Kommunens styrande politiker har nu fattat beslut om ett avtal gällande utökad fiberutbyggnad. Med det hoppas man vara igång redan innan sommaren. Målsättningen är att nå totalt 90% och kommer att kosta varje hushåll drygt 20.000 kronor.
– Det känns väldigt bra. Det här blir bra för våra medborgare, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S).
Idag kunde kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S) ge det glädjande beskedet att man precis beslutat att skriva på ett avtal för fortsatt fiberutbyggnad.
– Det känns väldigt bra. Det här blir bra för våra medborgare. Vi får väldigt många samtal om det här, människor som berättar hur de drabbas och nu har vi något att presentera, något att erbjuda, säger Irja.
– Det här är ett sätt att komma närmare 100%. Vi har en bra bit kvar, men det är en bra början, summerade Jonas Kleber (C).
Det kommer att vara Fibergruppen som står för uppbyggandet av nätet. Fibergruppen sköter det hela från projektering, till den sista delen som innebär slutbesiktning. När Fibergruppen utfört sitt uppdrag går det över till Skanova, som är väl medvetna om att det här nätet ska komma att byggas.
– Jag och Christer (Kallin) har kämpat hårt för att nå ut. Vi har diskuterat med Fibergruppen som varit villiga att ge och ta, vi har hållit på och diskuterat sedan i höstas, berättar kommunens IT-chef Anders Widegren.
På 100 hushåll krävs det att 80% ska vilja ha fiber, medan det övergripande målet är att nå 90% boende. 21.900 kronor kommer beloppet per hushåll att bli, ett fast pris för alla som innebär att det blir samma summa att betala för landsbygden som tätorten. Boende ska ha möjlighet till 1000 Mbit. För Lindesbergs kommun kommer det att kosta max fyra miljoner kronor. Det bidragsstöd som Örebro län går in med ligger på 50 procent av summan, resten finansieras av de blivande abonnenterna. Företagare är en del av prioriteringen, meddelar Christer Kallin, samordnare vid Näringsliv och utveckling.
– De är viktiga för oss, så det är viktigt att vi inte bromsar upp dem, menar Irja.
Den här nya modellen innebär att föreningar inte kommer behöva skriva avtal, men man önskar representanter i de olika områdena.
– Det är smidigt att ha någon att ha kontakt med innan och under tiden, då blir informationsspridningen lättare och alla får samma information, säger Jennie Lindholm, Fibergruppen.
Så fort avtalet är påskrivet vill man sätta fart.
– Före sommaren ska det kunna vara igång, konstaterar Fibergruppens Daniel Ajax.
– Politiskt sett så vill vi kunna komma igång så fort som möjligt, inflikar Irja.
Man beräknar att det kommer att ta ungefär tre år att nå upp till målsättningen.
Stora fibermöten är planerade runtom på orterna, bland annat i Fellingsbro och Fanthyttan. Har man frågor eller är intresserad av det här fibernätet är man välkommen att kontakta Lindesbergs kommun, där Christer Kallin sitter redo att besvara funderingar kring området.