Är det riktiga observationer av ”malen” fångade på bild, eller är det bara skörbjuggen som talar. Den frågan förblir obesvarad, men faktum är att turistbåten Råsvalen och skeppare Sven Molitor sitter med ett mycket intressant material sparat i arkivet. Och kanske får detta material många tvivlare att medge att det i alla fall finns en liten chans att det nere i djupet finns stora malar – eller om man nu ska kalla det sjöodjur för att ge lite krydda åt ”myten”.
En sommardag i slutet av juli 2001 kryssade Turistbåten ute på sjön Råsvalen när de plötsligt observerade tre större ”föremål” röra sig under vattnet inte långt framför dem. Platsen var strax norr om Storön, belägen utanför Kalmarslund.
Två av formerna under vattnet var ganska små, men den tredje var rejält stor, berättar skeppare Molitor och visar platsen för observationerna i loggboken.
-Vi var ungefär 10-15 meter ifrån när den här bilden togs. Vad det är som syns här kan jag inte svara på, men det såg ut som ryggen på en stor fisk i alla fall, säger han och uppskattar ”saken” på bild vara cirka två till tre meter lång.
Alla stora sjöar har sin egen myt. Men frågan är om myten och de observationer som gjorts under årens lopp egentligen har något gemensamt. Även om det man sett på fotografier, och även på rörliga bilder tagna med filmkamera, visar stora ”saker” som tycks vara levande ting, så är faktum det att sjön mycket väl kunde ha ett litet bestånd av mal. En fisk som kan bli mycket stor – upp till 3-5 meter långa. Med andra ord helt naturligt och långt ifrån en myt. Stora ”fiskar” som simmar och leker i ytan har observerats av såväl passagerare på båten som skeppare och övrig personal.
Den hittills ganska gemytliga sommar vi fått njuta av kan vara ett gott tecken för alla dem som ger sig ut på sjön under semestern. Sjön är stor och djup, men om värmen ligger på och vattentemperaturen stiger upp till 24 grader ökar chanserna för fler observationer.
-Ja, det sägs att malar brukar gå upp och tumla runt i vattenytan när temperaturen ligger på 24 grader, säger Sven.
Deras dokumenterade observation gjordes dessutom när ”temperaturen” i almanackan var perfekt. Datumet visar den 24:e.
Samma sommarmånad, bara någon dag efter att denna observation gjordes från Turistbåten, besöktes Lindesberg av en ”mytjägare”. Denne var fast besluten att leta upp sjöns stora ”odjur”. Dock blev den expeditionen inte framgångsrik och trots ihärdigt arbete hittades inga bevis för att sjön inhyser något stort och levande ”väsen”.