Foto: Ida Lindkvist

Bankchef delar med sig av sina bästa tips inför nya året

För många är kanske inte januari den månad då plånboken är som tjockast, efter julens och nyårets festligheter. Ett nytt år kan också motivera att komma igång med ett sparande, kanske för att ha en buffert om något oväntat inträffar, eller inför solsemestern i sommar. Cecilia Jeffner, VD vid Bergslagens Sparbank, passar på att ge sina bästa tips och råd.

Januari. Bankkontot ser lite tunt och skralt ut, och än är det många dagar kvar till löning. Finns det några bra spartips att hitta? Bergslagens Sparbanks VD Cecilia Jeffner säger:

– Om man ser till alla tidningar och TV som är fulla med spartips nu så här i januari så kan man säkert hitta massa bra idéer där som handlar om att sälja begagnade saker, storhandla, planera hela veckans middagar i förväg, och så vidare. Där tror jag vi alla kan ta till oss många bra spartips!

Att låta sparkontot förbli orört tycker Cecilia i största möjliga mån är att föredra.
– Jag kan tycka att det är bra att om man kan låta bli att nalla på sparkontot. Förmodligen var tanken med sparandet, att spara till något roligare, något som man ser fram emot långt innan. Eller så kanske man buffertsparar för att ha till kommande saker man ”måste” köpa, till exempel ett nytt kylskåp om det gamla går sönder. Så länge det inte är några ”måsten” så FÖRSÖK låta pengarna stå kvar, uppmanar Cecilia.

Men att spara innefattar ju inte bara en enda månad om året, utan är något som kan vara bra att försöka göra under alla månader.
– Månadssparande är det jag tycker är bäst! Se till att fixa en automatisk överföring till ett sparkonto eller förslagsvis en

Cecilia ger sina bäst spartips. Foto: Rolf Karlsson /Bildmakarna
Cecilia ger sina bäst spartips. Foto: Rolf Karlsson /Bildmakarna

fond från ditt lönekonto, så pengarna dras automatiskt. Det är bra att ha flera olika sparanden: ett sparkonto för buffertsparande, ett längre sparande för exempelvis utlandssemestrar eller ny bil. Även om beloppet man kan spara per månad inte är så stort, så växer det ju med tiden!, säger Cecilia och tillägger:

– Ett tips är att se om man har utrymme att öka månadssparandet. Det kanske är flera år sedan man startade att spara någon hundralapp per månad, så det kanske är dags att öka på beloppet.

Men var ska man spara sina pengar? På ett sparkonto? Aktier, fonder eller under madrassen?
– Börsåret 2016 har ju inte börjat så bra tyvärr! Det är därför viktigt att se över sitt aktiesparande med jämna mellanrum för att eventuellt göra förändringar i innehavet.

– Ett ännu bättre sätt att sprida riskerna är att spara i fonder. Då riskerar man inte att en enskild aktie påverkar hela ens kapitalt fullt ut. Då kan man tänka sig aktiefonder på långsikt och en blandning av aktier och räntor som man sparar på kort sikt. Om man dessutom månadssparar i fonder så har man ju den fördelen att man köper andelar billigt, det vill säga, man får fler andelar de månader som fondkurserna har sjunkit, berättar Cecilia.
Cecilia förklarar vidare att den största kostnaden i ett hushåll vanligtvis är boendet, och därför kan det vara fördelaktigt, särskilt om man äger sin bostad, att se över boendets kostnader.
– Det kan till exempel gälla amorteringar och att eventuellt binda räntan, eller ändra till rörlig ränta. Men det går inte att ge ETT råd som passar alla, vad det gäller räntebindningstider, det kan vara olika för varje familj. Ett av de bästa och säkraste sätten att spara just nu är dock att amortera på sina lån. Även om räntan är mycket låg just nu, så kommer det tider med högre ränta. Och då är det en stor fördel att ha kunnat amortera ner sina lån nu när räntekostnaden är låg, så att själva skuldbeloppet minskar och då är lägre när det kan komma högre räntelägen.
– Det gäller även att se över sina försäkringar så man har rätt skydd både för sig själv och för sitt hem. Där finns pengar att spara och framförallt finns stora ekonomiska fördelar om man valt rätt försäkring om olyckan skulle vara framme.

Och pensionssparandet?
Nytt för i år är att avdragsrätten för IPS individuellt pensionssparande är borta. Det är därför inte bra att ha sitt pensionssparande till ett IPS konto, det betyder att du får skatta för de pengarna två gånger, säger Cecilia.

Men då kan jag ju lika gärna strunta i att pensionsspara?
– Det betyder INTE att du inte ska spara till din pension! Det är minst lika viktigt nu trots att avdragsrätten är borta. Man kan till exempel spara i ett ISK, investeringssparkonto, där man inte behöver skatta för eventuella vinster, utan istället betalar man en årlig avkastningsskatt på sitt kapital. Allt detta kan våra rådgivare berätta mer om på ett möte, tipsar Cecilia.

Cecilia avslutar:
Nu när det är nytt år, kanske tid för nytänkande och nystart; så passa på att se över din ekonomi, både sparande och lån. Ta professionell hjälp av en rådgivare, det behöver vi allihop för att få rätt helhetsbild av vår privatekonomi.

Publicerad 7 januari 2016 klockan 08:27

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

En person till sjukhus efter misshandel

En person fick under fredagskvällen föras till sjukhus med lindriga skador efter en misshandel i de centrala delarna av Lindesberg.

4 juli 2020 klockan 12:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Motionsspåret runt Lindessjön är nu lättframkomligt igen. Foto: Camilla Lagerman

Nyklippt och friserat längs sjön

Under torsdagen rapporterade LindeNytt om att flera klagomål kommit in från allmänheten gällande igenväxta motionsspår längs slingan Lindessjön runt. Redan samma eftermiddag började Samhällsbyggnad Bergslagen att röja upp längs den ca 7 kilometer långa motionsslingan och man beräknar att vara färdiga med arbetet under fredagen.

3 juli 2020 klockan 14:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dags att nominera kandidater till Harmonis kulturstipendium

I november är det dags att för fjärde året i rad dela ut Manskören Harmonis kulturstipendium, ...

Vill vi ha en sjukstuga i Lindesberg?

Debatten om framtiden för Lindesbergs lasarett fortsätter. Den pensionerade läkaren Ingemar Engstrand skriver nedan ett ...

Kvinna föll i sjön – fick hjälpas upp av räddningstjänsten

Vid 16-tiden på torsdagen larmade SOS Alarm räddningstjänsten om ett befarat ...

Full fokus på musiken när det nystartade bandet MEL, bestående av Linn, Emilia och Matilda intar scenen. Foto: Jennie Larsson

Uppskattat musikläger på Hillstreet

För tredje året i rad anordnar Studiefrämjandet tillsammans med Lindesbergs kommun ett musikläger för barn och ungdomar på Hillstreet i Lindesberg.
Under en hel vecka får ungdomarna i åldern 10-12 år chansen att testa olika instrument, stå på scen och även spela in sin musik i en riktig studio.

2 juli 2020 klockan 13:29 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Utebliven slåtter har satt sin prägel på motionsspåret. Läsarbild.

Många klagomål på igenväxt motionsspår

Gräset har tagit över vissa sträckor av motionsspåret Lindessjön Runt. Många har reagerat på att spåret nu bara blir trängre och trängre. Orsaken till utebliven slåtter förklaras med att den maskin som används för ändamålet har gått sönder och står på en verkstad.
– Vi jobbar för fullt med att lösa det här på annat sätt, berättar Monica Iwarsson Lindh som är enhetschef för Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

2 juli 2020 klockan 09:25 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan
Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med förnybar el från det lokala energibolaget vid ...
2 juli 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda
Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med 100 000:- till ...
2 juli 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

12 nya häktningsplatser till Lindesberg
Drygt 60 nya anstalt- och häktningsplatser ska bidra till att möta det höga beläggningstrycket hos Kriminalvården. Efter en inventering står det...
1 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Jilkes replik till Centerpartiets Charlotte Edberger

INSÄNDARE/DEBATT:Läkaren Peter Jilke önskar svar från Centerpartiets Charlotte Edberger på frågan om partiet står kvar bakom beslutet september 2019 att akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett ska stängas hela året halva dygnet för patienter inom kirurgi, ortopedi och urologi.

1 juli 2020 klockan 11:00 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Efter larmet om smäll: Två personer misstänkta för ringa narkotikabrott

UPPDATERAD KL 21:19. Strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen, larmade allmänheten polisen om att man hade hört en hög smäll i bostadsområdet Hagaberg. Polisen har nu tagit in två personer till förhör med anledning av händelsen.

30 juni 2020 klockan 17:07 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Från 1 juli kan allmänheten testas för covid-19 och antikroppar

Från och med imorgon, den 1 juli, kommer man inom Region Örebro län kunna beställa sjä...

bildspel Lågprisbutiken Nisses i Rockhammar utökar rejält

Under helgen slog lågprisbutiken Nisses i Rockhammar upp dörrarna till sin helt nybyggda lokal. Med en yta ...

Badplats utsatt för skadegörelse – föreningen vädjar till allmänheten

Under natten mot söndag begav sig ett större gäng personer till badplatsen i ...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Mycket stök vid spontan bilträff

Under natten mellan lördag och söndag fick polisen in mängder med påringningar från privatpersoner gällande väldigt höga ljudnivåer från bilar och oväsen från stora grupper människor som samlats kring bland annat Circle K i Lindesberg.
– Vi har haft nya inringare under hela kvällen, folk har varit väldigt upprörda, berättar Lars Hedelin presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

29 juni 2020 klockan 12:22 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

bildspel Skogsbranden söder om Pilkrog under kontroll

Vid 20:30-tiden bedömdes skogsbranden strax söder om Pilkrog vara under kontroll, och de två helikoptrar som ...

Omfattande skogsbrand rasar söder om Pilkrog

En omfattande skogsbrand rasar just nu i skogarna strax söder om Pilkrog. Enligt Nerikes Brandkår rör det sig om...

Skottlossning på Hagaberg: ”Har blivit träffad av hagel”

En man i 20-årsåldern fördes i natt till lasarett med lindriga skador sedan denne ...

bildspel Rondellkonstverket TURBIN invigt

Förbipasserande vid den södra rondellen i Lindesberg har under den senaste månaden kunnat följa arbetet med att färdigstä...

Trio vill göra byloppis till sommartradition

Förra sommaren arrangerades en byloppis i Gusselby för första gången i regi av företagarna Kerstin Birath, ...

Staffan och Helena Blixt bjuder in till sin trädgård i Frövi. Runstenen som är med på bild är gjord av Staffan och rest till minne av familjen. Foto: Jennie Larsson

bildspel Blixtarna bjuder in till sin trädgårdsoas

I helgen är det dags för 10-årsjubileum av Tusen Trädgårdar, då flera hundra trädgårdar i Sverige öppnar upp för allmänheten att besöka. I Lindesbergs kommun finns i år tre trädgårdar som bjuder in till trädgårdsfest. En av dessa hittar vi i Frövi och går under namnet Blixtarnas trädgårdsoas.

25 juni 2020 klockan 15:54 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Supersamverkan gjorde antikroppstesterna möjliga
I måndags startade det omfattande arbetet med att antikroppstesta kommunens personal inom vård och omsorg samt funktionsstöd. Ett arbete som har kr...
25 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Här vattenbombas branden utanför Fellingsbro
Skogsbranden som har rasat strax utanför Fellingsbro under onsdagen, har nu ringats in av Nerikes Brandkår och man bedömer att branden är under ...
24 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Helikoptrar kallas in för att bekämpa skogsbrand: ”Den sprider sig”
Situationen med skogsbranden utanför Fellingsbro, har kraftigt förvärrats under eftermiddagen. Nu har fler styrkor kallats ut - och dessutom har ...
24 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-06-24

2020-06-24

2020-06-23

2020-06-22

2020-06-20

2020-06-18

2020-06-18

2020-06-17

2020-06-17

2020-06-16

2020-06-16

2020-06-16

2020-06-15

2020-06-15

2020-07-04 23:08