Arnold Bengtsson avgår om S-styrelsens beslut består

Kommunalrådet Arnold Bengtsson väljer att entlediga sig från sina uppdrag innan årets slut. Detta informerade han igår i det extramöte som hölls i partilokalen på Kungsgatan.

I söndags höll S-styrelsen ett extrainkallat möte för att diskutera hur man skall hantera situationen med partikamraten, Arnold Bengtsson, och hans inblandning i Lindesberg Volley och de så kallade ”skenkontrakten”. Under mötet beslutade styrelsen att uppmana Bengtsson att avsäga sig alla uppdrag då man ansåg att partiet och förtroendet tagit skada.
Arnold Bengtsson själv var dock mindre road av hur styrelsen gick till väga och det framgick tydligt under det extramöte som partiet kallat till på onsdagskvällen.

LindeNytt har fått ta del av hela Arnold Bengtssons ”avskedsbrev” som lästes upp inför församlingen under gårdagskvällen. Detta publiceras i sin helhet nedan.

Jag har varit med förr, jag har fått smällar och jag har gjort tokiga saker som gett anledning för människor att avsky mig. Jag har emellertid aldrig tidigare varit med om att en enig Arbetarekommunstyrelse gått ut i ett pressmeddelande och förklarat att man saknar förtroende för mig. Som ganska nyvald i Arbetarekommunstyrelsen var jag faktiskt med om att dåvarande ordförande och vice ordförande skickade en skrivelse till dåvarande kommunalrådet Henry Larsson där man anklagade honom för att inte agera enligt partibeslut i en fråga. Detta skickades till honom via kommunkansliet och blev därigenom diariefört och känt för media. Det slutade med att han kallade styrelsen till ett möte, och där kunde vi övriga i styrelsen förklara att skrivelsen var utan vår kännedom varpå han tog ordföranden och vice ordföranden i upptuktelse. Och så var det bra med det.

Att jag står här idag inför ett extra medlemsmöte är emellertid lite mer komplicerat. Media på den tiden var Bergslagsposten, frågan var rent intern, och det var som sagt inte en enig styrelse som gått ut i ett pressmeddelande efter att ordförande spätt på en mediebild med begrepp som skandal och allvarligt fusk. Det är klart att partiet tar skada av det som hänt. Varje gång någon av oss gör något fel eller säger något tokigt så skadas partiet. Mer än hälften av kommunens invånare röstar inte på oss för att de tycker inte om det vi säger eller gör. Det är väl å andra sidan inte därför vi är politiker? Vi är politiker för att vi har åsikter och vill göra saker. Och de röster som har störst betydelse är de som röstar på oss för det vi säger och gör.

Fel har begåtts av Lindesberg Volleybolls styrelse. För den spelare det handlar om innebar det att någonstans mellan trettio och trettiofem tusen kronor för lite betalades till staten för 2012. Detta är tillrättat. Man håller på att reda ut hur mycket det kan handla om för 2013 d.v.s. i år. Jag har under den process som varit sedan Migrationsverkets beslut att inte bevilja Nadya fortsatt uppehållstillstånd någon gång i augusti förstått att det är rätt så komplicerade regelverk det handlar om. Det är t.ex. olika om man är här som idrottare eller inte. Idrottare räknas som artister och då finns det något som heter A-SINK där t.ex. ersättningar för kost och logi inte ska räknas med i underlaget för arbetsgivaravgifter, och det ska heller inte tas upp till förmånsbeskattning. Så när klubben följt skatteverkets rekommendationer enligt A-SINK så har vi enligt media medvetet försökt komma runt arbetsgivaravgifterna. Misstaget klubben gjorde var att inte ändra rutinerna när hon började arbeta hos en annan arbetsgivare. Ett annat fel var att uppenbarligen kollade varken klubben eller den andre arbetsgivaren om det går att ha flera arbetsgivare med ett arbetstillstånd. Det kan man inte enligt Migrationsverket, vet vi nu.
Denna förklaring, lite mer omfattande kände styrelsen till i söndags. Roger Larsson hade skickat ett mail till Bengt, och en kopia till mig. Jag fick Rogers tillstånd att kopiera och skicka det mailet till hela styrelsen. Det gjorde jag strax före kl 20 i lördags.

Styrelsen valde emellertid att låta en journalist på Tvärsnytt vara åklagare, att låta media vara domstol och själva exekutiv kommitté, d.v.s. uppmana mig att lämna mina kommunala uppdrag.

