På söndag öppnar Fornaboda dörrarna för en ny säsong med fri entré. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Äntligen travpremiär på Fornaboda

På söndag öppnar Fornaboda portarna för den efterlängtade säsongspremiären. Tolv lopp kommer att inleda en travsäsong med flera nyheter både på och utanför banan. Den största nyheten för i år är att Fornaboda kommer köra V75-tävlingar i slutet av maj.
– Det blir första gången på många år som Fornaboda arrangerar något så här stort, säger Björn Andersson.

Nu kan travpubliken jubla! På söndag klockan 11.10 är det nämligen dags för en ny travsäsong på Fornaboda, där totalt tolv tävlingsdagar kommer att köras mellan maj och augusti. Säsongens stora uppstickare är STL Sommar, en ny jättesatsning från travförbundet där samtliga sommarbanor kommer att få arrangera V75-tävlingar.

STL Sommar är en sommarturné längs landets mindre banor, där man kommer att köra rikstotolopp under både lördag och onsdag. Turnén drar igång direkt efter Elitloppshelgen, där Fornaboda är först ut den sista maj.

– Det ser vi fram emot. Det blir första gången på många år som Fornaboda arrangerar något så här stort. Tävlingarna i sig är som tidigare år där spelformen är V86, däremot kommer loppen ingå som V75-försök där prispengarna är i samma nivå som V75-loppen. De ökade prispengarna i varje lopp gör att det blir den högsta summan som någonsin har delats ut på Fornaboda, under samma tävlingsdag, berättar Björn Andersson som är Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef.

Deeply Express segrade under Fornabodas stora dag ifjol, blir det en ny hemmaseger i år med högre prispengar? Arkivfoto: Timmy Lundegård

– Hade vi fått bestämma så hade vi haft kvar vårat vanliga datum i början av juli, men det var fler banor som hade gjort anspråk om den i år. Istället lades vi tidigare men det gör istället att vi får inleda sommarturnén. Detta kan förhoppningsvis göra att själva travbanan Fornaboda får mer fokus på sig, jämfört med om vi hade varit med i mitten. Lite av nyhetens behag så att säga.

Fornaboda hoppas även att få fylla upp publikplatsens gröna gräsmatta och kommer därför att göra en repris på fjolåret gällande entrén.

– Vi kommer att ha fri entré till samtliga tävlingsdagar. Det kommer även att vara fritt inträde till STL Sommar-dagen i utbyte mot en gratisbiljett som man kan ladda ner utan kostnad från Tickster. Resterande tävlingsdagar så kan man vandra in på publiksidan utan att visa upp något.

Arkivbild: Timmy Lundegård

Spelkassorna är borttagna efter centralt beslut
En het debatt inom travsverige är travbanornas spelkassor. Vid årsskiftet kom nämligen beskedet att de omtyckta spelkassorna skulle tas bort på samtliga travbanor runt om i landet. Detta gör att allt spel på travloppen, från och med i år, kommer att ske digitalt.

– Det här är ett centralt beslut som banorna inte har kunnat påverka. För bara några år sedan under pandemin så meddelade Svensk Travsport och travets spelbolag ATG att spelkassorna skulle fasas ut från landets alla travbanor till 2023. Tidigare ändå så beslutade staten att spel inte får vara anonyma, att alla som spelar måste ha ett spelkonto. Detta har gjort att spelet i kassorna har minskat då det är samma spelkassor på travbanan som hos ombuden. Personligen kan jag tycka att man kunde behållit någon enstaka spelkassa för de som inte vill spela digitalt.

Trots spelkassornas frånvaro så kommer travet att bjuda på ökade aktiviteter. Förutom flertalet barnaktiviteter under de större tävlingsdagarna, så kommer de äldre besökarna att få möjlighet att festa loss med Fornabodas After Trot som är planerad den 18:e juli där en trubadur kommer att bjuda på livesång. Dessutom har travbanan satsat på andra håll.

– Själva banan har man inte gjort så många ändringar med då det är charmen med ”Sveriges grönaste travbana” som lockar folk med sina picknickkorgar. Istället har Fornaboda satsat på det digitala med förbättrad ljudkvalitet. Det kommer dessutom att finnas nya tidsdisplayer på banan med mellantider, diskade hästar och tid till start och defilering.

