Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

AT-läkaren om vardagen och oron inför framtiden

INSÄNDARE/DEBATT: Klockan är ungefär ett på natten en vanlig natt på Lindesbergs akutmottagning. Jag som AT-läkare och nattjour på kirurgen har precis undersökt två patienter. Tillsammans med min bakjour har vi beslutat att patienterna får gå hem och återkomma för röntgen under dagtid imorgon. Under tiden har medicinjouren, en annan AT-läkare, precis undersökt en patient som inkommit med akut bröstsmärta.

Man har, som man brukar göra, i stort sett uteslutit att det skulle röra sig om en hjärtinfarkt och man väljer att diskutera patienten med mig som kirurgjour. Vi bestämmer oss för att göra en akut röntgen på och finner att patienten har en aortadissektion, en potentiellt livshotande förändring på stora kroppspulsådern. Patienten är i behov av att snabbt få blodtryckssänkande mediciner för att minska risken för akut intern blödning. Vi lyckas sänka blodtrycket och patienten kan överflyttas till USÖ för att där kunna övervakas av personal med specialistkompetens inom detta område. Utan tidig diagnostik och medicinering hade patienten i värsta fall inte varit vid liv idag och i bästa fall hade resurser behövt läggas på en akut operation med tveksam prognos.

Akutmottagningar runt om i landet bemannas av oss AT-läkare. Vi är en del av det första led som patienten möter när de kommer i kontakt med akutsjukvården. Det är inte vi som står och opererar vare sig dagtid eller nattetid. Det är inte heller vi små sjukhus, som Lindesbergs lasarett, som brukar genomföra denna akuta livsviktiga kirurgi. Tillsammans med kompetenta bakjourer hjälper vi dock patienter att få den hjälp de behöver, när de behöver den.

Beslutet som togs i höstas att stänga den kirurgiska sektionen på Lindesbergs akutmottagningen har varit svårt för politikerna att konkret motivera. Ett av de ledande argumenten för att genomföra stängningen har varit att man då kan frigöra opererande personal till dagtid, personal som annars finns i beredskap nattetid. Det är inte vi. Det är inte AT-läkarna på akutmottagningen som genomför dessa operationer.

Ett annat argument har varit en ekonomisk vinning. Ett svagt argument där det egentligen inte har rapporterats några tydliga framtida vinster. En stängning på detta sätt har tidigare genomförts och ledde då endast till förluster i form av ökade ambulanstransporter, något som man inom sjukvården redan känner till.

Det tredje argumentet som vi har sett är att detta skulle vara gynnsamt för patienterna. Detta poängteras på nytt i en debattartikel skriven av Andreas Svahn och Karin Sundin som publicerades tidigare på LindeNytt och NA.se. Det är igen ett argument som fallerar då man inser att personalen som man frigör från den akuta verksamheten inte är samma personal som genomför dessa operationer som skulle gynna patienterna.

Med varje nytt argument blir det allt mer synligt att detta är ett beslut taget utan en riktig plan, vilket också har speglats i verksamheten. Beslutet är taget på en politisk nivå innan man hade någon form av idé hur ett genomförande av en sådan här stängning skulle se ut. Efter detta har man försökt att på åtskilliga sätt att ta fram en plan för hur verksamheten ska fungera. Var ska patienterna vända sig? Var ska sköterskorna från den kirurgiska och den ortopediska vårdavdelningen vända sig? Vem ska komma och undersöka en patient som blir akut dålig på en avdelning? Hur ska sköterskorna på akutmottagningen hantera patienter som söker för åkommor som borde bedömas av en kirurgjour? Detta är bara några av problemen som uppstår då man tar bort primärjouren nattetid på kirurgen.

Stängningen som väntat under snart ett års tid står nu inför dörren och flera av dessa frågetecken står kvar bland personalen. Man har under detta år haft stora svårigheter att komma fram till en gemensam lösning på de problem som detta politiska beslut kommer att orsaka. Detta låter nu endast som ett argument som talar starkt för att den verksamhet vi har haft har varit nödvändig och fungerande.

Under hösten och våren har man tryckt starkt på att man har genomfört konsekvensanalyser gällande detta beslut. Vi har inte sett tydligt vad dessa analyser har kommit fram till men man bedyrar att man har genomfört dem. Men för att genomföra en konsekvensanalys från första början så måste man ju ha någon form av vinning att få ut av sitt beslut. Ofta så handlar det om att man ställer en ekonomisk vinning mot den vinst eller förlust man ser av vården som erbjuds. Vi har redan kommit fram till att det inte verkar finnas någon ekonomisk vinning och att den gynnsamma effekten för patienterna som bäst är tveksam. Så allt vi står kvar med är konsekvenserna av beslutet. Konsekvensen i det här fallet blir att patienter som skulle vara i behov av kirurgisk akutsjukvård nattetid i norra länsdelen inte längre har tillgång till det. Konsekvensen blir att patienten som vi röntgade klockan ett på natten, som visade sig ha en aortadissektion, och snabbt kunde behandla med läkemedel kanske inte hade varit vid liv idag. Om konsekvensen är potentiellt ökade dödsfall och vinningen är högst tveksam så låter det hela väldigt mycket som en ickefråga.

Det politiska beslutet är taget och det verkar inte gå att ändra på oavsett vad de potentiella konsekvenserna innebär. Allt vi kan göra nu är att fortsätta göra det vi är bra på, nämligen bedriva god sjukvård oavsett vilka svårigheter vi står inför.

Signerat
AT-läkare, Lindesbergs lasarett

Publicerad 22 september 2020 klockan 09:04

LindeNytt Redaktion , info@lindenytt.com

Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: 12 timmar sittande i kamouflage gav utdelning

För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.

4 juli 2025 klockan 14:30 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons



Foto: Jennie Einarsson

Inför kräftfisket: Kolla om Du är en vinnare!

Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.

3 juli 2025 klockan 12:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

En styrkeduell som avgjorde Bergslagsloppet

Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken...

Sommarlovslediga ungdomar nappade på gratis ädelfiske

Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som ...

Jerry Ragnarsson är 82 år, och har varit verksam som guldsmed sedan han var 14 år gammal. Foto: Camilla Lagerman

Efter ett guldkantat yrkesliv har Jerrys passion för hantverk fortsatt hemma i villan

Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.

30 juni 2025 klockan 16:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Leo Larsson, Theodor Warvelin, Felicia Falk och Malte Nilsson är fyra av ungdomarna som tagit initiativ till festivalen Solsting. Foto: Jennie Einarsson

Hillstreets ungdomar startar ny musikfestival

Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.

30 juni 2025 klockan 13:22 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Internationella träkonstnärer ställer ut hos Tormek
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind ...
30 juni 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Uppskattat traktormuller drog stor publik
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor ...
29 juni 2025 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Mobilbutik i Marieberg Galleria öppnar filial i Lindesberg
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavä...
28 juni 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ingela Björkman, HR-chef på Sparbanken Bergslagen och Jonathan Rudman från StartCentrum tillsammans med årets Drömjobbare. Dlin Hasso saknades dessvärre vid fototillfället. Foto: Privat

Årets Drömjobbare redo att testa sina vingar

För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.

27 juni 2025 klockan 14:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Midsommar i Värmland bland vilda djur

Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.

27 juni 2025 klockan 14:40 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Bergslagens Snabbaste vrålar in sommaren: ”Väldigt efterlängtat”

Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens ...

Arenarestaurangen begärs i konkurs: ”Med stor sorg”

Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke ...

Stängd tunnel förblir stängd längre än planerat

Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta ...

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Ädla firrar på menyn när sommarlovsaktiviteter ordnas i Dalkarlshyttan

För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.

25 juni 2025 klockan 12:13 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nu skall potthålen åtgärdas

Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är ...

Gåvoboden utan lokal – öppnar tillfälligt i en trädgård

Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu ...

Mer fokus på näringslivsklimatet och rankingen

INSÄNDARE/DEBATT: Moderaterna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde idag (17 juni) att stödja ...

Tidigare livstidsdömd mördare döms för rörbomberna i Gusselby

Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat ...

Till alla politiker i Lindesbergs kommun!

INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i...

Fortsatt granskning av FALAB/LIBOs affärer

INSÄNDARE/DEBATT: Då det fortfarande spekuleras i FALAB/LIBOS affärer och den granskningen vi gjorde inte bedöms ...

Knott till förbannelse. Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Knottbiten i jakten på en sällsynt amerikansk gäst i svenska skogar

Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.

20 juni 2025 klockan 12:33 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lista: Här firas midsommar
Midsommarafton närmar sig – med dans kring stången, sill, blomsterkransar och allt som hör därtill. Som traditionen bjuder arrangeras firanden p...
19 juni 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Villa som brann i vintras brann igen
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen - d...
18 juni 2025 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Osman ger nytt liv till klassiska restaurangen: ”Jalla Jalla is back in town”
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ...
17 juni 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2025-06-16

2025-06-16

2025-06-16

2025-06-14

2025-06-13

2025-06-13

2025-06-12

2025-06-12

2025-06-12

2025-06-11

2025-06-11

2025-06-10

2025-06-09

2025-06-07

Evenemangstips
RSS
Polishändelser i Örebro län
2025-07-05 05:02