Svensk KommunRating, en helt oberoende part som värderar och analyserar våra kommuner, hävdar att Lindesberg är mycket farligt nära en kris om inget görs snart. Det ekonomiska läget ser inte alls positivt ut, fortsätter trenden i samma riktning kan det gå mycket illa, menar Hans Jensevik, vd och analytiker vid SKR. Den senaste sammanställningen visar att Lindesberg fortsätter att bygga på den totala skulden.
–Drygt 63 000 kronor per invånare, så ser det ut på skuldsidan i Lindesberg idag. Den totala skulden för koncernen har byggts på. Problemet som Lindesberg och andra kommuner i samma sits har att tampas med är politiker som inte agerar. Dom gör lite som strutsen och stoppar huvudet i sanden för att slippa se eländet. Ett för kommunens framtid mycket farligt och allvarligt förfarande, säger Hans Jensevik.
Upp till invånarna
Orsaken till Lindesbergs fortsatta skuldsättning är att kassaflödet är lika med noll idag. Det betyder i sin tur att varje investering som görs blir ännu en skuld att lägga på högen, menar Jensevik. –Eftersom det av allt att döma inte ageras från politiskt håll så är det faktiskt upp till invånarna att ta ställning. I nästa val bör man ta sig en riktig funderare på vilka man vill ska styra och se på bakgrunden hur det sett ut tidigare år. Det finns idag alltid två sidor i politiken – de som försöker göra något för att vända trenden och de som bara fortsätter att skuldsätta kommunen. Där ska invånarna själva avgöra sin framtid. Vill man ha en bakåtsträvande makt eller en som vill se kommunen utvecklas ekonomiskt igen, frågan ligger hos väljarna.
Det har tidigare uttalats från kommundirektör Bo Hansson om den aktuella skuldsiffran per invånare och då sagts att det inte är en allvarlig situation. När man når över 70 000 – 75 000 kr är det ett allvarligt lägre, sades det då. Hur man än tolkar siffrorna så är det tyvärr så att kommande generationer är de stora förlorarna om inget görs för att sanera skulderna. –Det är osolidariskt agerande och tänkande för de som ska efterträda dagens vuxna, alltså våra barn. Det blir tyvärr dom som kommer att få betala för det oekonomiska agerande som dagens politiker tycks hålla på med utan att se faran i det. Hur kommer det då se ut när barnen är vuxna, kommer de bo kvar i en skuldsatt kommun? Jag tror inte det, snarare kommer kommunen fortsätta att avbefolkas och i och med det blir skulderna ännu högre. Därför ska man inte skjuta på skuldsaneringen, man ska agera nu innan krisen är ett faktum, säger Hans Jensevik. Det finns flera kommuner som har varit i samma situation som Lindesberg, men lyckats vända det hela. Problemet var att det krävdes ett krisläge innan det skedde, ska det även gå så långt i Lindesberg innan ett konkret agerande sker? Den frågan kvarstår…
I de två senaste sammanställningarna, för 1999 och 2000 har Lindesbergs kommun inte redovisat några siffror för den ekonomiska hälsan. Det vill säga för t ex: kassaflöde, skuldflödesgrad, skuldbalansgrad, rörelsekapital m.m. Orsaken till att man inte vill redovisa detta är ganska självklar, påpekar Hans Jensevik.
Kommer Jansson att bromsa?
Det blir sannolikt tufft för vår nye ekonomichef Lennart Jansson. Kommer han att sätta ned klackarna och dra i alla bromsar eller ska han som politikerna stoppa huvudet i sanden?, som Hans Jensevik uttryckte sig om politikerna. Först ska han ta hand om gamla skulder, men kommer han att gå med på att ta på sig egna nya dyra ”problembarn” – Masugnen-Lindeskolan konflikten, Kvalitetspoolen, Lindesberg och Frövis Folkets Hus, Kalmarslund och Maxtaxan.