Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

AT-läkaren om vardagen och oron inför framtiden

INSÄNDARE/DEBATT: Klockan är ungefär ett på natten en vanlig natt på Lindesbergs akutmottagning. Jag som AT-läkare och nattjour på kirurgen har precis undersökt två patienter. Tillsammans med min bakjour har vi beslutat att patienterna får gå hem och återkomma för röntgen under dagtid imorgon. Under tiden har medicinjouren, en annan AT-läkare, precis undersökt en patient som inkommit med akut bröstsmärta.

Man har, som man brukar göra, i stort sett uteslutit att det skulle röra sig om en hjärtinfarkt och man väljer att diskutera patienten med mig som kirurgjour. Vi bestämmer oss för att göra en akut röntgen på och finner att patienten har en aortadissektion, en potentiellt livshotande förändring på stora kroppspulsådern. Patienten är i behov av att snabbt få blodtryckssänkande mediciner för att minska risken för akut intern blödning. Vi lyckas sänka blodtrycket och patienten kan överflyttas till USÖ för att där kunna övervakas av personal med specialistkompetens inom detta område. Utan tidig diagnostik och medicinering hade patienten i värsta fall inte varit vid liv idag och i bästa fall hade resurser behövt läggas på en akut operation med tveksam prognos.

Akutmottagningar runt om i landet bemannas av oss AT-läkare. Vi är en del av det första led som patienten möter när de kommer i kontakt med akutsjukvården. Det är inte vi som står och opererar vare sig dagtid eller nattetid. Det är inte heller vi små sjukhus, som Lindesbergs lasarett, som brukar genomföra denna akuta livsviktiga kirurgi. Tillsammans med kompetenta bakjourer hjälper vi dock patienter att få den hjälp de behöver, när de behöver den.

Beslutet som togs i höstas att stänga den kirurgiska sektionen på Lindesbergs akutmottagningen har varit svårt för politikerna att konkret motivera. Ett av de ledande argumenten för att genomföra stängningen har varit att man då kan frigöra opererande personal till dagtid, personal som annars finns i beredskap nattetid. Det är inte vi. Det är inte AT-läkarna på akutmottagningen som genomför dessa operationer.

Ett annat argument har varit en ekonomisk vinning. Ett svagt argument där det egentligen inte har rapporterats några tydliga framtida vinster. En stängning på detta sätt har tidigare genomförts och ledde då endast till förluster i form av ökade ambulanstransporter, något som man inom sjukvården redan känner till.

Det tredje argumentet som vi har sett är att detta skulle vara gynnsamt för patienterna. Detta poängteras på nytt i en debattartikel skriven av Andreas Svahn och Karin Sundin som publicerades tidigare på LindeNytt och NA.se. Det är igen ett argument som fallerar då man inser att personalen som man frigör från den akuta verksamheten inte är samma personal som genomför dessa operationer som skulle gynna patienterna.

Med varje nytt argument blir det allt mer synligt att detta är ett beslut taget utan en riktig plan, vilket också har speglats i verksamheten. Beslutet är taget på en politisk nivå innan man hade någon form av idé hur ett genomförande av en sådan här stängning skulle se ut. Efter detta har man försökt att på åtskilliga sätt att ta fram en plan för hur verksamheten ska fungera. Var ska patienterna vända sig? Var ska sköterskorna från den kirurgiska och den ortopediska vårdavdelningen vända sig? Vem ska komma och undersöka en patient som blir akut dålig på en avdelning? Hur ska sköterskorna på akutmottagningen hantera patienter som söker för åkommor som borde bedömas av en kirurgjour? Detta är bara några av problemen som uppstår då man tar bort primärjouren nattetid på kirurgen.

Stängningen som väntat under snart ett års tid står nu inför dörren och flera av dessa frågetecken står kvar bland personalen. Man har under detta år haft stora svårigheter att komma fram till en gemensam lösning på de problem som detta politiska beslut kommer att orsaka. Detta låter nu endast som ett argument som talar starkt för att den verksamhet vi har haft har varit nödvändig och fungerande.

