Foto: Ida Lindkvist

Bankchef delar med sig av sina bästa tips inför nya året

För många är kanske inte januari den månad då plånboken är som tjockast, efter julens och nyårets festligheter. Ett nytt år kan också motivera att komma igång med ett sparande, kanske för att ha en buffert om något oväntat inträffar, eller inför solsemestern i sommar. Cecilia Jeffner, VD vid Bergslagens Sparbank, passar på att ge sina bästa tips och råd.

Januari. Bankkontot ser lite tunt och skralt ut, och än är det många dagar kvar till löning. Finns det några bra spartips att hitta? Bergslagens Sparbanks VD Cecilia Jeffner säger:

– Om man ser till alla tidningar och TV som är fulla med spartips nu så här i januari så kan man säkert hitta massa bra idéer där som handlar om att sälja begagnade saker, storhandla, planera hela veckans middagar i förväg, och så vidare. Där tror jag vi alla kan ta till oss många bra spartips!

Att låta sparkontot förbli orört tycker Cecilia i största möjliga mån är att föredra.
– Jag kan tycka att det är bra att om man kan låta bli att nalla på sparkontot. Förmodligen var tanken med sparandet, att spara till något roligare, något som man ser fram emot långt innan. Eller så kanske man buffertsparar för att ha till kommande saker man ”måste” köpa, till exempel ett nytt kylskåp om det gamla går sönder. Så länge det inte är några ”måsten” så FÖRSÖK låta pengarna stå kvar, uppmanar Cecilia.

Men att spara innefattar ju inte bara en enda månad om året, utan är något som kan vara bra att försöka göra under alla månader.
– Månadssparande är det jag tycker är bäst! Se till att fixa en automatisk överföring till ett sparkonto eller förslagsvis en

Cecilia ger sina bäst spartips. Foto: Rolf Karlsson /Bildmakarna
Cecilia ger sina bäst spartips. Foto: Rolf Karlsson /Bildmakarna

fond från ditt lönekonto, så pengarna dras automatiskt. Det är bra att ha flera olika sparanden: ett sparkonto för buffertsparande, ett längre sparande för exempelvis utlandssemestrar eller ny bil. Även om beloppet man kan spara per månad inte är så stort, så växer det ju med tiden!, säger Cecilia och tillägger:

– Ett tips är att se om man har utrymme att öka månadssparandet. Det kanske är flera år sedan man startade att spara någon hundralapp per månad, så det kanske är dags att öka på beloppet.

Men var ska man spara sina pengar? På ett sparkonto? Aktier, fonder eller under madrassen?
– Börsåret 2016 har ju inte börjat så bra tyvärr! Det är därför viktigt att se över sitt aktiesparande med jämna mellanrum för att eventuellt göra förändringar i innehavet.

– Ett ännu bättre sätt att sprida riskerna är att spara i fonder. Då riskerar man inte att en enskild aktie påverkar hela ens kapitalt fullt ut. Då kan man tänka sig aktiefonder på långsikt och en blandning av aktier och räntor som man sparar på kort sikt. Om man dessutom månadssparar i fonder så har man ju den fördelen att man köper andelar billigt, det vill säga, man får fler andelar de månader som fondkurserna har sjunkit, berättar Cecilia.
Cecilia förklarar vidare att den största kostnaden i ett hushåll vanligtvis är boendet, och därför kan det vara fördelaktigt, särskilt om man äger sin bostad, att se över boendets kostnader.
– Det kan till exempel gälla amorteringar och att eventuellt binda räntan, eller ändra till rörlig ränta. Men det går inte att ge ETT råd som passar alla, vad det gäller räntebindningstider, det kan vara olika för varje familj. Ett av de bästa och säkraste sätten att spara just nu är dock att amortera på sina lån. Även om räntan är mycket låg just nu, så kommer det tider med högre ränta. Och då är det en stor fördel att ha kunnat amortera ner sina lån nu när räntekostnaden är låg, så att själva skuldbeloppet minskar och då är lägre när det kan komma högre räntelägen.
– Det gäller även att se över sina försäkringar så man har rätt skydd både för sig själv och för sitt hem. Där finns pengar att spara och framförallt finns stora ekonomiska fördelar om man valt rätt försäkring om olyckan skulle vara framme.

Och pensionssparandet?
Nytt för i år är att avdragsrätten för IPS individuellt pensionssparande är borta. Det är därför inte bra att ha sitt pensionssparande till ett IPS konto, det betyder att du får skatta för de pengarna två gånger, säger Cecilia.

Men då kan jag ju lika gärna strunta i att pensionsspara?
– Det betyder INTE att du inte ska spara till din pension! Det är minst lika viktigt nu trots att avdragsrätten är borta. Man kan till exempel spara i ett ISK, investeringssparkonto, där man inte behöver skatta för eventuella vinster, utan istället betalar man en årlig avkastningsskatt på sitt kapital. Allt detta kan våra rådgivare berätta mer om på ett möte, tipsar Cecilia.

Cecilia avslutar:
Nu när det är nytt år, kanske tid för nytänkande och nystart; så passa på att se över din ekonomi, både sparande och lån. Ta professionell hjälp av en rådgivare, det behöver vi allihop för att få rätt helhetsbild av vår privatekonomi.

Publicerad 7 januari 2016 klockan 08:27

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

6 april 2021 klockan 13:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Glad Påsk!
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.
3 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.

2 april 2021 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

Annons


En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer ...

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken

PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa ...

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt

Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, d...

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”

Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata...

Vi vill ha kvar kirurgakuten på Lindesbergs lasarett nattetid!

INSÄNDARE: En söndagskväll för inte så länge sedan drabbades jag (Linda) av ett ...

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Polisen inleder dialog med medborgarna för att kartlägga brottsligheten
Nu inleder polisen en digital medborgardialog i syfte att prioritera de brott som upplevs som mest angelägna att stävja där den enskilde ...
26 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Beslut om partiell fjärrundervisning förlängs till mitten av april
Stadsskogsskolan i Lindesberg förlänger sin partiella fjärrundervisning, och även Storåskolan går över till den undervisningsformen från och ...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Smittspridningen fortsatt kvar på en hög nivå
Folkhälsomyndigheten presenterade under torsdagseftermiddagen färska siffror över coronaläget i landet. Den höga smittspridningen i Lindesbergs ...
25 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

2021-03-22

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-19

2021-03-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-13 09:01