Imorgon tisdag går det nationella evenemanget ”Baka för en god sak” av stapeln, där tusentals barn i skolor och förskolor över hela Sverige deltar. På Gymnasiesärskolan i Lindesberg tjuvstartade man lite, och började bakandet redan under måndagen, något man verkligen sett fram emot.
Konceptet för ”Baka för en god sak” är enkelt: barn på förskolor, skolor och fritidshem bakar och säljer bakverk, överskottet skänker man sedan till BRIS, Barnens rätt i samhället. På så sätt gör man en insats för andra barn som behöver någon som lyssnar, stöttar och hjälper till när livet är svårt.
– Tidigare under höstterminen arbetade vi med Barnkonventionen och barns rättigheter, och det föll sig naturligt komma in på BRIS, eftersom det går hand i hand, berättar Anna-Lena Andersson och fortsätter:
– När vi sedan fick den här inbjudan att vara med i ”Baka för en god sak” var det en självklarhet att vi skulle vara med. Vi jobbar ju väldigt entreprenörsmässigt, och eleverna tycker att det är jätteroligt!
– Vi har ofta olika projekt igång, eftersom det är viktigt att särskolan syns och är delaktiga i samhället. Vi pratar mycket om att alla har lika värde, och att alla bidrar med det man kan, säger Sabine Repsilber.
”Baka för en god sak” hölls för första gången i Sverige 2018. Då medverkade omkring 200 skolor och förskolor och sålde bakverk för att bidra till BRIS stödverksamhet. Varje år har BRIS kuratorer över 25 000 kontakter med barn som via chatt, mail och telefon söker stöd i allt från hjärtesorger till mobbning, bristande föräldraskap, våld och övergrepp.
– Vi har pratat om varför man skänker pengar till BRIS, och eleverna förstår att det kostar pengar att driva verksamheten, trots att den är gratis att använda. De vet också att man både kan ringa, chatta och maila om man behöver någon att prata med när man har problem i livet, säger Anna-Lena.
Dagens bagare är Elias, Amal, Jonathan, Emilia, Moaaz och Joumaa som alla ska baka muffins, och till samtligas stora glädje är det med favoritsmaken choklad. Alla elever har olika förutsättningar och bakar efter sin egen förmåga, men samtliga är delaktiga och det märks att det här med bakning är något som de verkligen gillar.
Med hjälp av specialskrivna recept uppbyggda med tydliga bilder och beskrivningar på de olika momenten kan de hjälpas åt med ingredienserna, plocka fram formar och vispa smeten. När bakverken till slut står i ungen för gräddning är det dags för det bästa med hela bakningen, att få smaka på den överblivna smeten!
Senare, när allt svalnat ska bakverken dekoreras, något som BRIS samarbetspartner Dr Oetker bidragit till.
– Vi fick ett paket skickat till oss med en massa olika dekoreringar, så det blev som en extra överraskning för eleverna, berättar Anna-Lena glatt.
På fredag med start kl 9.15 kommer man sälja sina färdiga bakverk på Lindeskolan, utanför Kulturum, då allt överskott går till BRIS.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i naturen. Fåglar har börjat bygga bon och skyddar sina revir. Däggdjuren har börjat visa sig ute på öppna marker för att äta upp sig efter vintern. Det är en väldigt fin tid ute i naturen nu. Högtid för mig som naturfotograf.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
INSÄNDARE/DEBATT: Vi är mycket förvånade över att ledamöter i BUN missat information och diskussioner som förts i nämnden men även i andra forum när det gäller Vedevågsskolan. På decembermötet i BUN, på beredande möte, delade ordförande ut yrkandet som nu i mars kom upp som ett ändringsyrkande till liggande förslag. Detta för att partierna skulle ha möjlighet att diskutera yrkandet. Förslaget är alltså känt sedan länge.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
INSÄNDARE/DEBATT: Förtätning har varit ett modeord ganska länge, eller snarare så att små städer satt likhetstecken mellan framsteg, utveckling och förtätning.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.