Nya boxdörrar på stallbackens uteboxar är en nyhet för de aktiva. Foto: Timmy Lundegård

På söndag inleds säsongen med hela 12 lopp! Något som måste vara ett nytt rekord i antal lopp under Fornabodas säsongspremiär, där ringrosten främst ska arbetas bort.

– Inför söndagens premiär var det riktigt bra anmält så vi beslutade att lägga in ett extra lopp. Vi kommer inte att ha några aktiviteter till premiären, det blir istället att njuta av sporten medan vi funktionärer har som en examensdag på våra arbetsuppgifter.

I vanlig ordning så bjuder Lindenytt på en rolig och tänkbar vinnare till den spelglada. Till årets premiär finns vår vinnare i det sista loppet, där hästen Digital Damp (nr 2, lopp 12) tippas. Hästen vann överlägset senast på ett mersmakande vis och kommer från ett stall som börjar hitta formen inför sommarens tävlingar.

Publicerad 12 maj 2023 klockan 15:25

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Fotograf: Patrik Svedberg

Man i 60-årsåldern åtalas för flera fall av grov våldtäkt mot barn

En man i 60-årsåldern, bosatt i Lindesbergs kommun, häktades i mars misstänkt för flera fall av grov våldtäkt mot barn. Enligt stämningsansökan till Örebro tingsrätt misstänks mannen ha begått brotten vid upprepade tillfällen, mellan det att barnet var 6-7 år gammalt. Mannen själv förnekar brott.

7 juni 2023 klockan 15:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

60-årig man häktad för flera fall av våldtäkt mot barn

En 60-årig man, bosatt i den norra länsdelen, häktades i april misstänkt för flera fall av våldtäkt mot barn. Enligt häktningsframställan ska brotten begåtts under cirka 18 månaders tid, mellan november 2021 till februari 2023, på ett flertal orter i Sverige, bland annat i Lindesbergs kommun.

7 juni 2023 klockan 14:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut till brand – med båt

Just nu befinner sig räddningstjänsten vid Fåsjön, på gränsen mellan Nora och Lindesbergs kommuner, med ...

Bodman svarar Andersson om flexibel barnomsorg

INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs förskolor är den normala öppettiden vardagar kl.06.00 – 18.00. Sedan ett ...

Varma vinnare på nationaldagstravet

Bara sex dagar efter Fornabodas stora travfest så öppnade de portarna på nytt. Det årliga nationaldagstravet bjöd på ...

Foto: Fredrik Norman

Vindpark med tre turbiner skall byggas i Munkhyttan

Det nordiska energibolaget Cloudberry har för avsikt att bygga en vindpark i Munkhyttan strax utanför Lindesberg. I ett pressmeddelande uppger företaget, att arbetet påbörjas under hösten 2023.

5 juni 2023 klockan 15:49 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arbetsmarknadsenhetens snickeri i Lindesberg har konstruerat det nya insektshotellet. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindesbergs nya hotell för pollinerare invigt: ”Ett mästerverk”

I höstas kontaktade Linde energi arbetsmarknadsenhetens snickeri i Lindesberg, för att lägga en beställning på ett nytt insektshotell med en specifik utformning, något som inspirerats av den tävling som kommunen tidigare haft. Under måndagen, på Världsmiljödagen, avtäcktes det nya hotellet, föreställande Linde energis enorma silo, som fått sin plats hos just det kommunala energibolaget.
– Det är ett mästerverk som ni har byggt! säger tillträdande vd Joakim Johansson.

5 juni 2023 klockan 13:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Beslut idag: Nu införs eldningsförbud i hela Örebro län
Länsstyrelsen meddelar idag, måndag, att man fattat beslut om att införa eldningsförbud i hela Örebro län. Detta med anledning av att risken fö...
5 juni 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Svenska nationaldagen firas med franska bakverk från Ramsberg
Som så många år tidigare anordnas byaloppis och marknad med ett stort varierande utbud när Kerstin Birath anordnar nationaldagsfirande i Gusselby...
5 juni 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2023
Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen ...
3 juni 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Ingen räkodling i Frövi – satsar mer på grönsaker istället

Företaget WA3RM, som haft för avsikt att etablera en stor tomatodling samt en odlingsanläggning för jätteräkor i Frövi, har beslutat att inte fullfölja den ursprungliga planen. Företaget har informerat att räkodlingen kommer etableras på annan plats istället – detta med hänsyn till närliggande vattendrag.

