Sedan årsskiftet har begreppet ”Nystartsjobb” använts flitigt på arbetsförmedlingarna runt om i landet. Den nya arbetslöshetsåtgärden bygger på principen att långtidsarbetslösa ska ha större chans att komma tillbaka till arbetslivet. Moroten att uppnå detta med heter slopad arbetsgivaravgift. I Lindesberg har hittills tre arbetslösa fått arbete genom nystartskonceptet.
Visserligen har endast en månad gått sedan åtgärden trädde i kraft. Att dra några slutsatser är därför alldeles för tidigt. Dock ser Arbetsförmedlingen i Lindesberg att prognosen ser ganska bra ut för att Nystartsjobben ska bli en fungerande arbetslöshetsåtgärd att fortsätta med.
Mikael Haapala, chef för Arbetsförmedlingen, säger att man troligtvis kommer att kunna göra en ordentlig utvärdering vid halvårsskiftet, men han tycker att man redan idag ser positiva effekter av åtgärden.
-Det ser ganska bra ut och jag tror det kan bli ännu bättre med tiden, säger han.
Dock är han lite mer reserverad att uttala sig om regeln slopad arbetsgivaravgift och hur mycket det verkligen påverkar företagen.
-Jag tror att det kan vara en bidragande faktor, men inte direkt avgörande. Ett företag styrs först och främst av efterfrågan, ett behov av att anställa personal, säger Mikael.
Vid årsskiftet var den totala arbetslösheten i Lindesberg 6,1 procent (877 personer) vilket är något lägre än samma tid året innan, då var den totala arbetslösheten 6,7 procent (969 personer).
Tidigare artikel på LN
Länk till arbetsförmedlingen
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna. Häng med ut i centrala Lindesberg genom vårt bildspel ovan och se en lång rad ögonblick från den klassiska urladdningen: studentkortegen.
Stämningen var på topp – och likaså vädret, som dagen till ära bjöd på sommar i ordets rätta bemärkelse. Se när studenterna på fredagen gjorde det klassiska utspringet från Lindeskolans aula, för att på torget mötas av familjer och vänner.
Dagligen kan vi läsa insändare om det kritiska läget i förskolan på olika platser i Sverige, och Lindesbergs kommun är dessvärre inte något undantag! Våra förutsättningar blir allt sämre och sämre. Var är vi på väg? De senaste årtiondena har det skett en stor samhällsförändring som kräver att alla jobbar heltid. Detta leder till att många barn vistas i förskolan mer än heltid vilket gör att det blir svårare för oss att få våra resurser att räcka till.
Fröviskolans skolavslutning fick i år en extra festlig inramning, då Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Lillemor Bodman, delade ut årets pedagogiska pris till bildläraren Malin Lidner. Under rungande applåder och hejarop från elever, personal och föräldrar fick Malin ta emot prischecken om 25 000 kronor.
Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen på Nora Stadshotell. Höga klackar, böljande klänningar och stiliga kostymer minglade på röda mattan i solskenet som strålade ikapp med studenternas leenden. LindeNytt kan här bjuda på ett bildspel från kvällens festligheter.
Jag tänkte börja med att önska er alla en trevlig nationaldag. Denna veckas fotokrönika blir lite speciell. Först och främst så är det den 50:e krönikan som publiceras och sist men inte minst så fyller FotoFredag 1 år också.
Kjell-Åke Johansson, som i november 2002 dömdes till livstids fängelse vid Lindesbergs Tingsrätt för mordet på tvåbarnsmamman Birgitta Lönnhager, har ansökt om att få sitt straff tidsbestämt. Örebro Tingsrätt bedömer dock att det finns fortsatt risk att mannen återfaller i allvarlig brottslighet, och avslår därför hans ansökan.
Politikernas främsta uppgift är att tillvarata invånarnas intressen. Har detta infriats? Absolut inte enligt mig!