Igår, torsdag, klockan 13.00 satt alla blomsterentusiaster bänkade för att se när Årets pelargon 2015 tillkännagavs. Det blev sorten ”Violino” som kröntes, en pelargon med ljust violetta blommor och mörkgröna blad. Och bara några timmar senare fanns den i Plantmarknadens sortiment. – Den kommer att bli väldigt populär, tror Plantmarknadens Marco Åkesson.
Pelargonen är en populär blomma och finns idag i många hem, både inne och ute under sommartid. Det finns tiotusentals olika sorter runtom i världen och blomman gjorde entré i Europa på 1600-talet, för att sedan anlända i Sverige under 1700-talet, men till en början valde man att endast odla doftpelargoner.
– Det är bladverket som sprider doft. Det finns dem som doftar Coca-Cola, om man nu gillar det. Men citron är vanligare. Och mygg och knott tycker inte om citron, så lite kan pelargonen då avskräcka dem, berättar Plantmarknadens ägare Marco Åkesson.
Det finns många olika grupper; såsom Stjärnpelargoner, Äggskalspelargoner och Fingerpelargoner. Men det är Mårbackapelargonen, som i övrigt fått sitt namn efter Selma Lagerlöfs barndomshem, Tulpanpelargonen och Rosenknoppspelargonen som är de som står högst på listan.
– Pelargonen är en blomma som många samlar på, det är nog den mest folkkära blomman. De olika sorterna kan uppstå av slump, men så är det odlare som jobbar med att korsa och få fram de egenskaper som efterfrågas; regntålig, klara av lägre temperaturer och friska, förklarar Marco.
Och vid lunch under gårdagen presenterades den lilarosa blomman som fått äran att titulera som Årets Pelargon för 2015. Pelargonium Xhortorum Moonlight-serien ”Violino” är blommans fullständiga namn, vilket avslöjar att Violino är en sort av zonalpelargonen, Moonlight-seriens pelargoner har mörka bladverk och stjälkar. Och redan under eftermiddagen anlände dessa Violino till Marco och Plantmarknaden.
– Den tillhör den vanliga gruppen av pelargoner och den kommer att bli väldigt populär. När den vuxit på sig planterar man över den i en större kruka och använder pelargonjord eller välgödslad urnjord, och sedan vattnar man efter behov, säger Marco.
Dock ska man undvika att vattna på själva blomman. Marco fortsätter:
– Står den ute under bar himmel så får den ju regn på sig, det kan man inte hindra. Men annars ska man se till att bara vattna jorden.
Men om man nu bor i lägenhet, utan tillgång till balkong?
– Det är det som är så bra med pelargoner, de tål att stå inomhus, bara de får stå ljust i ett fönster.
Pelargoner är dessutom lätta att övervintra, de kan nämligen förvaras både ljust och mörkt, men svalt, den optimala temperaturen bör vara mellan 10-15 grader. Dock får dem absolut inte utsättas för minusgrader, då finns det risk för att pelargonen tackar för sig. Sedan väcker man dem åter till liv igen i mars när ljuset återvänder.
– Desto svalare man förvarar den, desto mindre vattning och skötsel, tipsar Marco:
– De är dessutom lätta att ta skott ifrån!
Med bara sju matcher kvar av grundserien så har Guldsmedshytte SK lagt siktet på en av seriens fyra kvalplatser. När tabellsjuan Hallsberg gjorde säsongens sista besök till Råsshallen så fick man ta sig genom en tuff match. Hemmatruppen ångade sig genom motståndet och har bäddat upp för en jämn tabellavslutning i HockeyTvåan.
– Det är sex matcher kvar av grundserien och vi ska vinna resten, säger Oskar Holmstedt.
Förra veckan när jag var på affären och skulle handla så plingade min mobiltelefon. Jag fick en notis om att några personer hade observerat utter i en närliggande sjö. När det kommer notiser om vissa djur och fåglar så blir det nästan så att jag släpper allt och bara åker iväg – och lite så blev det denna gång.
Under tisdagskvällen hölls årets första studentfest på Brasserie All In i Lindesberg, och därmed har startskottet för årets studenter officiellt gått. Det var hög stämning när Lindeskolans avgångselever slog klackarna i taket för att fira att det nu bara är fem månader kvar till den stora dagen. LindeNytt kan här bjuda på ett bildspel från festkvällen.
Nu är de nya hyrorna klara för det kommunala fastighetsbolaget, Lindesbergsbostäder (Libo). Hyreshöjningen blir 5 procent, vilket innebär att en tvårummare som tidigare kostat 5912 kronor i månadshyra, nu höjs med 296 kronor i månaden. Detta meddelar Lindesbergsbostäder i ett pressmeddelande på onsdagen.
Tidigt på måndagsmorgonen öppnade den nybyggda förskolan Paletten sina dörrar för första gången. Ivriga och nyfikna fick barnen utforska sin nya förskola, där det fanns mycket spännande att upptäcka.
– Ibland är det svårt att få barnen att släppa sina föräldrar efter helgen, men i morse hade de inte ens tid att säga hej då, säger pedagogen Huda.
Vid 13-tiden på måndagen larmade allmänheten om ett befarat tillbud på Stora Lindessjöns is. En öppen vak hade siktats några hundra meter ut.
– Initialt gick det ut ett drunkningslarm, men vi har precis fått veta att det inte rörde sig om en människa i vaken – utan en livboj, som på något sätt har hamnat där ute, uppger SOS Alarms operatör som svarar för räddningsregion Bergslagen.
Ljuset är fotografens bästa vän – men ibland kan det bli för mycket av det och då förvandlas ljuset istället till en mindre bra vän för fotografen.
Fellingsbro Konstateljé bjuder nu in till årets första utställning kallad ”Minnen och fantasi”, där två lokala konstnärer ställer ut sina verk. Marita Sjösten och Ulla Rudfjäll, båda medlemmar i målarcirkeln Ullermålarna, visar upp sina alster i olika tekniker, bland annat akvarell och olja.