2 juni 2023 klockan 16:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stipendiet delades ut av klubbens president Dan Johansson i samband med LindeDagen 24 maj. Foto: Rotary

Rickard Larsson tilldelas Rotarys kulturstipendium

I hela 10 år har den talangfulle Rickard Larsson varit ledare för den så högt älskade Manskören Harmoni. För hans mycket uppskattade arbete med kören och den årliga Capricen, fick han i samband med LindeDagen ta emot Lindesbergs Rotaryklubbs kulturstipendium på 10.000 kronor.

2 juni 2023 klockan 13:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mållöst mot Askersund

Efter en överlägsen seger mot IFK Askersund inom en distriktsmatch under försäsongen, så var det ett optimistiskt hemmalag på ...

Ingen kris – trots alla kriser – när Billeruds miljardsatsning tar form

På torsdagen bjöd Billerud in pressen för att berätta mer om hur arbetet...

Så firas svenska flaggan

Den 6:e juni firas nationaldagen med pompa och ståt på flera platser i Lindesbergs kommun. Bland annat stundar ett fullspäckat ...

Annons

Det blev ingen Elitloppsbiljett till Click Bait, istället blev det en säker seger i Bergslagsloppet under onsdagskvällen. Foto: Timmy Lundegård.

Click Bait vann Bergslagsloppet

Han var favorit i uppsnacket om att få den sista inbjudan till Elitloppet. Den rosa biljetten gick istället till Norge, vilket fick tränare Stefan Melander att anmäla startkatapulten, Click Bait, till Fornaboda när STL Sommar inledde sin långa turné. Trots en lugn start så blev det en klar seger med gott om krafter kvar hos den tidigare Elitloppsfinalisten.

1 juni 2023 klockan 06:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Brasserie All In

Imorgon, torsdag, är det stor premiäröppning hos Brasserie All in i Lindesberg, men redan nu kan LindeNytt bjuda på några ...

Lastbil av vägen: ”Hamnat på en åker”

En singelolycka med lastbil har inträffat på riksväg 50 i höjd med Fornaboda.

Inför IFK-IFK Askersund: ”Sista skärpan som saknas”

Efter IFK Lindesbergs andra förlust i serien så laddar laget vidare mot en ny hemmamatch. Under förs...

Bergslagens Sparbank går samman med Södra Dalarnas Sparbank

Från och med januari 2024 går Bergslagens Sparbank samman med Södra Dalarnas Sparbank och bildar...

bildspel Skarpt läge när Tormek inviger nytt besöksmål

Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till ...

bildspel Intensiv rekordhelg till ända för Frövi judo

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade ...

Foto: Camilla Lagerman

Skogsbrand utanför Linde – 4000 kvm i lågor

Strax före klockan 18 på söndagen upptäcktes en rökpelare i ett skogsområde mellan Lindesberg och Aspens äng. SOS Alarm uppger nu att det rör sig om en skogsbrand i omfattningen 4000 kvadratmeter.
– Just nu försöker räddningstjänsten att omringa branden, uppgav operatör vid SOS Alarm strax före klockan 19.

28 maj 2023 klockan 19:27 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Snabba bilar och modiga förare när Trollrallyt avgjordes
Ett trettiotal lådbilsförare gjorde under lördagen upp om titlarna i årets upplaga av Trollrallyt. Under ett strålande solsken hejades de modiga ...
27 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Polisen varnar för telefonbedragare
Polisen i region Bergslagen går nu ut med en varning till allmänheten gällande telefonbedrägeri. I dagarna skall en person i Lindesbergs kommun ...
27 maj 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lions Kristinas sommargåva ska skänka glädje i tuffa tider
Under fredagen räckte Raija Glatz från Lions Club Kristina över en handfull presentkort med ett sammanlagt värde om 5000 kronor till Linde ...
26 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-05-26

2023-05-25

2023-05-24

2023-05-23

2023-05-23

2023-05-22

2023-05-22

2023-05-22

2023-05-19

2023-05-19

2023-05-18

2023-05-18

2023-05-17

2023-05-17

2023-06-07 18:19