70 musiker. 60 barn. Det kan inte bli annat än ordentligt drag! Idag, lördag, repeterade Guldsmedshyttans Musikkår, Lindesbergs Storband, Linde Symphonic Band och Kulturskolan Garnalias barnkör tillsammans för första gången inför den kommande konserten. I slutet av april ska dem framföra en rad av Astrid Lindgrens älskade barnsånger i en något annorlunda tappning.
I Kulturum är det instrument, musiker, notställ, barn och dirigenter både högt och lågt. Det är trångt och svårframkomligt, men det är väl just så det blir när tre av kommunens stora orkestrar, och en barnkör därtill ska rymmas. Men trängseln är det ingen som bryr sig om, fokus ligger på repetitionen. Det här är nämligen enda tillfället man har att alla tillsammans öva inför den kommande konserten den 25 april, så man får ta vara på möjligheten på bästa sätt.
– Det här är första repet med alla tillsammans. Just nu är det låtar med mindre sättning och sedan ska vi fortsätta med full orkester, berättar Linde Symphonic Bands dirigent Rickard Samuelsson.
Det är tre dirigenter som styr musikerna över tonernas hav. Från Guldsmedshyttans Musikkår är Tommy Lundholm och Per Kopp på plats, och så Rickard Samuelsson. Och Anna Andersson guidar alla sångglada barn. Det är en hel del att tänka på och dirigenterna har ett viktigt jobb att sköta.
– Man måste balansera upp volymen i stämmorna och eftersom det är en barnkör måste man få med volymen. Men det är spännande! Det är en bra utmaning för musikerna och inte helt lätt för stämmorna. Men vi får öva hårt, konstaterar Rickard.
Förberedelserna inför konserten har pågått sedan i julas och det är en något annorlunda version av Astrid Lindgrens låtar som publiken kommer att få avnjuta. Rickard fortsätter:
– Det är inte Astrid Lindgren i vanlig tappning, utan ett lite annat stuk. Funk, jazz och så kommer det även vara med dans i två låtar.
Rickard tycker att det här är en konsert som inte någon bör missa.
– Nästan alla kommunens orkestrar gör ett samarbete med barnkören, det är första gången man gör något så stort på många år. Det kan till och med vara så att det aldrig tidigare gjorts.
Det blir dags för barnen att ta en välbehövlig paus, och i ett rum utanför har man dukat upp med bullar och festis. Lovisa Thybeck, som är sex år gammal, kommer att sjunga ett solostycke.
– Det är roligt, jag är inte nervös. Det är jättekul att sjunga!, berättar hon glädjestrålande och går iväg för att hämta ett äpple.
Sjuåriga Telin Johansson har försett sig med fika och krupit upp i soffan
tillsammans med flera andra unga sångfåglar.
– Jag tycker om låtarna, Karlsson på taket är min favorit, jag tycker om den, berättar hon.
Telin är inte det minsta nervös, och tror inte heller att hon kommer att vara det under konserten heller. Men om det ändå skulle råka bli så, så vet hon hur man löser problemet med fjärilar i magen.
– Man bara provar!, säger hon bestämt.
Konserten kommer att vara i Lindesberg Arena den 25 april, klockan 15.00. Förköp görs på Lindesbergs Stadsbibliotek, men går även att införskaffas vid entrén.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.