I och med att barn och ungdomar berörs av politikernas beslut i mångt och mycket, och att Barnkonventionen från och med år 2017 står som svensk lag, vill man nu ”vässa barnens perspektiv genom att kommunens beslutsunderlag i nämnder och styrelser kommer att behöva ta hänsyn till Barnkonventionen”, skriver Bengt Storbacka (S) i ett pressmeddelande.
– Det är barnen som hjälper oss att planera för en bättre framtid, säger Storbacka (S).
Det tas många beslut i kommunens nämnder och styrelser. Vid beredningen av frågor vägs olika aspekter in så beslutsfattare ska ha ett så bra underlag som möjligt. Det är viktigt att besluten blir hållbara. Inte minst viktigt är de långsiktiga konsekvenserna för våra barn och unga som växer upp i kommunen och som en dag växer upp i kommunen och som en dag tar över och utvecklar vårt samhälle, skriver Bengt Storbacka (S), ordförande vid Lindesbergs socialdemokratiska arbetarkommun och kommunfullmäktige, i ett pressmeddelande idag.
Storbacka fortsätter meddelandet med att berätta att socialdemokraterna nu vill vässa barnens perspektiv genom att kommunens beslutsunderlag ska ta hänsyn till Barnkonventionen.
– Genom att beslutsunderlagen tar hänsyn till konsekvenser ur barnens perspektiv kommer vi en liten bit på vägen, förklarar Storbacka (S).
År 2017 har det fastslagits att Barnkonventionen kommer att implementeras som svensk lag. I och med det vill man att Lindesbergs kommunfullmäktige ska få bättre inblick i Barnkonventionen, detta genom en genomgång när de träffas den 16 februari.
– Ledamöterna kommer att få en genomgång av vad Barnkonventionen handlar om att vi nu vill se till att det perspektivet finns med i kommunens beslutsunderlag, förklarar Storbacka (S).
I pressmeddelandet kan man läsa vidare att Barnkonventionen handlar om FN:s konvention om barns rättigheter, som grundar sig på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. De underlag som tas fram inför olika beslut kommer att prövas utifrån om de har särskilda konsekvenser för barn och unga.
– Vi är vana vid att titta på ekonomiska konsekvenser och ta hänsyn till ekonomi, om besluten vi fattar är rättvisa och om de följer övergripande mål; men nu ska vi tydligt ta till oss barnens konsekvenser, säger Bengt.
Oavsett om man beslutar angående vägar, skolor eller kulturfrågor så berörs barn och ungdomar mer eller mindre, vilket gör det här införandet så viktigt. Genom barnperspektiv i beslutsunderlagen som en särskilt aspekt tar vi Socialdemokrater ett ytterligare steg för att värna om barnen och därmed framtiden, kan man läsa vidare i pressmeddelandet.
– Det är barnen som hjälper oss att planera för en bättre framtid, därför är det här extra viktigt. Barnen hjälper oss att förstå vad vi ska ta för beslut, det är så vi bygger ett hållbart samhälle. Vi ska vara ett framtidsparti och därför driver vi det här, det är en hjärtefråga för oss!, avslutar Storbacka (S).