Centerpartisten Bo Bäckman vill införa en tjänstegarantiservice i Lindesbergs kommun. Denna tjänstegaranti skulle innebära att invånarna får en garanti på den vara eller tjänst som kommunen levererar. Bäckman tycker att det är lika självklart att en kommun ska erbjuda garantier, som det är för vilket annat företag som helst. -Det är viktigt att kommunen jobbar med att vara en bra leverantör och fungerar mer som ett företag, menar Bäckman.
Kunden har alltid rätt. När vi köper en ny diskmaskin hos vitvarubutiken eller får huset tilläggsisolerat av hantverkaren, då lämnas alltid garantier på dessa varor och tjänster. Men några sådana garantier gäller inte då kunden vänder sig till kommunen. Detta borde dock vara helt självklart, menar Centerpartiets Bo Bäckman.
-Kommunen måste bli mycket mer effektiv och kundvänlig, företagstänkandet måste stärkas och arbetet bli effektivare, säger Bäckman.
Han är helt övertygad om att såväl kommunen som invånarna har allt att vinna på en tjänstegaranti. Det finns redan idag omkring 50 kommuner ute i landet som redan har infört servicen med ett gott resultat.
-Till exempel ska inte bygglovsärenden behöva ta flera månader att behandla. Här ska kunden få en garanti om att bygglovsansökan skall besvaras inom 7 dagar efter det att handlingarna inkommit. Kan inte kommunen hålla löftet ska kunden kompenseras med en rabatt på bygglovsavgiften, säger Bo.
Markaryds kommun i Småland var bland de första i landet att införa tjänsten. Där finns idag tjänstegarantier inom områden som t ex vatten och avlopp, avfallshantering, bygglov, miljötillsyn, hälso- och sjukvård med mera.
-Det borde väl vara helt självklart att även vi i Lindesberg ska kunna erbjuda våra invånare detta. Det är trots allt skattebetalarna som försörjer oss, då ska vi också se till att vi erbjuder bästa möjliga service tillbaka när de behöver vår hjälp, konstaterar Bäckman.
Under festliga förhållanden nyinvigdes idag det helrenoverade bibliotekshuset i Lindesberg som fått sitt nya namn Grenverket. I de nya lokalerna ryms nu samtliga verksamheter inom Kultur- och fritidsenheten.
– Vi tänker att det finns många olika verksamheter här som är unika med grenar som ibland går samman och har en gemensam stam som handlar om demokrati och bildning, förklarade Kristina Öster, kultur- och fritidschef när hon förklarade bakgrunden till varför man valt detta namn.
Under fredagen genomförs Fotbollströjefredag för första gången i Sverige, en manifestation i kampen mot barncancer, på initiativ av Barncancerfonden. Under dagen uppmanar man till att ta på sig sitt favoritlags tröja på jobbet eller i skolan, samt att stötta forskningen genom ett bidrag. På Lindbackaskolan i Lindesberg var det ingen tvekan om att haka på manifestationen, och under fredagen vimlade det av fotbollströjor i skolans korridorer.
– Det här är en hjärtefråga för mig, då vi har förlorat en nära i cancer, och vi ville göra det för honom, det är vårt sätt att uppmärksamma det, säger läraren Malin Kretschmann.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Bergslagens Sparbank, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 2500 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete. Vinnaren av årets Pitch fick dessutom gratis marknadsföring hos LindeNytt, för att kunna sprida sitt varumärke ytterligare.
Strax innan klockan 20:30 på tisdagskvällen anlände Nationella bombskyddet till ett bostadsområde i Gusselby, strax norr om Lindesberg, efter att ett misstänkt farligt föremål upptäckts på en parkeringsplats.
– Strax innan klockan 23 bedömde man att det var hanteringssäkert så att patrullen kunde ta hand om det, men bombskyddet har inte gett något utlåtande om vad det är för något, säger vakthavande befäl Kenneth Sundin.
En man i 35-årsåldern misstänks för rattfylleri av normalgraden sedan denne kört av vägen strax utanför Vedevåg.
Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap Bergslagen och Lindesbergs kommun skulle möjliggöra nya guidade turer i Stripa gruva. Kultursekreterare Sara Sporre menar dock att något sådant avtal inte existerar, utan man har endast kommit överens om ett samarbete kring Geologins dag.
– Vi ska ha ett nytt möte i april för att samtala lite mer, men det kommer inte röra sig om ett skriftligt avtal utan ett samarbete.
Från och med fredag 24 mars ändrar Lindesberg arena sina öppettider i stora entrén. Detta efter att flertalet ungdomar börjat uppehålla sig i arenan under kvällstid, utan att ha någon koppling till idrottsverksamheten.
– Det här gör vi för att minska trycket av ungdomar som hänger här, men det kommer inte påverka några träningstider, förklarar Arenachef Sharon Almström.
Natten till fredag skall två män i 20-årsåldern respektive 45-årsåldern ha blivit misshandlade i centrala Lindesberg. Gärningspersonen skall ha använt ett tillhygge och polisen har rubricerat händelsen som grov misshandel.