Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

AT-läkaren om vardagen och oron inför framtiden

INSÄNDARE/DEBATT: Klockan är ungefär ett på natten en vanlig natt på Lindesbergs akutmottagning. Jag som AT-läkare och nattjour på kirurgen har precis undersökt två patienter. Tillsammans med min bakjour har vi beslutat att patienterna får gå hem och återkomma för röntgen under dagtid imorgon. Under tiden har medicinjouren, en annan AT-läkare, precis undersökt en patient som inkommit med akut bröstsmärta.

Man har, som man brukar göra, i stort sett uteslutit att det skulle röra sig om en hjärtinfarkt och man väljer att diskutera patienten med mig som kirurgjour. Vi bestämmer oss för att göra en akut röntgen på och finner att patienten har en aortadissektion, en potentiellt livshotande förändring på stora kroppspulsådern. Patienten är i behov av att snabbt få blodtryckssänkande mediciner för att minska risken för akut intern blödning. Vi lyckas sänka blodtrycket och patienten kan överflyttas till USÖ för att där kunna övervakas av personal med specialistkompetens inom detta område. Utan tidig diagnostik och medicinering hade patienten i värsta fall inte varit vid liv idag och i bästa fall hade resurser behövt läggas på en akut operation med tveksam prognos.

Akutmottagningar runt om i landet bemannas av oss AT-läkare. Vi är en del av det första led som patienten möter när de kommer i kontakt med akutsjukvården. Det är inte vi som står och opererar vare sig dagtid eller nattetid. Det är inte heller vi små sjukhus, som Lindesbergs lasarett, som brukar genomföra denna akuta livsviktiga kirurgi. Tillsammans med kompetenta bakjourer hjälper vi dock patienter att få den hjälp de behöver, när de behöver den.

Beslutet som togs i höstas att stänga den kirurgiska sektionen på Lindesbergs akutmottagningen har varit svårt för politikerna att konkret motivera. Ett av de ledande argumenten för att genomföra stängningen har varit att man då kan frigöra opererande personal till dagtid, personal som annars finns i beredskap nattetid. Det är inte vi. Det är inte AT-läkarna på akutmottagningen som genomför dessa operationer.

Ett annat argument har varit en ekonomisk vinning. Ett svagt argument där det egentligen inte har rapporterats några tydliga framtida vinster. En stängning på detta sätt har tidigare genomförts och ledde då endast till förluster i form av ökade ambulanstransporter, något som man inom sjukvården redan känner till.

Det tredje argumentet som vi har sett är att detta skulle vara gynnsamt för patienterna. Detta poängteras på nytt i en debattartikel skriven av Andreas Svahn och Karin Sundin som publicerades tidigare på LindeNytt och NA.se. Det är igen ett argument som fallerar då man inser att personalen som man frigör från den akuta verksamheten inte är samma personal som genomför dessa operationer som skulle gynna patienterna.

Med varje nytt argument blir det allt mer synligt att detta är ett beslut taget utan en riktig plan, vilket också har speglats i verksamheten. Beslutet är taget på en politisk nivå innan man hade någon form av idé hur ett genomförande av en sådan här stängning skulle se ut. Efter detta har man försökt att på åtskilliga sätt att ta fram en plan för hur verksamheten ska fungera. Var ska patienterna vända sig? Var ska sköterskorna från den kirurgiska och den ortopediska vårdavdelningen vända sig? Vem ska komma och undersöka en patient som blir akut dålig på en avdelning? Hur ska sköterskorna på akutmottagningen hantera patienter som söker för åkommor som borde bedömas av en kirurgjour? Detta är bara några av problemen som uppstår då man tar bort primärjouren nattetid på kirurgen.

Stängningen som väntat under snart ett års tid står nu inför dörren och flera av dessa frågetecken står kvar bland personalen. Man har under detta år haft stora svårigheter att komma fram till en gemensam lösning på de problem som detta politiska beslut kommer att orsaka. Detta låter nu endast som ett argument som talar starkt för att den verksamhet vi har haft har varit nödvändig och fungerande.

Under hösten och våren har man tryckt starkt på att man har genomfört konsekvensanalyser gällande detta beslut. Vi har inte sett tydligt vad dessa analyser har kommit fram till men man bedyrar att man har genomfört dem. Men för att genomföra en konsekvensanalys från första början så måste man ju ha någon form av vinning att få ut av sitt beslut. Ofta så handlar det om att man ställer en ekonomisk vinning mot den vinst eller förlust man ser av vården som erbjuds. Vi har redan kommit fram till att det inte verkar finnas någon ekonomisk vinning och att den gynnsamma effekten för patienterna som bäst är tveksam. Så allt vi står kvar med är konsekvenserna av beslutet. Konsekvensen i det här fallet blir att patienter som skulle vara i behov av kirurgisk akutsjukvård nattetid i norra länsdelen inte längre har tillgång till det. Konsekvensen blir att patienten som vi röntgade klockan ett på natten, som visade sig ha en aortadissektion, och snabbt kunde behandla med läkemedel kanske inte hade varit vid liv idag. Om konsekvensen är potentiellt ökade dödsfall och vinningen är högst tveksam så låter det hela väldigt mycket som en ickefråga.

Det politiska beslutet är taget och det verkar inte gå att ändra på oavsett vad de potentiella konsekvenserna innebär. Allt vi kan göra nu är att fortsätta göra det vi är bra på, nämligen bedriva god sjukvård oavsett vilka svårigheter vi står inför.

Signerat
AT-läkare, Lindesbergs lasarett

Publicerad 22 september 2020 klockan 09:04

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Hannes Feldin

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snöplig förlust i slutsekunden av den andra matchen.
– Jag är otroligt besviken, det var inte så här jag ville att dagen skulle se ut, sade Anna i en Tv-intervju strax efter förlusten.

28 juli 2021 klockan 14:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?

INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi ...

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador p...

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och alla som är födda 2003 eller tidigare kan antingen boka tid för vaccination eller komma på drop-in. Planering pågår även för att ta emot de som är födda 2005 och tidigare från och med augusti.

19 juli 2021 klockan 12:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmaseger i sommarvärmen!
Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnarglädjen var dä...
18 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen
Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst...
18 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249
En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Rä...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen

En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett vapen och tvingade honom att lämna ifrån sig sin plånbok.

16 juli 2021 klockan 10:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp ...

Annons

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in vatten efter det häftiga skyfallet tidigare under eftermiddagen. Styrkor från Guldsmedshyttan och Lindesberg finns på plats för att försöka pumpa ut vattnet från fastigheterna.

13 juli 2021 klockan 20:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det...

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Skådespelaren Camilla Rensgård som spelar Fru von Spindeltand tillsammans med regissör Helena Brusell och skådespelaren Moa Fredrikson som spelar Mira Maja. Foto: Camilla Lagerman

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets uppsättning heter Mysteriet med det gyllene ägget, och tar besökarna med på en vandring bland de förtrollande miljöerna i hyttan.
– Jag tror det här kommer bli en toppenföreställning, säger projektledare Eva Persson.

8 juli 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”
Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan pandemin startade. Bilar anlände från både norr och söder ...
8 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år
Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som ...
8 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev
Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-07-31 11:55