Andevärlden håller ett vakande öga över Wedevågs Herrgård och dess ägare. Foto: Jennie Larsson
Andar tar Wedevågs Herrgård in i Det Okända
Per och Sanni Schalander hade aldrig tidigare i sitt liv trott på spöken, tills de köpte Wedevågs Herrgård och fick uppleva andevärlden på nära håll.
Numera är det en del av vardagen, och de är faktiskt glada för all hjälp de får från andra sidan. I höst kan resten av Sverige ta del av det med egna ögon då Sjuans ”Det Okända” kliver in på herrgården.
Redan efter första natten märkte makarna Per och Sanni Schalander att allt inte stod rätt till i den enorma herrgården de nyss blivit ägare till.
Den stora ”tjock-tvn” på närmare 70 kilo som de gemensamt burit upp till tv-rummet, låg på morgonen omkullvält på golvet, som att den gjort en volt i luften. Detta har dock skett helt ljudlöst eftersom varken Per, Sanni eller hunden Tjalle hört ett knyst, trots att dörrarna mellan rummen varit helt öppna under natten.
Berättelserna om vad som hänt på den snart 400 år gamla herrgården är många, den ena historien mer häpnadsväckande än den andra. Dörrar som gått i lås för att i nästa sekund stå vidöppna, tavlor som skallrar mot väggen och möbler som flyttas runt på nätterna.
– Det verkar som att det mesta händer när vi är stressade, då är det precis som att de talar om för oss att vi ska ta det lugnt och fokusera, berättar Sanni. Som t ex en dag när vi båda hade bråttom iväg på ärenden i varsin bil, och ingen av oss hittade våra bilnycklar. Vi kände igenom alla fickor, sprang fram och tillbaka för att leta, men de var borta! Jag kände i min bröstficka en sista gång, trots att jag letat där flera gånger innan, och då ligger den där!
Men Pers nyckel var fortfarande borta, och medan han letade i bussens bakdel flög plötsligt en frigolitbit iväg. Eftersom det blåste landade den inte förrän ca 20 meter bort vid flaggstängerna. När han sedan böjde sig ner för att plocka upp den hittade han sin nyckel – under frigoliten!
Sanni och Per Schalander känner sig trygga med hjälpen de får från andra sidan. Foto: Jennie Larsson
Även Pers mamma Meta har fått utstå en del hyss från andevärlden.
– Jodå, de kastade godis på mig! säger hon och skrattar.
Det var runt påsk, jag var här nere (vid foten av trappan), och Sanni var långt inne i salongen, när jag plötsligt hörde hur det studsade ner något för trappan. När jag tittade var det en liten gul godis i form av ett ägg!
– Sedan verkar det som att spökena är lite känsliga för förändringar som de inte gillar. T ex hade vi flyttat runt en del tavlor i huset, och det var inte populärt. Då var det aktivitet på natten sen! säger Per med ett skratt.
– Vi bestämde oss för att kontakta ”Det Okända”, absolut inte för att vi var rädda eller ville ha bort något, utan för att vi ville kommunicera med dem, berättar Per.
– Trots allt som har hänt har vi aldrig känt oss rädda, jag har nog aldrig känt mig så trygg i ett hus förut. Vi har ju haft stor hjälp av framförallt en av andarna, hon har visat oss på många olika sätt när vi ska se upp med vissa människor, och har sett till att varna oss.
Så vi ville absolut inte bli av med henne, säger Sanni och skrattar.
För ungefär en månad sedan kom mediumet Anu Rosenstjärn tillsammans med teamet från Sjuans ”Det Okända” för att spela in avsnittet med herrgårdens alla okända gäster.
Resultatet får tv-tittarna vänta med att se till hösten/vintern 2017, men LindeNytt kan avslöja att det kommer bli något utöver det vanliga.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Andebordet var ett populärt inslag under kvällen. Foto: Camilla Lagerman
Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska andevärlden och dess energier. Med hjälp av Birgitta Fagerhill och Sara Aspling, båda medium, gavs möjligheten att testa sina egna förmågor, men också gå på spökjakt i de anrika lokalerna.
– Men det är lite som att fiska, det är ju inte alltid man får napp, det finns aldrig några garantier, säger Birgitta.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
FotoFredag: Ugglornas högtid är här!
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nä...
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 timmars förseningar i tågtrafiken, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan, skriver Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande. Att gena över spåren skapar även en ökad risk för påkörningar, och därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på de allvarliga konsekvenser det kan innebära när man beträder spåret.
– Vi vill lyfta fram detta problem eftersom spårspring inte bara är livsfarligt, utan även orsakar stora förseningar och skapar en svår arbetsmiljö för lokförare, kommenterar Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
Det befarade underskottet på cirka 100 miljoner kronor blev tillslut ett nollresultat när man under tisdagen redovisade resultatet för 2024. Tack vare ett överskott från tidigare års resultat, samt ökade utdelningar från bolagen, lyckades man slutligen få en nolla på sista raden.
– Det återstår ett stort jobb för nämnderna att nå en budget i balans, och det är inget vi kan sticka under stol med, säger Markus Lundin (KD).
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det viktigt med en helhetssyn, likvärdigheten; alla barn har rätt till samma kvalité och samma förutsättningar i skolan.
Vedbod i lågor – spred sig till garage
På fredagen larmades Nerikes Brandkår ut till en adress i Storå där en brand uppstått i en vedbod och utgjorde ett direkt hot mot närliggande ...
Angående vindkraftsplan i Lindesbergs kommun
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet ...
Uthus i lågor utanför Linde: ”Får brinna ner”
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat...