Arnold Bengtsson avgår om S-styrelsens beslut består

Kommunalrådet Arnold Bengtsson väljer att entlediga sig från sina uppdrag innan årets slut. Detta informerade han igår i det extramöte som hölls i partilokalen på Kungsgatan.

I söndags höll S-styrelsen ett extrainkallat möte för att diskutera hur man skall hantera situationen med partikamraten, Arnold Bengtsson, och hans inblandning i Lindesberg Volley och de så kallade ”skenkontrakten”. Under mötet beslutade styrelsen att uppmana Bengtsson att avsäga sig alla uppdrag då man ansåg att partiet och förtroendet tagit skada.
Arnold Bengtsson själv var dock mindre road av hur styrelsen gick till väga och det framgick tydligt under det extramöte som partiet kallat till på onsdagskvällen.

LindeNytt har fått ta del av hela Arnold Bengtssons ”avskedsbrev” som lästes upp inför församlingen under gårdagskvällen. Detta publiceras i sin helhet nedan.

Jag har varit med förr, jag har fått smällar och jag har gjort tokiga saker som gett anledning för människor att avsky mig. Jag har emellertid aldrig tidigare varit med om att en enig Arbetarekommunstyrelse gått ut i ett pressmeddelande och förklarat att man saknar förtroende för mig. Som ganska nyvald i Arbetarekommunstyrelsen var jag faktiskt med om att dåvarande ordförande och vice ordförande skickade en skrivelse till dåvarande kommunalrådet Henry Larsson där man anklagade honom för att inte agera enligt partibeslut i en fråga. Detta skickades till honom via kommunkansliet och blev därigenom diariefört och känt för media. Det slutade med att han kallade styrelsen till ett möte, och där kunde vi övriga i styrelsen förklara att skrivelsen var utan vår kännedom varpå han tog ordföranden och vice ordföranden i upptuktelse. Och så var det bra med det.

Att jag står här idag inför ett extra medlemsmöte är emellertid lite mer komplicerat. Media på den tiden var Bergslagsposten, frågan var rent intern, och det var som sagt inte en enig styrelse som gått ut i ett pressmeddelande efter att ordförande spätt på en mediebild med begrepp som skandal och allvarligt fusk. Det är klart att partiet tar skada av det som hänt. Varje gång någon av oss gör något fel eller säger något tokigt så skadas partiet. Mer än hälften av kommunens invånare röstar inte på oss för att de tycker inte om det vi säger eller gör. Det är väl å andra sidan inte därför vi är politiker? Vi är politiker för att vi har åsikter och vill göra saker. Och de röster som har störst betydelse är de som röstar på oss för det vi säger och gör.

Fel har begåtts av Lindesberg Volleybolls styrelse. För den spelare det handlar om innebar det att någonstans mellan trettio och trettiofem tusen kronor för lite betalades till staten för 2012. Detta är tillrättat. Man håller på att reda ut hur mycket det kan handla om för 2013 d.v.s. i år. Jag har under den process som varit sedan Migrationsverkets beslut att inte bevilja Nadya fortsatt uppehållstillstånd någon gång i augusti förstått att det är rätt så komplicerade regelverk det handlar om. Det är t.ex. olika om man är här som idrottare eller inte. Idrottare räknas som artister och då finns det något som heter A-SINK där t.ex. ersättningar för kost och logi inte ska räknas med i underlaget för arbetsgivaravgifter, och det ska heller inte tas upp till förmånsbeskattning. Så när klubben följt skatteverkets rekommendationer enligt A-SINK så har vi enligt media medvetet försökt komma runt arbetsgivaravgifterna. Misstaget klubben gjorde var att inte ändra rutinerna när hon började arbeta hos en annan arbetsgivare. Ett annat fel var att uppenbarligen kollade varken klubben eller den andre arbetsgivaren om det går att ha flera arbetsgivare med ett arbetstillstånd. Det kan man inte enligt Migrationsverket, vet vi nu.
Denna förklaring, lite mer omfattande kände styrelsen till i söndags. Roger Larsson hade skickat ett mail till Bengt, och en kopia till mig. Jag fick Rogers tillstånd att kopiera och skicka det mailet till hela styrelsen. Det gjorde jag strax före kl 20 i lördags.

