Att bygga en ny och fin skola för flera hundra miljoner har inte hjälpt!
INSÄNDARE/DEBATT: Problem som fanns redan på den förra Stadsskogsskolan, verkar att ha följt med och växt till att bli än större.
Det är med sorg i hjärtat jag läser om motsättningarna som eskalerar mellan olika grupper av elever på den relativt nya Lindbackaskolan i Lindesberg.
I NA:s reportage om skolan den 11 januari var rubriken ”Gangsterkultur inne på skolan”. Det har gått så långt att skolans ledning pratar om gangsterkultur och ännu en gång får de lov att ropa ut sin vädjan om hjälp via media. Trots upprepade signaler sedan många år om att det inte står rätt till, varken i skolorna i Lindesberg, eller på andra platser runt om i Sverige så händer inget – eller i alla fall inte tillräckligt – med bra saker – för att vända utvecklingen.
Arkivfoto: Fredrik Norman
Mobbing, fallande resultat och dålig arbetsro i skolan har sedan länge kopplats ihop med att elever har mobiltelefoner i skolan. Därför ändrades skollagen redan 2007 i syfte att de störningar i skolmiljön som påstods orsakas av mobiltelefonerna skulle begränsas.
Nu 16 år senare när än fler har tillgång till en mobiltelefon, med vilken den som vill, kan föra en ”anonym” tillvaro på nätet, då är de inte konstigt att problemen växer. Anonymiteten gör att människor tappar respekten för varandra.
Men problemen är naturligtvis inte bara mobiltelefonerna, de är verktyget för att snabbt och i tid och otid hålla liv i elakheter och motsättningar.
Om det var så ”enkelt” att allt bara berodde på mobiltelefoner och stökiga elever, då hade skolans personal, etcetera, fixat den studiero som de allra flesta eftersträvar.
Baksidan med vårt individualiserade samhälle, som tillåtits växa fram, sedan början av 80-talet torde ha haft en minst lika stark påverkan.
Vi kan diskutera och peka på olika anledningar hur mycket som helst, om så kommer vi finna att problemen är långt fler än det finns elever på en enskild skola.
Fler måste inse och acceptera att skolan är en spegling av samhället. Det som händer och sker i hela samhället, påverkar även skolan. Väljer vi en värld och ett leverne där det är viktigare att betala idrottsmän miljoner och ibland miljarder i ersättning för deras sysselsättning och samtidigt intalar allt fler barn och ungdomar att de kan alltid bli kändisar eller influensers i stället för att satsa på skolan, då har vi vuxenvärlden gjort våra barn och ungdomar en björntjänst som kommer och kanske redan nu, slå tillbaka mot hela samhället.
Självklart skall vi ställa krav på barn och ungdomar och på de föräldrar som inte riktigt mäktar med att leva upp till sin föräldraroll, men till syvende och sist är problemet något vi alla måste lösa tillsammans!
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle och saknade sugreflexer. Gårdens ägare, Jocke och Edla Andersson, fattade snabbt misstanke om att det skulle kunna röra sig om blåtungevirus, som drabbat stora delar av Europa och nu sprider sig i Sverige. Efter nästan en vecka ser framtiden dock ljusare ut för kalven, som har lärt sig att äta och går runt i sin fålla med mamma Perla.
– Vi ser att han har gjort stora framsteg och ska få komma ut till de andra i den stora boxen vilken dag som helst nu, säger Jocke Andersson.
FotoFredag: Den lilla färgglada
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare - men bara på avstånd.
Valet mellan ”tegel eller undervisning”
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det ...
Vedbod i lågor – spred sig till garage
På fredagen larmades Nerikes Brandkår ut till en adress i Storå där en brand uppstått i en vedbod och utgjorde ett direkt hot mot närliggande ...