Äntligen måndag, kanske inte alla tänker. Men ikväll var det Äntligen Måndag tillsammans med ett gäng från Kulturskolan. Gruppen som består av högstadie- och gymnasieelever bjöd in till ett sprudlande och varierande musikcafé.
Äntligen Måndag kallar sig gruppen på Kulturskolan som repar och övar på måndagskvällarna. Det är ett gäng bestående av högstadie- och gymnasieelever som antingen sjunger eller spelar något instrument, eller helt enkelt både och.
– Mina elever går först till mig och har sånglektion och tränar solosång. Sedan fikar vi alla tillsammans. Sedan får man gå och sjunga i bandet, sjunga eller spela. Det finns en rockgrupp också med lärare så man kan få lära sig att spela i band. Man kan spela alltifrån gitarr och klassiskt piano och sedan sätter vi ihop olika ensemblen, säger Lisa Pettersson, sånglärare vid Kulturskolan Garnalia.
Äntligen Måndag är en satsning för de äldre eleverna, och förutom att sjunga och spela, är det också fokus på att lära känna varandra och träffa kompisar.
– Flera är intresserade av estetiska programmet, och här lär dem känna varandra redan innan och blir en i gänget och slipper då komma som ny. Hit är alla välkomna. Det finns dem som bara gått en termin, vissa bara två månader på sitt instrument. Några väljer idag att bara lyssna men alla erbjuds möjligheten att vara med. Vi har även mindre konserter för de som inte vill stå inför en så stor publik, berättar Lisa.
Och den här måndagskvällen hade man planerat och bjudit in till ett mysigt musikcafé. Det fanns möjlighet att köpa fika och slå sig ner för att lyssna på flera olika framträdanden. Det fyller på med folk och in i det sista får man leta reda på fler stolar i skrymslen och vrår. Alla får sitta och värmen kommer på köpet.
– Det kom fler än vi trodde. Men alla klappade lika mycket för alla, det peppar ordentligt. Det är skitkul det här, jättejätteroligt, vi är superstolta över alla eleverna som utvecklas så snabbt, berömmer Lisa efter caféet.
Ungdom efter ungdom intar scenen, både tjejer och killar. Man varvar pianospel med sång för att sedan fortsätta med banden. Publiken uppmanas att under tiden, trots att man spelar och sjunger, gå och köpa fika och de små barnen, de behöver inte alls sitta still och vara tysta. Trots det sitter man still och tyst och låter sig hänföras av elevernas program.
Tea Detlofsson är femton år och går i nionde klass. Hon både spelar piano och sjunger, något hon låter publiken bli varse om. Tea inleder sina framträdanden med att spela ”Wilmas sång” på piano, och fortsätter sedan en stund senare med att sjunga ”Illusionist”. Hon har sjungit och spelat sedan fyran och hon trivs med att ha en plats på scenen.
– Det är roligt men pirrigt, nervöst. Efteråt är det jätteroligt och skönt, konstaterar hon efter att ha sjungit.

Tea Detlofsson både sjunger och spelar piano.
För Tea får piano och sång en delad första plats, det går inte att välja vilket som är bäst.
– Det är lika roligt. Det är bra att jag kan spela också så jag kan kombinera med sången. När jag spelar hemma är det lättare också eftersom jag då kan kompa mig själv. Men det är lika roligt men på jätteolika sätt!
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.