Jag har sagt att jag blev förbannad när jag fick pressmeddelandet uppläst för mig. Det står jag för, nästan. Jag blev inte bara förbannad, jag blev djävligt förbannad. Då när det lästes upp sades inget om att ett medlemsmöte skulle kallas in för att avgöra frågan. Det kom ut i media efter att jag påpekat att en styrelse i Arbetarekommunen knappast kan avsätta mig. Samtidigt som det förvånar mig att en enig styrelse går ut med ett pressmeddelande där man uttalar partiets misstro inför ett medlemsmöte.

Det är klart att om man i många år försökt arbeta utifrån en pragmatisk socialdemokratisk ideologi plötsligt möts av misstroende från en enig Arbetarekommunstyrelse blir förbannad. Men framförallt blir jag bekymrad. Media i Sverige idag står inte på samma politiska planhalva som oss. Någon A-press att tala om finns inte längre. Hur ska någon i framtiden våga ta tyngre politiska uppdrag om denne ska räkna med att vid en eventuell mediestorm som dessutom kan vara till stora delar falskt vinklad så viker partiet ner sig inom en dryg vecka?

Oavsett vad mötet kommer att komma fram till i kväll så hoppas jag ni förstår att med nuvarande ordning så måste jag ta vissa steg.
Jag kan naturligtvis inte sitta med i en styrelse som enigt uttalat sitt misstroende för den skada jag gjort partiet. Så jag lämnar omedelbart mitt uppdrag som ledamot i styrelsen, och de uppdrag som följer med det, för Arbetarekommunen. Jag har för övrigt lämnat över nycklarna till lokalen, postfacket och kassaskåpet till Irja.

Jag kan inte gärna sitta kvar som ordförande för Lindesbergs s-förening, så jag lämnar härmed det styrelseuppdraget också.

Om mötet har samma uppfattning som styrelsen så blir den formella behandlingen att jag lämnar in begäran till kommunfullmäktige att entlediga mig från uppdragen som ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelse, LSAB samt som ersättare i Vuxenutbildningsnämnden och ILAB, och att det sker vid månadsskiftet november-december. Samma gäller självklart för de följduppdrag som jag fått med dessa. Det kan inte behandlas förrän vid fullmäktige i november, men i flera av dessa uppdrag skulle jag konfronteras med en eller flera som var på Arbetarkommunens styrelsemöte i söndags så därför hoppas jag att ni respekterar att jag under tiden inte deltar i de möten som hålls där utan kallar in ersättare.

Beträffande Barn- och utbildningsnämnden så vill jag göra ett ordentligt avslut, och därför avsluta det uppdraget i samband med årsskiftet. Så om mötet uttalar sitt misstroende mot mig så kommer jag i ovan nämnda begäran om entledigande föreslå att det sker sista december 2013.

Så avslutningsvis en liten fundering kring brott och straff och skuld. Jag åt lunch tillsammans med Stefan Jansson i går. Han har skrivit bitska roliga verser om händelserna runt volleybollen på sin blogg i NA, men utan att överdriva verkade han ha svårt att förstå att man kan kräva en persons avgång från politiska uppdrag på grund av det som hänt runt volleybollen. Jag har åkt bil med några av er, jag har åkt efter några av er i bil, och jag har blivit omkörd av några av er när ni kört bil. Det är rätt dryga böter om man åker dit för fortkörning. Börjar ni tänka efter hur ofta ni kört för fort 2012 kommer många av er snart upp i trettio tusen kronor. Lagen gällde även om inte Pekka stod där med laserpistolen. Lindesberg Volley har betalat in sin skuld till staten för 2012.

Jag lämnar mötet nu. Besluten är upp till er. Den som är oskyldig kastar första stenen.

Arnold Bengtsson

Publicerad 24 oktober 2013 klockan 08:47

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

6 april 2021 klockan 13:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Glad Påsk!
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.
3 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.

2 april 2021 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

Annons


En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer ...

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken

PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa ...

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt

Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, d...

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”

Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata...

Vi vill ha kvar kirurgakuten på Lindesbergs lasarett nattetid!

INSÄNDARE: En söndagskväll för inte så länge sedan drabbades jag (Linda) av ett ...

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Polisen inleder dialog med medborgarna för att kartlägga brottsligheten
Nu inleder polisen en digital medborgardialog i syfte att prioritera de brott som upplevs som mest angelägna att stävja där den enskilde ...
26 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Beslut om partiell fjärrundervisning förlängs till mitten av april
Stadsskogsskolan i Lindesberg förlänger sin partiella fjärrundervisning, och även Storåskolan går över till den undervisningsformen från och ...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Smittspridningen fortsatt kvar på en hög nivå
Folkhälsomyndigheten presenterade under torsdagseftermiddagen färska siffror över coronaläget i landet. Den höga smittspridningen i Lindesbergs ...
25 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

2021-03-22

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-19

2021-03-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-12 14:41