Ann Resare och maken Per är övertygade om att det var en varg som lufsade omkring utanför deras villa på Utvägen, Stadsskogen i måndags. Djuret visade inga tecken på att vara särskilt skyggt och tog god tid på sig när den vandrade längs med ett stråk där rådjur ofta uppehåller sig.
Flera observationer har gjorts de senaste dagarna i samma område. Den senaste kommer alltså från makarna Resare på Stadsskogen. Deras villa ligger nära Bottenån och det var där nere, precis bakom huset, som de såg vargen vid två tillfällen. När den kom lufsande första gången var det Per som först såg den: ”Det kommer en varg här utanför” ropade han till Ann.
-Nää, du är inte klok, svarade jag bara och gick för att titta. Och där var den ju. Helt otroligt, den verkade inte särskilt skygg heller, säger Ann.
Vargen – som de uppfattade som ett ungt djur – rörde sig längs ett stråk där andra villaägare utfodrat rådjur under vintern.
-Jag misstänker att den hade fått vittring på rådjuren, att det var därför den kom så nära bebyggelsen, spekulerar Per.
När djuret dök upp en andra gång, inte långt efter första besöket, så hade Per hunnit plocka fram sin kamera.
-Det var lite väl långt avstånd, så bilderna blev inte så bra. Jag har visat dem för en god vän som är jägare, men utifrån bilderna är det omöjligt att avgöra vad det är för ett djur. Kommer den tillbaka ska jag göra ett nytt försök att fota den, säger Per.
”Katten sprang ner i källaren”
Jägarens utlåtande var att det lika gärna kunde vara en hund av rasen ”Siberian Husky” på de bilder Per visade upp. Men paret Resare vet vad de såg – och menar att deras katt bekräftade detta faktum.
-Nej, det var inte en hund. När den kom en andra gång, då hade vi katten i famnen. När den såg vargen blev den så rädd att den sprang ner i källaren och gömde sig. Den kände att det här var ett vilt djur, inte en hund, berättar Ann och Per.
Inför en näst intill fullsatt aula bjöd duon Axel Schylström och Charlie Eriksson publiken på en minst sagt livsviktig show. Den två timmar långa föreställningen kastade publikens känslor mellan högt och lågt, mellan tårar och skratt, när de pratade om sina livsresor som båda hade den gemensamma nämnaren psykisk ohälsa.
– Fyra människor i Sverige tar sitt liv varje dag, det är mänskliga tragedier som går att förhindra genom att vi pratar om det, säger Charlie.
Från och med fredag 24 mars ändrar Lindesberg arena sina öppettider i stora entrén. Detta efter att flertalet ungdomar börjat uppehålla sig i arenan under kvällstid, utan att ha någon koppling till idrottsverksamheten.
– Det här gör vi för att minska trycket av ungdomar som hänger här, men det kommer inte påverka några träningstider, förklarar Arenachef Sharon Almström.
2440 klasser och närmare 50 000 elever kämpade för att kvalificera sig till kvartsfinalen i Vi i femman. Av de åtta klasser i området P4 Örebro som lyckats med detta så var Brotorpsskolan klass 5A en av dem!
– Det kommer bli roligt samtidigt som det känns lite nervöst, säger Leon Gunnarsson, en av de två eleverna som ska representera klassen på tisdagens kvartsfinal.
Efter fullt tryck i arenan med 1 642 personer på läktarna, så blev det en derbyseger för LIF Lindesberg. Segern gör att LIF Lindesberg avslutar Division 1-serien som obesegrade, där säsongspremiärens oavgjorda möte mot ÖSK blev enda matchen utan full poängutdelning. Revanschen kom på hemmaplan där den orangea föreningen firande stort efter slutsignalen.
– Det känns som att det är många i laget som har väntat på den här matchen, säger Joakim Bååk.
Handbollssäsongen i Lindesberg avslutas med ett handbollsderby med fri entré, där varje gästade person stöttar LIF Lindesberg inför kommande säsong. Rent sportsligt ser man derbymatchen som ”Årets Match”. Båda lagen möttes i början av säsongen där det blev ett oavgjort resultat, nu kommer båda lagen att mötas på nytt. Båda lagen med vinst i sikte.
Nyligen publicerade den ideella organisationen Suicide Zero sin kommunbarometer, en undersökning som beskriver kommunernas arbete med att förebygga suicid. Kommunernas enkätsvar poängsätts och rangordnas därefter utifrån sina totalpoäng. Lindesbergs kommun deltog i år för första gången, och fick totalt 10 poäng, precis över det ”röda strecket”.
Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes bidrag stod det klart att det var tredje generationens plåtslagare från Lindesberg – Pontus Andersson som tagit hem guldmedaljen.
– Det känns skitroligt, jag trodde aldrig att jag skulle vinna, utbrister han när LindeNytt når honom för en kommentar.
Om två veckor är det dags att damma av nitarna och vaxa tuppkammen. Då kommer fjolårets succé Linde Punkfest ånyo inta scenen i Kultur- och Musikhuset Hillstreet. Med en mix av större band så som Trubbel och Gatans lag tillsammans med lokala pärlor hoppas man på fullt hus även den här gången.
– Förra året sålde vi slut snabbt och vi har förhoppningar om att lyckas med samma sak även i år, förklarar Anders från Kulturföreningen Stationen.