Styrelsen valde emellertid att låta en journalist på Tvärsnytt vara åklagare, att låta media vara domstol och själva exekutiv kommitté, d.v.s. uppmana mig att lämna mina kommunala uppdrag.

Jag har sagt att jag blev förbannad när jag fick pressmeddelandet uppläst för mig. Det står jag för, nästan. Jag blev inte bara förbannad, jag blev djävligt förbannad. Då när det lästes upp sades inget om att ett medlemsmöte skulle kallas in för att avgöra frågan. Det kom ut i media efter att jag påpekat att en styrelse i Arbetarekommunen knappast kan avsätta mig. Samtidigt som det förvånar mig att en enig styrelse går ut med ett pressmeddelande där man uttalar partiets misstro inför ett medlemsmöte.

Det är klart att om man i många år försökt arbeta utifrån en pragmatisk socialdemokratisk ideologi plötsligt möts av misstroende från en enig Arbetarekommunstyrelse blir förbannad. Men framförallt blir jag bekymrad. Media i Sverige idag står inte på samma politiska planhalva som oss. Någon A-press att tala om finns inte längre. Hur ska någon i framtiden våga ta tyngre politiska uppdrag om denne ska räkna med att vid en eventuell mediestorm som dessutom kan vara till stora delar falskt vinklad så viker partiet ner sig inom en dryg vecka?

Oavsett vad mötet kommer att komma fram till i kväll så hoppas jag ni förstår att med nuvarande ordning så måste jag ta vissa steg.
Jag kan naturligtvis inte sitta med i en styrelse som enigt uttalat sitt misstroende för den skada jag gjort partiet. Så jag lämnar omedelbart mitt uppdrag som ledamot i styrelsen, och de uppdrag som följer med det, för Arbetarekommunen. Jag har för övrigt lämnat över nycklarna till lokalen, postfacket och kassaskåpet till Irja.

Jag kan inte gärna sitta kvar som ordförande för Lindesbergs s-förening, så jag lämnar härmed det styrelseuppdraget också.

Om mötet har samma uppfattning som styrelsen så blir den formella behandlingen att jag lämnar in begäran till kommunfullmäktige att entlediga mig från uppdragen som ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelse, LSAB samt som ersättare i Vuxenutbildningsnämnden och ILAB, och att det sker vid månadsskiftet november-december. Samma gäller självklart för de följduppdrag som jag fått med dessa. Det kan inte behandlas förrän vid fullmäktige i november, men i flera av dessa uppdrag skulle jag konfronteras med en eller flera som var på Arbetarkommunens styrelsemöte i söndags så därför hoppas jag att ni respekterar att jag under tiden inte deltar i de möten som hålls där utan kallar in ersättare.

Beträffande Barn- och utbildningsnämnden så vill jag göra ett ordentligt avslut, och därför avsluta det uppdraget i samband med årsskiftet. Så om mötet uttalar sitt misstroende mot mig så kommer jag i ovan nämnda begäran om entledigande föreslå att det sker sista december 2013.

Så avslutningsvis en liten fundering kring brott och straff och skuld. Jag åt lunch tillsammans med Stefan Jansson i går. Han har skrivit bitska roliga verser om händelserna runt volleybollen på sin blogg i NA, men utan att överdriva verkade han ha svårt att förstå att man kan kräva en persons avgång från politiska uppdrag på grund av det som hänt runt volleybollen. Jag har åkt bil med några av er, jag har åkt efter några av er i bil, och jag har blivit omkörd av några av er när ni kört bil. Det är rätt dryga böter om man åker dit för fortkörning. Börjar ni tänka efter hur ofta ni kört för fort 2012 kommer många av er snart upp i trettio tusen kronor. Lagen gällde även om inte Pekka stod där med laserpistolen. Lindesberg Volley har betalat in sin skuld till staten för 2012.

