Elever från Pilkrogs friskola höjer sina röster om bussnedläggningen. Foto: Privat

Barnens egna ord om bussnedläggningen

INSÄNDARE/DEBATT: Reaktionerna har varit många och kritiken skarp efter beslutet om nedläggningen av busslinjerna 350 och 352. Nu höjer barnen sina röster i ett antal insändare, för att poängtera hur beslutet påverkar dem.

Om ni inte har kvar länsbussen måste vi köpa nya bussar och då måste vi ta lån för att kunna köpa dom. Bensinen kostar fortfarande jättemycket. Om vi köper nya bussar kommer vi inte ha råd att ens köra dom och hämta alla barnen, ni bryr er ju bara om statsbarnen och inte oss! Varför kan vi inte åka med Axelsonsbussen istället för den åker ju ändå förbi oss?
Ni säger att er ambition är att få tillbaka och utveckla landsbygdstrafiken i vår kommun och i länet, hur ska det då gå om ni tar bort landsbygdstrafiken?

Ni kan ju inte säga att vi har skolplikt om vi inte har något sätt att komma till skolan, liksom tänk om våra föräldrar är på jobbet, hur ska vi då ta oss till skolan? Har ni tänkt på att om alla åker i varsin bil till skolan är det jättedåligt för miljön, men om alla kan åka länsbussen blir det ju inte alls lika mycket utsläpp. Ni kanske borde tänka lite på det?

Om vi inte kan skjutsa/hämta barnen så kommer ingen till skolan och då går den i konkurs och då blir det större antal elever i stadsskolorna och då blir det för stora klasser. Man får ingen hjälp och då får man dåliga betyg och får inget bra jobb och om man inte har ett jobb får man inga pengar och då får man ingen mat. Och om man inte får nått jobb går man på bidrag. Bidraget kommer från dom som jobbar och när bidraget tar slut så får ingen pengar och samhället kommer inte må bra ekonomiskt.

Det är orättvist att det går bussar från Kopparberg till Lindesberg för dom som jobbar, fast vi som bor ute på landet inte får en buss in till Lindesberg.

Ni har ju redan tagit ifrån oss vår skola en gång (när den lades ner som kommunal skola) måste ni verkligen ta Länsbussen också!?

Eleverna i åk 6 i Pilkrogs friskola

————————————————————————————————————————

Lägg inte ner länsbussarna. För annars blir Pilkrogsbussarna för fulla. Vi vill ha mera Länsbussar på landet så dom som bor på landet kommer till skolan. Alla vill ha kvar Länsbussarna.

// Jakob 

————————————————————————————————————————

Hej!
jag vill ha Länstrafik för att annars kan jag inte ta mig från eller till skolan. Har ni tänkt på att i stan kan man bara gå till skolan och såna sake, men på landet ligger allt ganska långt bort ifrån varandra. NI FÖRSTÖR FÖR OSS UNGDOMMAR. JAG VILL HÅLLA BUSSLINJE 352 I LIV!!!!! TÄNK PÅ VAD NI FÖRSTÖR !!!!!!

//Helmi 

————————————————————————————————————————

Vi behöver länsbussen för att komma till skola och komma hem. Dom flesta åker länsbuss. Om den tas bort så kan inte dom som åker med Länsbussen komma hem eller till skolan. Om ni tar bort den så kommer ingen bli så glad.
1. Ni förstör för ALLA.
2. Vi får inte åka HEM eller till SKOLAN.
3. TÄNK PÅ BARNEN.
4. NEEEEEEEJ!!!
5. Ingen vill att ni ska ta BORT DEN.
6. HELA MIN KLASS PROTESTERAR.
7.SLUTA FÖRSTÖR!!
8.Respektera dom som bor på landet.
9.Dom som bor i stan kan gå, det kan inte dom som bor på landet.

// Towe 

————————————————————————————————————————

Hej!
Jag går på pilkrogs friskola. Min skola tycker att vi ska ha bussar till landet.

1. För att i stan kan man gå till jobbet och sånt.

2. När vi börjar på högstadiet så måste vi till stan och jättemånga i vår skola bor på landet för att våran skola är på landet och några föräldrar kanske inte kan skjutsa barnen till skolan för att de jobbar.

3. Skolan ska ju fixa skolskjuts men dom som kanske tillhör Frövi kanske vill gå i Linde och då om man tillhör någon annan stad kanske man inte får skolskjuts och då är det bra att det finns bussar.

4. Fet är jättemånga som åker hem och hit med länsbussarna för att deras föräldrar jobbar och om ni tar bort bussarna så kan dom inte komma till skolan och det går ju inte att åka taxi till skolan för det kostar ju jättemycket pengar och vissa föräldrar kanske inte har råd.

5. Det är bättre att åka buss också för i en buss finns det jättemycket platser och då kan alla åka och då behöver man inte släppa ut så mycket diesel eller bensin för annars blir det jättemånga bilar som släpper ut diesel och bensin och det är inte bra!

