Rådjuren på Kyrkberget ska skjutas. Lindesbergs kommuns exploateringsavdelning har nu lämnat in en ansökan om skyddsjakt på djuren som har blivit fler och fler i antal på kort tid. -Djuren är en trafikfara och förstör i närliggande trädgårdar, kommenterar Björn Carlson. Dessutom befarar man att rådjuren ökar risken för att såväl husdjur som människor ska drabbas av borrelia.
Problemet med ”Kyrkbergets rådjursstam” uppmärksammades här på LindeNytt i slutet av januari i år. Då fanns det ett tiotal djur som uppehöll sig i området där folkparken låg tidigare. Där har nämligen någon upprättat en utfodringsplats för djuren – på kommunens mark, utan tillstånd.
Björn Carlson på exploateringsavdelningen ser allvarligt på saken ur flera perspektiv.
-Den här utfodringsplatsen är ju naturligtvis uppsatt av välmening, men den är otillåtet placerad där och antalet djur ökar hela tiden på grund av det. Vi har uppskattat antalet djur till ca 30 stycken nu, och gör vi inget åt saken omgående så kommer vi ganska snart ha ett 70-tal djur som springer runt i trädgårdar och på Kyrkberget, säger Björn.
Eftersom antalet djur ökar hela tiden så ökar också riskerna för t ex trafikolyckor eftersom djuren rör på sig hela tiden. Dessutom oroar kommunen sig över det faktum att varje rådjur kan bära med sig ett hundratal fästingar.
-Risken finns ju att borreliasmitta etablerar sig i området och drabbar både husdjur och människor. Så vill vi inte ha det, konstaterar Björn.
Kommunen har också fått uppgifter om att en liknande utfodringsplats har satts upp på Stadsskogen, någonstans efter Molinders väg. Dock är denna placerad på privat mark, men man kommer ändå att ta kontakt och avråda från fortsatt matning av djuren där. Man vill helt enkelt inte få ett liknande scenario på Stadsskogen som fallet Kyrkberget.
Under söndagen var det åter dags för ett dubbelarrangemang i arenan. Både LIF-damerna och herrarna fick visa upp sig från den ljusa sidan och lämnade all dramatik utanför. För damerna slutade det med en tolvmålsseger medan herrarna segrade med det dubbla.
Lindlövens andra norrlandsturné för serien bjöd på en dyster repris. Trots att det redan under båda matcherna såg ljust ut efter två perioder, så kunde man inte försvara sig inom matchernas sista tjugo minuter. Istället blev det en lång resa hem, där segernollan kvarstår för AllEttans nästjumbo.
För tolfte året i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. Syftet är att skapa förutsättningar för ungdomar att utveckla både sig själva och sina affärsidéer, samtidigt som man får ett startkapital av banken.
Melloaktuella Axel Schylström tar med sig vännen och grundaren av organisationen Aldrig Ensam, Charlie Eriksson, på en tabubrytande turné. Vårens första stopp blir i Lindesberg, där duon sätter upp showen Aldrig Ensam, som handlar om psykisk ohälsa.
– Det är tyvärr ganska sällsynt att killar pratar om det här, berättar Axel för LindeNytt.
Lindesbergs första hälsomässa blev en riktig publiksuccé när den anordnades under lördagen. En rad olika behandlingsformer för hälsa och välmående presenterades för besökarna, och många tog tillfället i akt att prova på.
– Det har varit fullt ända sedan vi öppnade dörrarna, det är så roligt! berättar Rosmarie Haapala som är en av arrangörerna.
Under den senaste tiden har det rapporterats om höga vattenflöden i sjöar och vattendrag i vårt område, men nu kommer äntligen glädjande besked från det lokala energibolaget. I ett pressmeddelande skriver Linde Energi att ”kulmen är nådd” och riktar ett stort tack till såväl boende i området som egen personal som bidragit till att det inte uppstått några större incidenter.
– Läget är under kontroll, nivåer och flöden har kulminerat i Lindessjön och Väringen hälsar Peter Ström, chef Elproduktion på Linde energi.
Mobbing, skadegörelse och gangsterkultur är några av svårigheterna som Lindbackaskolan dragits med under året. Som ny ordförande för barn- och utbildningsnämnden blir det nu Lillemor Bodmans uppgift att försöka få bukt med problematiken.
– Det här är en fråga som är prio ett just nu, och det har den varit ett tag, säger Bodman (M).
De mycket höga flödena i sjöar och vattendrag runt om i kommunen har på sina håll orsakat stora besvär. På Prästryggens camping, som ligger intill sjön Väringens kant, ligger för tillfället hela 24 platser helt under vatten, och nivåerna fortsätter att stiga.
– Det stiger en meter varje natt ungefär, berättar Lasse Karlsson som driver campingen.