Imorgon avgörs damernas -63 kilo vid VM i Astana, med Anna Bernholm i fältet. ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Anna dagen före VM: ”Den slutgiltiga kraftmätningen”

Idag startade judo-VM i kazakiska Astana och till kvällen tävlar första svensk. Men för Anna Bernholm är morgondagen det som betyder något. Då kliver Frövi Judos egna 24-åring ut på mästerskapsmattan, redo att ta nya steg på den internationella scenen.

Anna Bernholm är på plats i Kazakstan. 24-åringen har lockats österut av det judo-VM som tidigare idag startade i huvudstaden Astana. Anna går ut på mattan först imorgon, men har redan hunnit göra sig bekant med mästerskapsstaden.

– Vi landade söndag morgon. De här dagarna innan ägnar vi oss främst till att acklimatisera oss, till exempel är det fyra timmars tidskillnad framåt jämfört med Sverige. När man sedan ska tävla är det bra om man kommit någorlunda in i rätt rytm, berättar Anna som njuter av VM-atmosfären.

– Ja, det känns bra. Och lite nervöst.

24-åringen är uppväxt i värmländska Molkom, men flyttade till Lindesberg för att studera vid judogymnasiet. Det har lett till att hon idag representerar Frövi Judo när hon tävlar. Och just tävlingar är vad sommaren till stor del har bjudit på för Anna.

I juni hann hon med European Open i Minsk, Grand Prix i Budapest och även EM i Baku. Först ut var tävlingen i Minsk, där Anna efter en trög start kom igång och tog ett brons. Även GP i Budapest slutade med ett brons, innan det i EM tog stopp via en tidig förlust. Efter en kortare vila väntade sedan ytterligare två tävlingar i juli och Anna verkligen fått chansen att hitta formen.

Laddat med två veckor i Ryssland

Det är något som kan visa sig viktigt denna vecka. Imorgon kliver Anna ut på judomattan för att inleda sitt VM-äventyr, där hon ställer upp i damernas -63 kilo. Genom sin karriär har hon skaffat sig en stor rutin med erfarenhet från flera tidigare mästerskap. Hennes främsta notering kom på EM 2013, då Anna slog till med en sjundeplats.

Nu väntar ett nytt mästerskap, med nya utmaningar att överkomma. Anna kommer att stå över morgondagens första runda och ställs sedan mot vinnaren i en match mellan en italienska och en mexikanska. Redan nu har hon sina aningar om vilket motstånd som lär vänta.

– Troligtvis är det italienskan som går vidare. Hon är duktig, men absolut inte omöjlig att slå!, säger Anna bestämt.

Den senaste tiden har hon tillbringat mycket tid tillsammans med landslaget. Bland annat under två veckor i Ryssland, en period som innehöll stenhård träning. Mellan landslagssamlingarna har Anna dessutom haft ett schema format för just henne att gå efter. När all träning nu ska praktiseras på VM-mattan har 24-åringen ställt in sina personliga krav.

– Målet är att göra ett bra VM, som jag senare kan titta tillbaka på och vara nöjd med.

”Den största skillnaden är motståndet”

Samtidigt som pulsen stiger ju närmare Anna kommer tävling trivs hon med mästerskapslivet. Hon förklarar att man inom det svenska landslaget umgås väldigt flitigt under resan. De tävlande har turistat runt i det snabbt växande Astana, spanat in tävlingsarenan och ikväll kommer man att sitta bänkade för att se första svensk kliva in i mästerskapet.

Vad skulle du själv säga är den största skillnaden mellan ett mästerskap och en ”vanlig” tävling?
– På ett sätt är det ingen större skillnad och det är sättet som de är arrangerade på. De större tävlingarna som vi brukar vara iväg på, GP och GS, fungerar på exakt samma sätt som ett mästerskap gör, svarar Anna och fortsätter.

– Den största skillnaden är istället motståndet, för ett mästerskap åker alla till. Det är där den slutgiltiga kraftmätningen om vem som verkligen är bäst i världen just nu sker. Det är ju så klart en tävling som alla landslag formtoppar till.

Vid sidan av ära och medaljer står även andra saker på spel under de här dagarna i Astana. Ett lyckat VM genererar viktiga rankingpoäng inför nästa års OS, som många av de tävlande har i sikte. Anna skiljer sig inte på den punkten och hon berättar vad nyckeln blir för att lyckas imorgon.

– Bra uppladdning, bra uppvärmning, fokus på rätt saker under dagen och lite jädra anamma!

Publicerad 26 augusti 2015 klockan 18:07


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-20 21:46