Anders Larsson avgår som gruppledare för Centerpartiet i Lindesberg och kommer inte att ställa sig till förfogande att driva en oppositionspolitik i rollen som oppositionsråd. Detta kunde vi rapportera om sent igår kväll.-Min stora drivkraft är att få saker att hända, därför känner jag inte att det passar mig att driva en oppositionspolitik, säger Larsson.
Kommunalrådet Anders Larsson meddelade det egna partiet om sitt beslut i måndags kväll. Uppgifterna läckte kort efter ut till media men det var först sent på kvällen dagen efter som ryktet bekräftades av kommunalrådet själv. I en kommentar till LindeNytt förklarade han att det handlade om att han har andra planer för framtiden. Det dåliga valresultatet sägs inte vara den direkta orsaken till avhoppet och avståndstagandet, men det påskyndade det hela.
-Jag tror inte att det finns något som heter ”politisk karriär”, så även om jag hade fått fortsatt förtroende av folket, så skulle jag fatta beslutet innan nästa val istället. Man bör inte sitta längre än så på en sådan tung post, anser jag.
-Jag är ju i grunden en entreprenör och egenföretagare och har en del funderingar om vad jag vill göra innan jag går i pension, säger Anders Larsson.
Under mandatperioden har flera större investeringar gjorts och en rad viktiga beslut har tagits. Anders Larsson väljer att lyfta fram ett par saker som han känner sig stolt över att ha åstadkommit i sin roll.
-Den kanske allra viktigaste satsningen, är Lindesberg Arena. Förslaget var parkerat och inget hände förrän jag tog tag i ärendet. Idag ser vi hur viktig denna satsning är för kommunen, skolan, föreningslivet, kulturen och folket. Arenan skapar starka vibbar ute i länet, man talar om oss i Örebro för en gång skull och väljer dessutom att åka hit för att besöka Lindesberg Arena. När vi under kommande år dessutom kompletterar med en fysiktestanläggning har vi samma förutsättningar att etablera en idrottsprofil som ligger i nivå med Bosön, säger Anders Larsson.
En annan satsning han gillar att se sin signatur på, är den nya industrirakan. På samma sätt som Lindesberg Arena är viktig för idrottsprofilen, fyller rakan en liknande funktion.
-Motorsporten är jättestor i Lindesbergs kommun. Därför tycker jag att dragracesatsningen är viktig för oss, det tillför så mycket positivt och det är sådant vi behöver. Vi måste fokusera på att skapa en kommun där folk trivs att bo, ett samhälle med ett brett utbud och möjlighet att hålla på med det man gillar. Det är en styrka vi kan nå genom sådana här satsningar, säger han.
Två gissel i Larssons väg från 2006-2010, har varit Kristinavägen och turerna kring BMB. Även om det förstnämnda gav honom viss popularitet inför valet -06, har det blivit mycket smutskastning i slutskedet.
-Det blev i alla fall en förändring och det lyckades vi ju med trots att vi inte fick egen majoritet. Turerna kring BMB har varit svårare, men jag är vald av medborgarna och när jag får signaler om att något inte står rätt till måste jag ju agera. För mig är det ganska enkelt, man ser över det hela och går till botten med problemet. Det är ju politikernas uppgift, det finns inget som är för känsligt eller jobbigt att ta itu med. Det måste göras bara, konstaterar Larsson.
Ett par viktiga satsningar hänger i luften och riskerar att falla bort med anledning av Larssons avhopp. Han har bland annat lyft frågan om handeln i Lindesberg, att vi behöver rejäla satsningar för att få fart på den. Det handlar om fortsatt förnyelse av Lindesberg och satsningar på vården.
-Vi lyfte fram ett förslag inför valet om att göra en större satsning på Lindesbergs lasarett. Det har mottagits med intresse och jag förväntar mig en motion till Landstingsfullmäktige inom en rimlig framtid.
-Angående handeln: Handel föder handel, heter det ju. Kolla vad som hände när Lidl etablerade sig… Vi kan skapa mer tryck i centrum genom att skapa nya handelsmöjligheter. Här ligger det nära till hands att fundera om vi är redo att bygga ett köpcentrum med stora kedjor. Jag är övertygad om att det skulle få fart på övrig handel i centrum också, förklarar Larsson.
Handelsfrågan lyftes hösten 2009.
-En död stad lockar ingen, kommenterade han då.