Andreas Forsén Jonsson är en av Sveriges främsta föreläsare inom social hållbarhet och attitydförändring. Onsdagen den 20 november föreläser han i Lindesberg, om längtan efter att passa in och vad som händer när man inte gör det.
Andreas delar öppenhjärtat med sig av sina erfarenheter genom att berätta om sin uppväxt och skolgång – hur han hittade sin väg och vågade tro på sig själv efter utanförskap och mobbing. Med en blandning av humor och allvar får publiken ta del av en sann historia som ger en rejäl dos av både feelgood och perspektiv när han föreläser för Föräldrar emellan den 20 november.
Föreläsningen riktar sig till föräldrar, vårdnadshavare och andra viktiga vuxna, och är kopplad till skolornas värderingsgrundsarbete där samtliga elever i år 7, 8 och 9 i norra länsdelens högstadieskolor fått ta del av Andreas föreläsning på skoltid.
Föreläsningen hålls både på plats i Lindesbergs biograf, samt digitalt på nätet.
För mer info, klicka HÄR.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga från en av Storåupprorets representanter. Bengt Storbacka (S) tog på sig att svara, och valde då att skifta fokus till medias bevakning av ärendet.
– Jag tycker frågan ska ställas till media, rubrikerna, vi har aldrig sagt att Storåskolan ska läggas ned, sade han inför åhörarna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Fredagen blev en riktigt festdag för de boende på Källgården i Lindesberg. Tack vare ett bidrag från Per Erikssons stiftelse kunde personalen anordna en heldag med extra guldkant, som inte slutar förrän framåt kvällningen.
– Det här har varit helt fantastiskt, många av de som vanligtvis inte säger så mycket lever upp och pratar, man ser verkligen hur uppskattat det är, säger Jeanette Söderström.