Jag lämnar mötet nu. Besluten är upp till er. Den som är oskyldig kastar första stenen.

Arnold Bengtsson

Publicerad 24 oktober 2013 klockan 08:47

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Ny dumpning av ruttet hö utanför kommunhuset. Foto: Camilla Lagerman

Kommunhuset utsatt för ny hödumpning

Under natten mot söndag dumpades ett tiotal balar med ruttet hö på flera platser i Lindesberg, bland annat utanför kommunhuset. Larmet inkom till polisen klockan 00:49 under natten mellan lördag och söndag, då förbipasserande uppmärksammade tilltaget och kontaktade polisen. Vem eller vilka som ligger bakom detta är just nu okänt.

19 september 2021 klockan 02:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsArkivbild. Foto: Hasse Persson

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot Torslanda så började slarvspelet att visa sig, vilket bjöd tillbaka motståndarlaget in i matchen. I den andra halvleken låg LIF dessutom i ett åttamålsunderläge, vilket blev för många mål att hämta in.

18 september 2021 klockan 17:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vaccinering av unga från 12 år inleds efter höstlovet

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, det meddelade statsminister Stefan Löfven...

Miljonbesparingar att vänta för barnomsorg och skola

Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg måste återigen spara pengar, närmare bestämt 4,5 miljoner ...

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen g...

Foto: Camilla Lagerman

Regionen: ”Nej, akuten i Lindesberg är inte stängd”

En banderoll med ett missvisande budskap har dykt upp på flera platser den senaste tiden. Bland annat vid Kristinaskolan i Lindesberg. Den som läser texten kan uppfatta det som att akutmottagningen i Lindesberg är stängd – vilket den alltså inte är.
– Vi misstänker att det är en frustration över att mottagningen har förändrats som ligger bakom de felaktiga budskapen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson i ett pressmeddelande.

16 september 2021 klockan 12:58 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linda Svahn lämnar sina uppdrag inom kort. Magnus Storm tar tillfälligt över ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Svahn lämnar över ordförandeklubban tillfälligt till Storm

Linda Svahn (S) meddelade under sommaren att hon avsåg att lämna sina uppdrag som kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden under hösten. Redan den 1 oktober tillträder hon som ny kanslichef på kommunalrådskansliet i Örebro, och lämnar därför över ordförandeklubban tillfälligt till Magnus Storm (C) tills dess att en ersättare är utsedd.

16 september 2021 klockan 09:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vittne skrämde tjuv på flykt i natt
Strax efter klockan ett, natten till torsdag, fick polisen samtal från en privatperson i området Västra Bohr strax utanför Lindesberg. Vederbö...
16 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Det som ...
15 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Regionen tar kontakt med ovaccinerade
I Örebro län kan man fortfarande se en ökning av bekräftade covid-19-fall. Samtidigt som smittspridningen ökar, kommer Region Örebro län nu att...
15 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Socialförvaltningens chef, Madde Gustafsson. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Två av kommunens särskilda boenden drabbade av covid-19

Sedan i slutet av förra året har coronaläget på kommunens särskilda boenden sett bra ut, och vaccineringen har fortlöpt enligt plan. Under de senaste dygnen har dock smittan återigen dykt upp på två boenden och man arbetar nu med att säkra upp rutinerna.
– Vi har inarbetade rutiner och det är viktigt att hålla dem, berättar Socialförvaltningens chef, Madde Gustavsson.