// Freja

————————————————————————————————————————

Hej!
Jag är ett barn som är 11 år och som bor ute på landet. Min skola ligger också på landet. Jag hörde att efter jullovet ska ni ta bort länsbussarna som kör på landet och jag tycker det är en dåligt idé för att det är jätte många i min skola som åker länsbussen och det förstör inte bara för mig men också barnen, lärarna och min familj. Så jag önskar jättemycket att länstrafiken ska fortsätta åka ute på landet och lägga pengar på det.

Hälsningar från en elev från Pilkrogs friskola
//Nikhad 

————————————————————————————————————————

Hej!
Jag går på Pilkrogs friskola. Vi hörde att ni ska ta bort bussarna från landet. Det är dåligt för det är så många här på vår skola och på landet som åker med Länstrafiken. Om ni tar bort bussarna kommer inte alla att kunna åka till skolan, jobbet eller om de ska någon annanstans. Ni måste ha kvar bussarna för alla andras skull ni kan inte bara tänka på er själva. När vi börjar i stan måste vi ha skjuts till skolan för alla föräldrar kanske jobbar och då kan inte föräldrarna skjutsa oss och vi kan liksom inte gå till skolan om vi bor här ute för det är ungefär två och en halv mil till högstadiet härifrån. Nu får ni ta och ha bussarna kvar. Ni säger ju själva att ni vill värna landsbygden så då kan ni inte ta bort länstrafiken.

Från arg elev

// Julia

 

Publicerad 1 november 2022 klockan 10:40

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S) med platschef Markus Andréasson. Foto: Camilla Lagerman

Kommunen uppvaktade Meritor: ”50 år som har betytt oerhört mycket för kommunen”

Det har gått 50 år sedan Volvo Bakaxlar etablerade sig i Lindesberg, en satsning som från början beräknades generera omkring 300 nya arbetstillfällen i kommunen. Numera sysselsätter man ett tusental arbetare i fabriken, något som bidragit till att Lindesberg idag är en stark industriort. Med anledning av detta uppvaktade kommunstyrelsen på torsdagen Meritor/Cummins med blomster och presenter.
– Det här är 50 år som har betytt oerhört mycket för kommunen, sade kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S).

1 december 2022 klockan 15:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Fredrik Norman

Bedragare utger sig arbeta för lokal VVS-firma – för att komma åt dess kunder

Under de senaste dagarna har flera personer i Lindesberg blivit kontaktade och erbjudna tjänster i form av spolning av avloppssystem. Personen som kontaktat ”kunden” utger sig arbeta för den lokala VVS-firman Lindesbergs VVS/EL – vilket inte alls stämmer. Nu varnar man därför för den bedragare som utger sig representera företaget.
– Vi kontaktar aldrig våra kunder via telefon på det här sättet, är man i behov av att rensa avloppet så är det alltid kunden som tar kontakt med oss, förklarar Kim Nydén, VD för Lindesbergs VVS.

1 december 2022 klockan 13:38 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Personbil och lastbil krockade – förare misstänks för brott

UPPDATERAD. En trafikolycka med personbil och lastbil inblandade, inträffade på ...

Man i 30-årsåldern häktad för grov misshandel efter butiksattacken

Den man i 30-årsåldern som förra torsdagen greps efter att ha attackerat en kvinnlig ...

Julkonsert – med världens äldsta storband

Det utlovas en sprakande och svängig julkonsert när världens äldsta storband Whispering Band intar ...

Ett dussin vackra katter fanns på plats hos Kotten & Co under söndagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kattens egen dag firades med pompa och ståt

Det var inte bara första advent som firades under söndagen, hos Kotten & Co i Lindesberg uppmärksammade man också en helt annan högtid, nämligen kattens dag. 12 oerhört ståtliga katter från olika håll i länet tävlade under dagen om att bli utsedd till den allra vackraste.

28 november 2022 klockan 14:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sandra Gustafsson, Susanne Eriksson, Annelie Anderbert och Roger Pettersson utanför den nya butikslokalen på Bandygatan 3. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Industrilokal gjordes om till butik: ”En häftig lokal som vi trivs i”

Den första november slog Skyddsgrossisten i Lindesberg upp dörrarna till sin nya och större lokal på Bandygatan 3. Efter ett par månaders rejäl renovering har Annelie Anderbert och Daniel Eriksson från Skyddsgrossisten tillsammans med nära och kära lyckats förvandla byggnaden till en unik butikslokal med rymd och stor yta.
– Under två månaders tid har vi skruvat, snickrat och spacklat, och nu är den äntligen klar. Här trivs vi jättebra, det är stort och rymligt så summa summarum blev det här mycket bättre, berättar Annelie.

