Under tisdagen ska man börja med fiberskarvningen vid PowerNets huvudstation. Exakt när arbetet blir slutfört är dock för tidigt att säga, men enligt Banverket ska allt vara klart i slutet på veckan om allt går enligt beräkningarna. Själva skarvningen tar minst en dag, sen ska dämpningen i skarven kollas noga innan det är dags att fixa transmissionen mellan de båda platserna. Att arbetet tagit längre tid än först utlovat beror på att utrustning och kunnigt folk idag är en bristvara. Åtskilliga mil fiber läggs just nu ner i marken runt om i Sverige, men när tåtarna ska länkas samman tar det oftast tid att få fram folk som kan göra det, uppger man på Banverket.
Arbetet i Lindesberg bör dock gå snabbt att slutföra eftersom det handlar om endast ca 200 meter kabel som ska länkas samman mellan Banverkets teknikhus och stationshuset. Det har tidigare lovats att fibern ska anslutas till den rätta adressen, men inget har hänt. LindeNytt har nu på måndagen fått det bekräftat av de installatörer som ska göra arbetet, att man påbörjar arbetet vid niotiden i morgon tisdag.
Finkirurgi
Att koppla ihop en fibertråd, som är ungefär som ett hårstrå i diameter, är precis lika komplicerat som det låter. Det måste vara absolut dammfritt och lagom varm arbetstemperatur. Sen krävs en mycket avancerad apparatur för att skarven skall bli riktigt gjord. De tunna fibertrådarna svetsas samman, och detta sker med mycket stadiga fingrar och hela tiden följs arbetet på en dataskärm där ändarna syns uppförstorade. Ett arbete som i det närmsta kan jämföras med kirurgi. Nu är det bara för PowerNets kunder att hålla tummarna för att ”patienten” mår väl efter operationen.
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.
Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.