Idag fick Rotary-lunchen besök av Christina Rehn och Kerstin Magnusson, som tillsammans med Karin Viktorsson, driver verksamheten Aurora. Aurora är en gruppverksamhet där barn och ungdomar med problem inom familjen träffas för att prata och umgås, en plats där de får slappna av och andas ut.
Det var Kerstin Magnusson; förskollärare och special pedagog, och Christina Rehn; Region Örebro län psykiatrin, som den här måndagen talade vid Rotary-lunchen. De, tillsammans med Karin Viktorsson, socialtjänsten, håller i den viktiga och betydelsefulla gruppverksamheten Aurora. Aurora har funnits i ungefär fem år och dit är barn och ungdomar med problem hemma välkomna. Det kan vara problem såsom att någon i familjen missbrukar alkohol eller droger, är våldsam eller har psykisk ohälsa.
– De barnen behöver någonstans att få vara, oavsett vilken problematik de har hemma, kan de vara i samma grupp. Skam är väldigt vanligt, de vill inte prata om det. Oförutsägbarheten, de vet inte hur eftermiddagen när de kommer hem ser ut. Löften som inte hålls, ofta konflikter som är ändlösa, och hot om att bli övergiven, berättar Kerstin.
Barn som lever i sådana familjer med den typen av problem, lever under stor press. Att ständigt gömma och dölja vad som finns där hemma, att inte kunna, få eller vilja ta med kompisar hem. Att upprätthålla en fasad för att inte någon ska få veta. Men när de hos Aurora i grupp får träffa varandra, upptäcker de att det finns fler, att de inte är ensamma.
– Det är en hjälp att se att det finns andra. De blir av med lite ansvar, de tar ofta för mycket ansvar. Och de lite större barnen tar föräldrarollen, förklarar Kerstin.
Just nu har Aurora en grupp barn i åldrarna 8-11 år, vilket är den åldersgruppen de haft flest av, tonåringar är desto svårare. En av barnets föräldrar måste gå med på att deras barn ska vara med i gruppen. De blir tillfrågade av socialtjänsten, och föräldern pratar därefter med sitt barn om saken. Christina säger:
– Vi har hittills inte stött på något negativt från några föräldrar. De älskar sina barn och förstår att barnen inte mår så bra.

Man träffas en gång i veckan i Familjecentralens lokaler. Vad man gör varierar beroende på gruppens ålder, men i den gruppen som man har nu anpassar man sig efter pigga ben som har svårt att sitta still.
– Det blir mycket rörelse, barn kan inte sitta still några längre stunder. Vi har ett tema varje gång, och vi brukar rita, läsa böcker, se på film, leka lekar av olika slag. Och så fikar vi alltid, och som det brukar när man fikar uppstår många bra samtal då. Man tar ofta upp om något man vill berätta, ofta sådant som tynger hjärtat. De ska tycka att det är roligt att komma dit, kunna koppla av, inte vara på spänn där. Det ska vara en trevlig stund, säger Kerstin.
Barnen vet tydligt varför de är där, det är på så vis ingen fritidsverksamhet man bedriver. Man pratar om det i gruppen varje gång de är där, och de läser alltid en bok om barn som har liknande problem. Kerstin avslutar:
– Det känns väldigt roligt att jobba med barnen, vi har väldigt trevligt tillsammans.
Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya växthus uppföras, och ett helt nytt café ska ta form, något som enligt Elvis Karaosmanovic kommer att bli något extra.
– Om det blir som jag har tänkt mig kommer det bli något helt unikt, säger han med ett brett leende.
Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.
Den pågående pandemin och vaccinationen mot covid-19 har blivit ett nytt sätt för bedragare att försöka lura människor på deras besparingar. Därför varnar nu polisen för vaccinationsbedrägerier och uppmanar allmänheten att vara vaksam och att informera anhöriga om vad man ska tänka på.
VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.
Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, för fjärde året i rad, väljer att hylla sin stora eldsjäl Ernst Röös.
– Han har på ett eller annat sätt, hjälpt till med allt som han kan bidra med, berättar Henry Nordlund.
Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan man upptäckt en mystisk väska placerad på baksidan av polisstationen. Kort därefter kunde polisen gripa en misstänkt person i närområdet som kunde knytas till denna väska. Nu uppger polisen att föremålet i väskan tagits om hand och förvaras på en säker plats i väntan på att nationella bombskyddet tar hand om det.
– Jag kan inte gå in på detaljer just nu, men det här rör sig inte om något explosivt ämne i alla fall, men det kan vara hälsofarligt om det hanteras på felaktigt sätt, säger Lars Hedelin vid polisen.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.