28 november 2022 klockan 12:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Femtonmålsseger ger LIF sjunde raka
LIF Lindesbergs vassa segertåg fortsätter! Under söndagen gästade man Stockholmslaget IK Bolton som trots matchens första mål, fick en tuff ...
27 november 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Guldregn över Peter och Ann-Christin när Postkodlotteriet kom på besök
Bilskadecenters Peter Larsson fick sig en rejäl överraskning i tisdags, när självaste Daniel Paris dök upp på hans arbetsplats. Med sig hade han...
25 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mäklaren: Risk för missförstånd när storstadsmarknaden jämförs med landsbygd
I media har det den senaste tiden rapporterats om stora prisras på bostadsmarknaden och flera storbanker som bland annat SEB och SBAB förutspår i ...
25 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Joyce DiDonato, Renée Fleming och Kelli O´hara gestaltar tre kvinnor i operaversionen av Timmarna. Foto: Folkets Hus och Parker.

Kultursatsning: Film, opera, bok

Det är en bok, som blev en film och som nu kommer som opera – i Lindesberg. Det här är en triad som kommer till stånd genom samverkan mellan Lindesbergs Filmstudio och Lindesbergs kommun.

25 november 2022 klockan 10:01 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man gripen misstänkt för mordförsök: ”Attackerade personal i butik”

Polisen har gripit en man i 30-årsåldern misstänkt för att på torsdagen ha gått till attack mot en kvinnlig anställd i en butik i centrala Lindesberg. Den misstänkte skall ha riktat hugg med ett vasst föremål mot kvinnan.
– Hon har skadats, men det handlar inte om livshotande skador, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

24 november 2022 klockan 17:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lindegym firar 6 år med öppet hus och nya satsningar

Det har gått sex år sedan Alexander Scharnke, Victoria Karlsson, Sia Östlind och Johan Fransson tog ö...

Stew och Stockholmsbandet Wooden Fields gör gemensam spelning i Lindesberg

Det utlovas rykande färsk 70-talsinspirerad bluesrock med heta gitarriff när ...

Avstängning förlängs – hävs först i nästa vecka

UPPDATERAD. På onsdagsmorgonen stängdes Torphyttevägen för trafik i höjd med Hemköpsparkeringen...

Annons

Christoffer Wilhelmsson och Christer Pilblad från KulturFöreningen Hillstreet. Foto: Jennie Einarsson

Hillstreet laddar inför Novemberfestivalen

Det har hunnit gå 28 år sedan den allra första Novemberfestivalen gick av stapeln och nu är det återigen dags för den årligen återkommande musikfesten. Under helgen kommer en mängd lokala och regionala band att äntra scenen på Kulturhuset Hillstreet i Lindesberg.
– Vi spänner över hela registret i år tycker jag, det blir allt från 80-tals synth-pop till hårdare rock, punk och även goth. Något för alla helt enkelt, berättar Christer Pilblad från kulturföreningen Hillstreet.

22 november 2022 klockan 17:42 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Långa köer på R50 – lastbil blockerar körfält

Under morgontimmarna inträffade en trafikolycka med lastbil i höjd med Fornaboda. Lastbilen skall ha ...

Så ser nya kommunstyret ut – tyngsta posterna till M och SD

Under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige blev det nya kommunstyret klart för den ...

Spelföreningen välkomnar till ny lokal på Hillstreet

I dagarna flyttade spelföreningen Lucky till nya lokaler i den stora tegelbyggnaden på Hillstreet i ...

Vältränat anfallsspel gav LIF sjätte raka

LIF Lindesberg fortsätter sitt segertåg och säkrade sin sjätte raka seger under säsongens sjunde seriematch. ...

Bonusfamiljen kan vara en utmaning

När man träffar en ny partner, kan det vara bråttom att flytta ihop, så bråttom att barnen inte hänger med. Det kanske g...

Ritning av PE Teknik & Arkitektur

bildspel Kristinaskolans lägenheter färdiga för inflytt sommaren 2024

Strax efter nyår påbörjas det omfattande arbetet med att förvandla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder. Redan sommaren 2024 är det planerat att de totalt 26 lägenheterna ska stå färdiga för inflytt, men innan dess är det mycket som ska göras för att de gamla klassrummen ska bli hemtrevliga.
– Det blir en total ombyggnation, som kommer kräva cirka 10 000 byggtimmar, säger Per Sander på Lindesbergs Fastigheter.

17 november 2022 klockan 10:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets pedagogiska pris utdelat: ”Väldigt hedrande”
Sammanlagt fem pedagoger inom förskolan, grundskolan och gymnasiet fick ta emot Barn- och utbildningsnämndens pedagogiska pris för 2022. I år var ...
16 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Linde Energi satsar på ny kostnadseffektiv laddning för personalens elbilar
Som en del av Linde Energis satsning på laddning av elfordon har man med hjälp av teknik från företaget Chargenode lanserat en ny typ av ...
16 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Ingrid Nilsson en av Sparbankens pristagare
Under fredagen höll Bergslagens Sparbank, tillsammans med sin ägarstiftelse, sin årliga stipendieutdelning. Tre stipendiater fick emotta varsin ...
15 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-11-15

2022-11-14

2022-11-14

2022-11-12

2022-11-12

2022-11-11

2022-11-10

2022-11-09

2022-11-08

2022-11-07

2022-11-07

2022-11-07

2022-11-04

2022-11-04

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-12-02 10:36