På söndag öppnar Fornaboda dörrarna för en ny säsong med fri entré. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Äntligen travpremiär på Fornaboda

På söndag öppnar Fornaboda portarna för den efterlängtade säsongspremiären. Tolv lopp kommer att inleda en travsäsong med flera nyheter både på och utanför banan. Den största nyheten för i år är att Fornaboda kommer köra V75-tävlingar i slutet av maj.
– Det blir första gången på många år som Fornaboda arrangerar något så här stort, säger Björn Andersson.

Nu kan travpubliken jubla! På söndag klockan 11.10 är det nämligen dags för en ny travsäsong på Fornaboda, där totalt tolv tävlingsdagar kommer att köras mellan maj och augusti. Säsongens stora uppstickare är STL Sommar, en ny jättesatsning från travförbundet där samtliga sommarbanor kommer att få arrangera V75-tävlingar.

STL Sommar är en sommarturné längs landets mindre banor, där man kommer att köra rikstotolopp under både lördag och onsdag. Turnén drar igång direkt efter Elitloppshelgen, där Fornaboda är först ut den sista maj.

– Det ser vi fram emot. Det blir första gången på många år som Fornaboda arrangerar något så här stort. Tävlingarna i sig är som tidigare år där spelformen är V86, däremot kommer loppen ingå som V75-försök där prispengarna är i samma nivå som V75-loppen. De ökade prispengarna i varje lopp gör att det blir den högsta summan som någonsin har delats ut på Fornaboda, under samma tävlingsdag, berättar Björn Andersson som är Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef.

Deeply Express segrade under Fornabodas stora dag ifjol, blir det en ny hemmaseger i år med högre prispengar? Arkivfoto: Timmy Lundegård

– Hade vi fått bestämma så hade vi haft kvar vårat vanliga datum i början av juli, men det var fler banor som hade gjort anspråk om den i år. Istället lades vi tidigare men det gör istället att vi får inleda sommarturnén. Detta kan förhoppningsvis göra att själva travbanan Fornaboda får mer fokus på sig, jämfört med om vi hade varit med i mitten. Lite av nyhetens behag så att säga.

Fornaboda hoppas även att få fylla upp publikplatsens gröna gräsmatta och kommer därför att göra en repris på fjolåret gällande entrén.

– Vi kommer att ha fri entré till samtliga tävlingsdagar. Det kommer även att vara fritt inträde till STL Sommar-dagen i utbyte mot en gratisbiljett som man kan ladda ner utan kostnad från Tickster. Resterande tävlingsdagar så kan man vandra in på publiksidan utan att visa upp något.

Arkivbild: Timmy Lundegård

Spelkassorna är borttagna efter centralt beslut
En het debatt inom travsverige är travbanornas spelkassor. Vid årsskiftet kom nämligen beskedet att de omtyckta spelkassorna skulle tas bort på samtliga travbanor runt om i landet. Detta gör att allt spel på travloppen, från och med i år, kommer att ske digitalt.

– Det här är ett centralt beslut som banorna inte har kunnat påverka. För bara några år sedan under pandemin så meddelade Svensk Travsport och travets spelbolag ATG att spelkassorna skulle fasas ut från landets alla travbanor till 2023. Tidigare ändå så beslutade staten att spel inte får vara anonyma, att alla som spelar måste ha ett spelkonto. Detta har gjort att spelet i kassorna har minskat då det är samma spelkassor på travbanan som hos ombuden. Personligen kan jag tycka att man kunde behållit någon enstaka spelkassa för de som inte vill spela digitalt.

Trots spelkassornas frånvaro så kommer travet att bjuda på ökade aktiviteter. Förutom flertalet barnaktiviteter under de större tävlingsdagarna, så kommer de äldre besökarna att få möjlighet att festa loss med Fornabodas After Trot som är planerad den 18:e juli där en trubadur kommer att bjuda på livesång. Dessutom har travbanan satsat på andra håll.

– Själva banan har man inte gjort så många ändringar med då det är charmen med ”Sveriges grönaste travbana” som lockar folk med sina picknickkorgar. Istället har Fornaboda satsat på det digitala med förbättrad ljudkvalitet. Det kommer dessutom att finnas nya tidsdisplayer på banan med mellantider, diskade hästar och tid till start och defilering.