Under hösten och våren har man tryckt starkt på att man har genomfört konsekvensanalyser gällande detta beslut. Vi har inte sett tydligt vad dessa analyser har kommit fram till men man bedyrar att man har genomfört dem. Men för att genomföra en konsekvensanalys från första början så måste man ju ha någon form av vinning att få ut av sitt beslut. Ofta så handlar det om att man ställer en ekonomisk vinning mot den vinst eller förlust man ser av vården som erbjuds. Vi har redan kommit fram till att det inte verkar finnas någon ekonomisk vinning och att den gynnsamma effekten för patienterna som bäst är tveksam. Så allt vi står kvar med är konsekvenserna av beslutet. Konsekvensen i det här fallet blir att patienter som skulle vara i behov av kirurgisk akutsjukvård nattetid i norra länsdelen inte längre har tillgång till det. Konsekvensen blir att patienten som vi röntgade klockan ett på natten, som visade sig ha en aortadissektion, och snabbt kunde behandla med läkemedel kanske inte hade varit vid liv idag. Om konsekvensen är potentiellt ökade dödsfall och vinningen är högst tveksam så låter det hela väldigt mycket som en ickefråga.

Det politiska beslutet är taget och det verkar inte gå att ändra på oavsett vad de potentiella konsekvenserna innebär. Allt vi kan göra nu är att fortsätta göra det vi är bra på, nämligen bedriva god sjukvård oavsett vilka svårigheter vi står inför.

Signerat
AT-läkare, Lindesbergs lasarett

Publicerad 22 september 2020 klockan 09:04

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Läsarbild. Foto: Hanna Johansson

Stort pådrag i Storå efter larm om brand vid äldreboende

Strax före klockan 18 på onsdagskvällen, larmades Nerikes Brandkår till en lägenhetsbrand i Storå. Branden hade uppstått i en lägenhet tillhörande äldreboendet på orten. Dessbättre var situationen snabbt under kontroll och ingen person skall ha skadats.
– Personen som bor i lägenheten är anträffad, han befann sig utanför boendet och skall inte vara skadad, uppger polisens presstalesperson, Stefan Wickberg.

21 oktober 2020 klockan 19:00 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

AnnonsGenrebild. Foto: Fredrik Norman

Brand i äldreboende: ”Rökdykare har gått in”

Just nu bekämpar Nerikes Brandkår en brand i ett äldreboende i Storå. Enligt polisens uppgifter skall det brinna i köket.
– Det här inkom klockan 17.57. Rökdykare har gått in. Mer än så vet jag inte för tillfället, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

21 oktober 2020 klockan 18:19 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Flera viltolyckor på kort tid: ”Ökad risk på hösten och vintern”

Under veckan har flertalet viltolyckor inträffat i vårt område - och även ...

Coronaläget: Alla länsinvånare uppmanas att följa de allmänna råden

Antalet covid-smittade personer i Örebro län fortsätter att öka. Inför stundande h...

Hagaberg ska bli framtidens stadsdel i Lindesberg

PRESSMEDDELANDE: Nu börjar en förändringsresa i Lindesberg som många Lindesbergare – på olika sätt – ...

Jonatan Björkman, Adam Thybeck och Benito Skarp bildar Mt. Seaside, som nu släppt en EP till minne av sin vän, Josefine. Foto: Benito Skarp

Sorgen efter vännens plötsliga död präglar deras musik

Det har nu gått sex månader sedan den där ödesdigra dagen i april, då deras vän Josefine under ännu oklara omständigheter gick bort alldeles för tidigt blott 22 år gammal. Under halvåret som har passerat har killarna i Mt. Seaside använt sin kreativa sida för att ta sig igenom sorgen, något som resulterade i EP:n ”I Am Loud”, som är en hyllning till deras saknade vän.
– Bara några dagar efter att hon hade gått bort satt jag hemma med gitarren och skrev, berättar Jonatan Björkman.

20 oktober 2020 klockan 07:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ett snöfallsområde är på väg mot Lindesbergsområdet. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

SMHI varnar för snöfall

Under tisdagen förväntas ett snöfallsområde dra in över den norra länsdelen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning med anledning av att det förväntas komma upp till 5 centimeter snö under relativt kort tid. Samtidigt betonas att snön med största sannolikhet blir ett väldigt kortvarigt inslag.

19 oktober 2020 klockan 11:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Man anhållen för misshandel av partner
En man i 40-årsåldern har anhållits misstänkt för att ha misshandlat en kvinna under söndagen. Enligt polisen rör det sig om våld i nära ...
19 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

KD vill se ung omsorg inom äldreomsorgen
Låt ungdomar få arbeta med våra äldre och ge dem en mer meningsfull vardag med social gemenskap. Detta tycker Kristdemokraterna i Lindesberg.
19 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Förlust efter utdragen straffläggning
Efter ett två-målsunderläge mot tabelltvåan Skövde IK med tio minuter kvar så kom Lindlöven tillbaka starkt och såg till att matchen fick avg...
18 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Timmy Lundegård

WSK tar säsongens första hemmaseger

Med 3-3 inför den avslutande perioden mellan WSK och Kungsör var det en tillsynes jämn drabbning som väntade, trots flera mållägen under matchen så hade WSK svårt att spela in bollen hela vägen men visade vid matchavgörandet att hemmalaget var bäst för kvällen.