14 september 2021 klockan 13:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Brandmännen vid Guldsmedshyttans Brandkår tillsammans med Anders hund Troja, som är stationens maskot. Foto: Privat

20 år sedan terrorattackerna i USA: Brandmännens hyllning till räddningsarbetarna som offrade sina liv

På lördagen var det 20 år sedan de ofattbara terrorattackerna som drabbade USA och som lamslog en hel värld. På station 3200 i Guldsmedshyttan ville man hylla de bortgångna räddningsarbetarna som gjorde sina sista utryckningar den 11 september 2001, genom ett känslosamt inlägg Facebook. ”Station 3200 Guldsmedshyttan hedrar dom brandmän samt övrig utryckningspersonal som åkte på sitt sista larm 11/9 2001. Var rädda om er därute!”

14 september 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Klart med artister till Världens Barn-konserten

Bara några dagar kvar till konserten för Världens Barn och biljettförsäljningen är i full gång. Nu är ...

Tortyrmördaren från Aspa ansöker om tidsbestämt straff

Kjell-Åke Johansson, som i november 2002 dömdes till livstids fängelse vid Lindesbergs Tingsrätt f...

AnnonsArkivbild. Foto: Bob Linger

Ingen Caprice i höst trots lättnaderna – tar sikte på våren

För bara några dagar sedan kom beskedet, att konserter och andra stora publikevenemang får genomföras utan restriktioner från och med 29 september. Trots detta har vissa arrangörer valt att ta glädjebeskedet med en rejäl nypa salt och övervägande. En av dessa är Manskören Harmoni, som nu meddelar att Capricen i november ej kommer att genomföras – och att man istället flyttar fram den till våren nästa år.
– Trots att Regeringen och Folkhälsomyndigheten har öppnat upp för samtliga publika evenemang fr.o.m. 29 september har vi efter moget övervägande beslutat att skjuta upp Capricen som skulle ha gått av stapeln 6 november, meddelar Manskören Harmoni i ett pressmeddelande på fredagen.

10 september 2021 klockan 09:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora...

Folkdans och hålligång vid Kägelbanan när kulturarvet uppmärksammas

På lördag arrangeras Kulturarvsdagen, vilket är en del av Europarådets och ...

Smittspridningen fortsätter att öka – då lyfts restriktionerna

Under tisdagen kom ett för många efterlängtat besked, de flesta kvarvarande ...

Byggstart för ny busshållplats, torg och parkeringsplatser

För ett år sedan meddelade Samhällsbyggnad Bergslagen att en ny busshållplats, ett nytt torg och...

Sista månaden för viktig hästregistrering

Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta ...

Färre men större kräftor fiskades upp

Det blev färre men större kräftor i burarna, när allmänhetens kräftfiske genomfördes i fredags. - Det kanske ...

Den nyblivna svenska mästaren i poker heter Thomas Fernqvist och kommer från Lindesberg. Foto: Privat

Thomas Fernqvist svensk mästare i poker

Sverige har fått en ny mästare i poker, han heter Thomas Fernqvist och kommer från Lindesberg. Efter tre dagars intensivt spelande stod det klart att Lindesbergaren kammade hem vinsten och den åtråvärda titeln.
– Det är så stort, det har fortfarande inte riktigt sjunkit in, jag anser mig ju fortfarande vara nybörjare, säger han.

6 september 2021 klockan 13:35 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man i 60-årsåldern anhållen misstänkt för att ha misshandlat kvinna
En man i 60-årsåldern har frihetsberövats sedan denne delgivits misstanke om att ha misshandlat en kvinna i 35-årsåldern. Mannen greps på en ort...
6 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”
Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska folkets hjärtan. Det var även under Idolresan som han lä...
3 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fängelse och dagsböter blev domen i omtalade cannabismålet
Två bröder och deras gemensamma vän har stått åtalade vid Örebro Tingsrätt för narkotikabrott samt grovt narkotikabrott efter polisens ...
2 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-09-02

2021-09-02

2021-09-01

2021-09-01

2021-08-31

2021-08-31

2021-08-30

2021-08-30

2021-08-27

2021-08-27

2021-08-27

2021-08-26

2021-08-25

2021-08-25

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-09-19 04:00