Per Zetterlund, Roger Sixtensson och Rickard Johansson skiner ikapp med solen. Foto: Hans Andersson.

Avtalet om sol-elsanläggning vid Lindeskolan klart

Senast den 1 maj nästa år kommer den stora solelsanläggningen på Lindeskolans tak att vara igång. Föreningen Solel i Lindesberg har träffat avtal med det kommunala bostadsbolaget Libo och nu sätter man igång att kolla vilka som kan bygga – den s k upphandlingen.- Vi har fått fler andelar än vi hade räknat med, när vi planerade. Men vi har fortfarande inte stängt, så det finns fortfarande en liten tid för intresserade att gå med, säger Per Zetterlund i Solelsföreningen.

Föreningen har just nu 530 000 i kassan, alltså litet mer än man räknat med, och får man in ytterligare pengar, så kan föreningen bygga fler solpaneler. Libo har lovat att bidra med lika mycket (med momseffekten blir t o m litet mer) och Linde Energi stoppar in 200 000 kr. Det är ett par av taken på Lindeskolan som är intressanta – bl a det s k sågtaket (se bild) närmast skoltorget. Men den entreprenör som får uppdraget väljer vilken placering som är bäst – här gäller det att väga ihop vilken vinkel som ger mest kilowatt till bästa pris.

Per Zetterlund från Solel i Lindesberg är överens med Roger Sixtensson och Rickard Johansson om en ny anläggning. Foto: Hans Andersson. 

– Vi gör en upphandling med två delar, dels för Libo, dels för föreningen, säger Rickard Johansson på Libo. Det finns en handfull företag i Sverige, som kan den här marknaden och det gäller att välja rätt, för det är en ung bransch som utvecklas snabbt och har haft en del lycksökare och konkurser.

600 kvadratmeter blir det, som ska leverera runt 60 kilowattimmar – mellan tummen och pekfingret räcker det till en nio,tio ”normalvillors” årsförbrukning. En droppe i havet kan tyckas, men Roger Sixtensson VD på Libo framhåller att man fortsätter att jaga energi, som kan hålla nere kommunens koldioxidutsläpp, även om man redan med råge uppnått det mål som sattes för tio år sedan som skulle nås senast 2020. ”Vi vill absolut vara med” säger han med eftertryck på frågan om det ska byggas flera anläggningar. Separata elmätare kommer att registrera hur mycket el som skickas ut från föreningens resp. den kommunala delen av anläggningen. Utifrån den mätningen utgår sedan ersättningen till solelsföreningen.
– Vi räknar med att det kommer att ge överskott efter en nio, tio år och då blir det upp till medlemmarna – på årsmötet – att bestämma hur de pengarna ska användas. Dela ut till andelsägarna eller använda till nya solcellspaneler, säger Per Zetterlund. En anläggnings livslängd är trettio – kanske fyrtio år.

Det är delade meningar i föreningen om det vägvalet. Många räknar inte med att räkna hem någon vinst på de 5 000 kr som varje andel kostar, utan ser det här som ett sätt att bidra till en alternativ energiförsörjning. Enligt Per Zetterlund har medlemmarna stora förväntningar på att det ska komma igång snabbt.

– Det beror på om vi får en bra vinter (= litet eller ingen snö, milt väder), då kan vi vara färdiga tidigare på vårkanten, säger Rickard Johansson på Libo.

Lindeskolan ägs av det kommunala bolaget Tuab. Sol-elen kommer att i första hand levereras direkt till skolan. Solelspaneler kan producera varmvatten eller el eller bådadera. Den här anläggningen gör elektricitet och eventuell överskottsel går ut på nätet och nätägaren Linde Energi är med i projektet.

– Det har gått snabbare fram här i Lindesberg jämfört med andra sol-elsprojekt. Tack vare det goda samarbete med Libo och Linde Energi, säger Per Zetterlund.

Det finns sedan några år tillbaka en liten solelsanläggning på Lindeskolans N-hus och gamla Kirurgens tak. Det är förberett på arenataket, men där är fjärrvärmen fortfarande fördelaktigare. Både de kommunala bolagen och föreningen är intresserade av nya anläggningar och det finns en del på gång. De två parterna verkar ha koll på lämpliga tak i centrala Lindesberg – för det är där de finns. Men Libo planerar för ett ROT-projekt i Frövi, där de hoppas kunna sätta solceller.
Föreningen erbjuder också företag att köpa andelar, något som man ska anstränga sig hårdare för att få med.

Publicerad 26 augusti 2014 klockan 16:33

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Grönsiskans nya konstnärsateljé är nu invigd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé

Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.

20 april 2021 klockan 18:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.

20 april 2021 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig

UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en...

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan

Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är f...

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om ...

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

16 april 2021 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det ...
15 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 ...
15 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

14 april 2021 klockan 08:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Annons


Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden ...

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.

3 april 2021 klockan 09:10 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna
Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades...
2 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka
Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 ...
2 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, ...
2 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-20 18:22