Nya boxdörrar på stallbackens uteboxar är en nyhet för de aktiva. Foto: Timmy Lundegård

På söndag inleds säsongen med hela 12 lopp! Något som måste vara ett nytt rekord i antal lopp under Fornabodas säsongspremiär, där ringrosten främst ska arbetas bort.

– Inför söndagens premiär var det riktigt bra anmält så vi beslutade att lägga in ett extra lopp. Vi kommer inte att ha några aktiviteter till premiären, det blir istället att njuta av sporten medan vi funktionärer har som en examensdag på våra arbetsuppgifter.

I vanlig ordning så bjuder Lindenytt på en rolig och tänkbar vinnare till den spelglada. Till årets premiär finns vår vinnare i det sista loppet, där hästen Digital Damp (nr 2, lopp 12) tippas. Hästen vann överlägset senast på ett mersmakande vis och kommer från ett stall som börjar hitta formen inför sommarens tävlingar.

Publicerad 12 maj 2023 klockan 15:25

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Fredrik Norman

Gamla skolprylar efterlyses inför inflytt i Kristinaskolan

Med knappt en vecka kvar tills den gamla Kristinaskolan får sina allra första hyresgäster, efterlyser fastighetsägaren prylar med koppling till skolverksamheten som än gång huserade i byggnaden.
– Det vore roligt med exempelvis lite fina bilder från förr att hänga upp i trapphuset, så man får den här känslan från skolan, säger Ann-Louise Hytter från Lindesbergs Fastigheter.

24 maj 2024 klockan 11:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Det gästande BK Ett Fyra var för stabila under torsdagen. Trots att gästerna släppte in tre snabba mål så åkte man hem med tabellpoängen. Foto: Timmy Lundegård

Nykomlingarna bröt IFK Lindesbergs segersvit

Under torsdagskvällen bröts IFK Lindesbergs långa segersvit på hemmaplan inom Division 5, där det slutade med åtta raka triumfer. Seriens nykomlingar BK Ett Fyra visade sig stabila mot det skadedrabbade IFK Lindesberg, som ändå stod för en rejäl insats inom matchens sista kvart när de ändrade 0-5 till 3-5.
– Jag är kluven över dagens match, säger Niklas Christensson.

23 maj 2024 klockan 22:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Harmoni efterlyser nomineringar till årets Kulturstipendium

Nu är det dags att nominera kandidater till Manskören Harmonis årliga Kulturstipendium. Detta ...

bildspel LindeDagen 2024: En Solig Succé

Den åttonde upplagan av LindeDagen bjöd på en minnesvärd dag fylld med aktiviteter, uppträdanden, provsmakningar och ...

Bäver orsakade brand utanför Lindesberg

Strax innan 16-tiden på onsdagseftermiddagen larmades Nerikes Brandkår till Västra Bor, mellan Lindesberg och Vedev...

Trots ett tidigt 0-1, så slutade den senaste hemmamatchen med seger. Då mot det rutinerade IFK Örebro, nu gästas Fritidsbyn av nykomlingarna Ett Fyra. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-BK Ett Fyra: ”Gäller bara att få allt att sitta”

Det är ett skadedrabbat men hemmastarkt IFK Lindesberg som tar emot nykomlingarna BK Ett Fyra under torsdagen. Även om bortamötet mot topptippade Laxå slutade med en 4-0-förlust, där IFK Lindesbergs skadebänk var en stor orsak till förlusten så är det optimistiska tankar från hemmalaget.
– Vi är ett bra lag, det gäller bara att få allt att sitta, säger Martin Eriksson.

