Är det riktiga observationer av ”malen” fångade på bild, eller är det bara skörbjuggen som talar. Den frågan förblir obesvarad, men faktum är att turistbåten Råsvalen och skeppare Sven Molitor sitter med ett mycket intressant material sparat i arkivet. Och kanske får detta material många tvivlare att medge att det i alla fall finns en liten chans att det nere i djupet finns stora malar – eller om man nu ska kalla det sjöodjur för att ge lite krydda åt ”myten”.
En sommardag i slutet av juli 2001 kryssade Turistbåten ute på sjön Råsvalen när de plötsligt observerade tre större ”föremål” röra sig under vattnet inte långt framför dem. Platsen var strax norr om Storön, belägen utanför Kalmarslund.
Två av formerna under vattnet var ganska små, men den tredje var rejält stor, berättar skeppare Molitor och visar platsen för observationerna i loggboken.
-Vi var ungefär 10-15 meter ifrån när den här bilden togs. Vad det är som syns här kan jag inte svara på, men det såg ut som ryggen på en stor fisk i alla fall, säger han och uppskattar ”saken” på bild vara cirka två till tre meter lång.
Alla stora sjöar har sin egen myt. Men frågan är om myten och de observationer som gjorts under årens lopp egentligen har något gemensamt. Även om det man sett på fotografier, och även på rörliga bilder tagna med filmkamera, visar stora ”saker” som tycks vara levande ting, så är faktum det att sjön mycket väl kunde ha ett litet bestånd av mal. En fisk som kan bli mycket stor – upp till 3-5 meter långa. Med andra ord helt naturligt och långt ifrån en myt. Stora ”fiskar” som simmar och leker i ytan har observerats av såväl passagerare på båten som skeppare och övrig personal.
Den hittills ganska gemytliga sommar vi fått njuta av kan vara ett gott tecken för alla dem som ger sig ut på sjön under semestern. Sjön är stor och djup, men om värmen ligger på och vattentemperaturen stiger upp till 24 grader ökar chanserna för fler observationer.
-Ja, det sägs att malar brukar gå upp och tumla runt i vattenytan när temperaturen ligger på 24 grader, säger Sven.
Deras dokumenterade observation gjordes dessutom när ”temperaturen” i almanackan var perfekt. Datumet visar den 24:e.
Samma sommarmånad, bara någon dag efter att denna observation gjordes från Turistbåten, besöktes Lindesberg av en ”mytjägare”. Denne var fast besluten att leta upp sjöns stora ”odjur”. Dock blev den expeditionen inte framgångsrik och trots ihärdigt arbete hittades inga bevis för att sjön inhyser något stort och levande ”väsen”.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
Midsommarafton närmar sig – med dans kring stången, sill, blomsterkransar och allt som hör därtill. Som traditionen bjuder arrangeras firanden på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. LindeNytt har listat de platser som har kommit till vår kännedom.