Från och med 1 maj tillträder Annelie Löthgren tjänsten som enhetschef vid utredningsavdelningen i norra polisområdet Örebro län. Hon efterträder Lennart Andersson som har gått i pension. Annelie Löthgren, som arbetat vid polisen i Lindesberg sedan 1982, ser fram emot det nya jobbet. Samtidigt pågår ett stort förändringsarbete inom polisväsendet i hela Sverige då hela organisationen ska centraliseras.- Just nu är det mycket som händer inom polisen och det är väldigt spännande, säger Annelie Löthgren. Jag hoppas att den nya nationella polisen kommer att betyda att vi kan jobba ännu mera nära medborgarna.
Annelie Löthgren har arbetat som polis sedan 1970-talet och har erfarenhet från många delar av yrket. Hon har provat på att arbeta i yttre tjänst, att vara närpolis och jobba med utredningar. De sista åren tio har Annelie Löthgren arbetat som förundersökningsledare i Lindesberg.
Nu efterträder hon Lennart Andersson som chef för hela utredningsenheten och får därmed det övergripande ansvaret för hela områdets utredningsarbete. Polisen i Lindesberg har ett gott rykte sedan tidigare då statistiken för våldsbrott gått ned och utredningstiderna varit korta.
– Vi ska fortsätta att arbeta med att göra så effektiva utredningar som möjligt, förklarar Annelie Löthgren. Det handlar om att vara snabb och utreda i direkt anslutning till när brottet ägt rum.
Polisväsendet i Sverige står nu inför en stor förändring då en ny organisation ska träda i kraft 2015. Polisen ska bilda en sammanhållen myndighet som ersätter de tidigare 21 polismyndigheterna, Rikspolisstyrelsen och Statens kriminaltekniska laboratorium. Örebro kommer att tillsammans med Värmland och Dalarna att bilda en ny polisregion. Den nya myndigheten ska heta Polismyndigheten och ska ledas av en rikspolischef. Syftet är att sudda ut gränser, underlätta samarbete och få bättre förutsättningar att utnyttja specialresurser.
– Det här ska bli jättespännande och är den största förändringen inom polisen jag har varit med om, säger Annelie Löthgren. Min förhoppning är att den nya organisationen bidrar till att öka tryggheten för medborgarna och därmed ökar folks förtroende för polisen.
Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap Bergslagen och Lindesbergs kommun skulle möjliggöra nya guidade turer i Stripa gruva. Kultursekreterare Sara Sporre menar dock att något sådant avtal inte existerar, utan man har endast kommit överens om ett samarbete kring Geologins dag.
– Vi ska ha ett nytt möte i april för att samtala lite mer, men det kommer inte röra sig om ett skriftligt avtal utan ett samarbete.
INSÄNDARE/DEBATT: Kristdemokraterna (KD) har länge arbetat för att mindre barngrupper ska bli verklighet i Lindesbergs kommun. Redan i en intervju inför valet 2014 presenterade Markus Lundin (KD) sina tankar om att minska barngrupperna i förskolan.
Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa Gruva vidare. Bara ett par år senare meddelade bolaget att man drog sig ur Stripa för gott, och hänvisade till dåligt ekonomiskt resultat. Nu är det dock dags för Stripas gruvmiljöer att återigen få påhälsning av nyfikna besökare, då Lindesbergs kommun slutit ett nytt avtal med föreningen Industrilandskap Bergslagen.
Från lördag 25 mars till och med torsdag 30 mars är järnvägsövergången vid Avdala avstängd för trafik. Avstängningen medför att linje 314 mellan Örebro och Frövi tidvis leds om, samt att en extrabuss trafikerar sträckan Örebro till Avdala. Detta med anledning av att Trafikverket genomför ett banarbete på sträckan Frövi-Örebro.
Natten till fredag skall två män i 20-årsåldern respektive 45-årsåldern ha blivit misshandlade i centrala Lindesberg. Gärningspersonen skall ha använt ett tillhygge och polisen har rubricerat händelsen som grov misshandel.
Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder på värdefulla tips inför den stundande trädgårdssäsong – redan nu finns det mycket att förbereda.
– Framför allt är det läge att få ner tomat, gurka och chili i jorden nu så det hinner att driva på tills man kan plantera ut dem, förklarar Marco.
När en närstående avlider kan det kännas som att tiden stannar till, och för många blir praktiska vardagssysslor svåra att ta sig an. För att hjälpa människor i sorg att träffa andra i samma situation startar nu Fonus en samtalsgrupp, med namnet ”När tiden stannar till.”
– Det är så lätt att bli ensam i sin sorg, grunden i det här är att vi behöver vara tillsammans. Vi vill finnas för andra och ge andra människor ett mervärde, säger Monica Jomfjäll på Fonus.
Trots att LIF Lindesberg har säkrat nästa säsong i Allsvenskan, så vill man inte lugna ner sitt spelande. Truppen vill gå obesegrade genom serien och under lördagen säkrades ännu en seger, denna gång mot kvalsökande Täby. Det senaste mötet mot ett av seriens topplag blev storslagen för LIF, som även denna gång gick segrande med en odramatisk marginal.