Återbruk och återvinning har blivit ett väl omtalat ämne och är något alltfler engagerar sig i. Miljöfrågor får stort fokus och år 2015 blir Frövifors pappersbruksmuseums miljöår. En gång i månaden kommer man att arrangera loppmarknad för privatpersonen, men det kommer också att dyka upp ett gäng olika aktiviteter under hela året. – Tidigare år har det varit väldigt mycket sommarfokusering, men vi är ju faktiskt här året om, och nu får vi visa det, säger museichef Mikael Tiderman.
Idag, lördag, händer det grejer på Frövifors pappersbruksmuseum. Man har anordnat en stor loppis för att kicka igång det nya året, året som för museet är utnämnt till ett ”Miljöår”.
– Idag har vi premiär för loppisarna som vi kommer ha en gång i månaden det här året. Det är privatpersoner som hyr bord och får sälja lite saker. Vi kommer att ha ett miljöår under hela året med en mängd olika aktiviteter. Det kommer att vara fokus på vardagkonsumtion, att man inte alltid behöver köpa nytillverkat, vilket inte bara är bra för miljön, utan också bra för plånboken. En del av det här miljöåret är också ett sätt att få hit de människor som kanske inte i vanliga fall kommer till museet. Tidigare år har det varit väldigt mycket sommarfokusering, men vi är ju faktiskt här året om, och nu får vi visa det, berättar museichef Mikael Tiderman.
Det var under det föregående året som man började diskutera om att anordna ett miljöår, och redan nu i januari kan man konstatera att det än så länge gett mycket bra gensvar. Loppisborden var fullbokade av entusiastiska försäljare, och besökarna, sugna på att miljöfynda, droppade in en efter en.
– Det är jättemycket folk. Det är många som börjat fått upp ögonen för det är med loppisar, förr var det mest en grupp som tyckte att det var bra, säger Mikael.
Framåt sommaren kommer det att bjudas på flera olika utställningar, däribland den stora återbruksutställningen. Vid den kommer Sveriges Konsumenter att ha en textilutställning under namnet ”Stilmedveten”, en utställning som först och främst riktar sig till unga för tips och råd om smart och hållbar textilkonsumtion. Även fabriken vill vara med på ett hörn, Mikael fortsätter:
– Billerud Korsnäs tar också fram en utställning som visar på deras miljöarbete, hur de jobbar med den typen av förpackningar för det miljömässiga. Att de ska ha vara med och ha en utställning blev klart alldeles nyss. Vi har fler grejer på gång och det kommer vi att utannonsera på vår Facebooksida och vår hemsida.

Benita är en av de som är med i starten av miljöåret genom att ha hyrt ett bord för dagens loppis. Bordet är fulldukat och man har fullt upp med att sälja sin saker och heja på bekanta och vänner. Det är ständig rörelse och försäljarna jobbar på för fullt.
– Det är billig, bra och kul, och så är det socialt!, konstaterar hon glatt.
På pappersbruksmuseet kommer även mellan tjugo och tjugofem konstnärer att visa upp sina alster under Vinterspår, den 7-8 februari.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.