22 maj 2024 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Ida Lindkvist

Brand vid Prästryggens camping i Frövi

UPPDATERAD. Strax innan tiotiden på onsdagsförmiddagen larmades räddningstjänst, polis och ambulans till Prästryggens camping i Frövi, där en brand brutit ut i ett omklädningsrum.
– Räddningstjänsten är framme på plats tillsammans med ambulans, och ska påbörja släckning, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

22 maj 2024 klockan 10:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Polisen lanserar kampanj för att informera unga om penningtvätt
Bedrägerier med hjälp av penningtvätt ökar i Sverige, även bland ungdomar under 18 år. Därför lanserar nu Polismyndigheten en kampanj för att...
21 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stort intresse för nya cykelleder i trollskogarna
Genom djupa trolska skogar, på rullstensåsar, längs sjöar och gamla gruvhål går den helt nya cykelleden som bjuder på ett riktigt äventyr för...
21 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Anna Bernholm hyllades under Judofestivalen
Efter en lång och mycket framgångsrik karriär som en av världens bästa kvinnor inom judon, bestämde sig Anna Bernholm i februari att lägga drä...
20 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ali Hayjiev från Frövi judo lyckas med ett snyggt kast. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Judofestivalen slog nytt rekord – igen

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade mer än 900 aktiva från hela Sverige till Lindesberg arena. Med ett strålande solsken och högsommarvärme blev det en magisk inramning på festivalen, som bjöd på aktiviteter från morgon till kväll.

20 maj 2024 klockan 10:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Real News blev tävlingsdagens första vinnare bland varmbloden. Treåringen har en framgångsrik syskonskara och kan mycket väl bli att jämföras med dessa i framtiden. Foto: Timmy Lundegård

Blandade händelser på ett varmt Fornaboda

Eftermiddagen på travet bjöd verkligen på en blandning av allt det goda. Alla typer av travlopp visades upp på Fornabodas tävlingsoval i det stekheta vädret, som lockade till sig drygt 180 personer till publikplatsen. Flera fina klasshästar visade upp sig i solen, med flera kändare kusk- och tränarnamn på besök. Framåt tävlingarnas slut så uppstod däremot en olycka, vilket gav tävlingarna en tråkigare avslutande ton.

19 maj 2024 klockan 22:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet ...

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i ...

bildspel Sommarkänsla när Kullgatan dukade upp för Vårmarknad

För andra året i rad hölls Vårmarknaden på Kullgatan 1 under onsdagen - ett efterlängtat evenemang...

Många ville ta bild med gymnasiechef Staffan Hörnberg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer och vackra klänningar, när årets Idrottsgala gick av stapeln på Lindeskolan under onsdagskvällen. En gala där årets främsta prestationer bland eleverna på Idrottscollege utsågs, under mycket festliga och glammiga former. Det finaste priset, Årets Idrottare, tilldelades i år Algot Eknor Grönlund, för sina framgångar inom armbrytningen.
– Det känns jättebra, jag skulle ljuga om jag sade något annat, säger han efter prisutdelningen.

15 maj 2024 klockan 22:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

JUST NU: 10-tal lösa småhundar har observerats i trakterna av Grönbo

Under två dagars tid har en boende i trakterna av Grönbo i Lindesbergs kommun ...

Ekonomiskt mörker tvingar till besparingar: ”Dystra besked”

Under en pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade Tillväxtnämnden att man tagit ...

Nya sparförslaget: Avveckla förskolor

Barn- och utbildningsnämndens arbete med att nå en budget i balans fortsätter, och under måndagens sammanträde kom ...

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang

Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett ...

bildspel 40 år senare – Bilsport följer upp klassiskt reportage i Lindesberg

Det har gått fyrtio år sedan tidningen Bilsport besökte Lindesberg för att göra ...

bildspel Bildspecial: 149 ögonblick från cruisingen

Gatorna i centrala Lindesberg fylldes under lördagen av ljuv motorsång, glädje och gemenskap när årets Vårmö...

Helena och Christer Lassis från Smedjebacken visade upp sin Dodge Coronet R/T från 1968. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes blankpolerade bilar och motorcyklar så långt ögat kunde nå – och stämningen var minst sagt på topp. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.

11 maj 2024 klockan 17:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Tågtrafiken stoppad på grund av brand
Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.
11 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Skogsbrand var gräsbrand
UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsförmiddagen. Initialt ...
11 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg
Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen för att kunna bevaka större områden än vad som är mö...
10 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-10

2024-05-10

2024-05-09

2024-05-09

2024-05-08

2024-05-08

2024-05-08

2024-05-07

2024-05-06

2024-05-03

2024-05-02

2024-05-02

2024-05-01

2024-04-30

2024-05-24 16:05