I måndags berättade vi att båtbryggorna nere vid Gröna Bron på försök skulle läggas nedanför Kulturskolan i sommar. Detta för att tillföra lite mer liv och rörelse på Strandpromenaden, sen har det även varit ett önskemål från båtfolket att ha båtplatser nedströms broarna. Saken är nu den att bryggorna under onsdagen lades i, men inte på denna plats. Bryggorna ligger på samma plats som tidigare, dvs vid Gröna Bron.
Måns Hallén som drivit frågan frågar sig idag varför det blev så här. –Jag kan inte förstå det, hur kan man ha missat detta? Ärendet har godkänts av Byggnadsnämnden och kommunstyrelsen har visat sig positiva till det, men det har tydligen inte gått ut till de ansvariga på Fritidsnämnden att vi skulle göra ett försök i år med att ha bryggorna på den andra platsen, förklarar Hallén.
Stadsarkitekten har dessutom redovisat sitt förslag med en fortsatt utveckling av idén. Tanken var att man i år skulle ha båtplatserna på den nya platsen som ett första skede på något som med tiden kan bli en intressant förnyelse vid sjöområdet.
På kommunens fritidsavdelning fick den ansvariga för båtbryggorna först i måndags reda på förslaget och kunde därför inte genomföra det som Hallén hade tänkt sig. –Jag hörde talas om att bryggorna skulle flyttas genom en artikel på LindeNytt, innan dess hade jag inte en aning om det. Det måste ju ha blivit fel någonstans på vägen eftersom jag inte fått reda på det tidigare, säger Håkan Källman.
-Det blev olyckligt alltsammans, säger Anders Brännström. –Jag fick inte reda på planerna förrän i slutet av förra veckan och då hade vi faktiskt redan annonserat ut båtplatserna på den ordinarie platsen vid Gröna Bron för länge sen. Idéerna skulle ha presenterats lite tidigare, alltså före vi gått ut med annonserna. Det har dessutom inte blivit en formell handling, inget riktigt beslut har tagits i frågan och jag tror det krävs för att få det genomfört.
Även om all inblandade faktiskt visat sig positiva till flytten så verkar det rinna ut i sanden, i alla fall i år. Att bara flytta ner bryggorna kräver inte bara nya förankringsanordningar utan även en förfrågan till båtfolket. –Vi måste ta hänsyn till vad de som nu har en båtplats tycker och tänker i frågan. Nu har de hyrt sin plats för i år och bara flytta på dessa platser utan deras samtycke vill vi inte göra, säger Brännström. Att flytta ner bryggorna har alltså visat sig vara en större apparat än man kan tro, men ännu har inget definitivt sagts och hur det nu blir med detta kan bara framtiden utvisa.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.