16 oktober 2020 klockan 23:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Jennie Larsson

Teknos AB planerar att stänga produktionen i Vedevåg

Den finskägda jättekoncernen Teknos AB planerar att stänga ned sin verksamhet i Vedevåg, något som påverkar ett trettiotal arbetstillfällen. Den informationen fick personalen under ett möte tidigare i veckan.

16 oktober 2020 klockan 13:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Replik till Sveaskog: ”…vad vet jag, som bara bor mitt i skogen”

Lars Flamme, som initierat debatten rörande skogsavverkning i området ...

Förlust efter en ljus inledning

Med Herman Bosson skadad stod LIF Lindesberg en huvudspelare kort när laget tog lagbussen till Göteborg för att spela mot Kä...

Miljardkontrakt till lokal byggfirma när Coop bygger gigantisk terminal

Tommy Allström Byggproduktion AB i Lindesberg har fått i uppdrag att bygga Coop:s nya ...

AnnonsEtt av Lindlövens målförsök där Anton Toolanen drog iväg ett skott i den andra perioden Foto: Timmy Lundegård

Ny förlust på hemmaisen

Med en ny spännande värvning i laget från SHL så var det ett förbättrat Lindlöven som hittades på hemmaisen under torsdagskvällen, tabellettan HC Dalen stod som motståndare och visade direkt kvalitet i sitt spel där smålänningarna kunde sno åt sig tre nya poäng.

15 oktober 2020 klockan 22:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kroppskultur på hög nivå

På lördag visas balett på bio - för första gången i Lindesberg. Det är något som gläder Aksana Lodhi. Hon och Fanny Nelson...

100 000 kronor samlades in trots pandemin

Lite drygt 100 000 kronor samlade Världens Barn Lindesberg in fram till mitten av oktober - trots ett mycket svårt ...

Ny succé för parahandbollen

Efter en lyckad tjejkväll i arenan så lyckades LIF Lindesberg att nå en ny milstolpe under föregående helg, föreningens ...

Coronaläget: Fortsatt ökning av covid-19 i länet

I en ny lägesrapport från Region Örebro Län kommer uppgifter om att spridningen av covid-19 fortsätter ...

Regionen behöver en omstart

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro läns två ledande politiker har tillsammans med sina närmaste tjänstemän lyckats avskaffa prim...

Bergslagens Sparbank avsätter ytterligare 1 miljon till föreningslivet

PRESSMEDDELANDE: Coronapandemin fortsätter att slå hårt mot föreningslivet. Därför...

Jens Isemo, vd på Linde energi. Foto: Linde energi

Får guldmedalj för grönt arbete: ”Hållbarhet genomsyrar hela Linde energi”

PRESSMEDDELANDE: Förra året var första gången Linde energi utvärderades enligt den internationellt erkända EcoVadis-metoden. När årets resultat publicerats står det klart att det kommunägda bolaget förbättrat sitt hållbarhetsarbete, når målet att samtliga utvärderade områden ska vara gröna och därmed står sig ännu bättre i internationell jämförelse.

13 oktober 2020 klockan 10:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Storbacka föreslås bli ordförande för kommunstyrelsen
Socialdemokraterna i Lindesberg föreslår nu att Bengt Storbacka skall efterträda Irja Gustavsson som kommunstyrelsens ordförande. Detta beslut ...
13 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Misstänkt anlagd brand vid återvinningsstation
Tidigt på måndagsmorgonen larmades Nerikes Brandkår ut till en brand intill Högstadieplan i Lindesberg. På plats kunde man konstatera att det ...
12 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lindesbergs unga artister sjunger för Världens Barn
- Jag har bett om att få vara med i konserten! För det är inte bara en konsert - pengarna går till något viktigt, markerar Matilda Klack.
12 oktober 2020 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-10-12

2020-10-12

2020-10-12

2020-10-10

2020-10-09

2020-10-09

2020-10-09

2020-10-08

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-06

2020-10-21 21:29