dragit in över länet. Det handlar om småstörningar på många olika platser längs elnätet. Ett 10-tal personer arbetar just nu febrilt med att åtgärda felen, skriver Linde energi i ett pressmeddelande nu på morgonen.

19 november 2020 klockan 08:38 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Örebrotravet och Fornaboda travbana sluter upp i kampen mot prostatacancer
Mustaschkampen är en numera årligt återkommande kampanj som genomförs i november varje år med syftet att samla in pengar till kampen mot ...
19 november 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Ny seger mot Malung
Med en tidigare seger mot Malung på bortaisen så var Lindlöven redo att på nytt ställas mot tabelltian. Efter två tunga perioder där Lindlö...
18 november 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Personbil och lastbil kolliderade på R50: ”Inga personskador”
En lastbil och personbil har kolliderat på riksväg 50 utanför Lindesberg. Trots uppgifter om att det rörde sig om en allvarlig frontalkrock, har ...
18 november 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-11-18

2020-11-18

2020-11-17

2020-11-17

2020-11-17

2020-11-16

2020-11-15

2020-11-14

2020-11-14

2020-11-13

2020-11-13

2020-11-13

2020-11-13

2020-11-12

2020-11-30 08:57